Gazete Vatan Logo

İşte devleti dize getiren emekli

Emekli işçi Recep Orhan'ın açtığı davayı Yargıtay'ın da onamasıyla, TÜFE'den kaynaklanan emekli maaş farkları nedeniyle, SSK bir katrilyon liralık fatura ile karşı karşıya kaldı. Son dört yıldır bu dava ile uğraşan Orhan, ödediği harçlar ile SSK'dan alacağı paranın eşit olduğunu söylüyor

Herkes SSK'ya TÜFE farkları nedeniyle açtığı maaş davasını kazanan emekli işçi Recep Orhan'ı merak ediyor. Orhan tam 4 yıldır bu davada hukuk mücadelesi veriyor. Üstelik şimdiye kadar harcadığı para SSK'dan alacağı paraya neredeyse eşit. Yani kazandığı hiçbir şey yok. Aynı zamanda Ankara İşçi Emeklileri Şubesi Başkanı olan Recep Orhan'ın derdi 4 milyona yakın işçi emeklisi ve dul, yetimlerin "komik" yaşam ücretlerine katkı sağlamak.

Petrol Ofisi'nden 1992 yılında emekli olan Orhan'ın davasını eski bakan avukat Önay Algapo üstlendi. Orhan'ın Ankara 7. İş Mahkemesi'nde kazandığı kararı Yargıtay 10. Dairesi de onadı. Karar emsal teşkil ederse, SSK'nın 1 katrilyon lira (emekli başına yaklaşık 350 milyon lira) ödemesi gerekecek. Birçok emeklinin dava açmak için kendisini aradığını anlatan Orhan, "Ben bu sorunun davasız bitirileceğine inanıyorum" dedi. Orhan, Vatan'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Dava sürecini anlatır mısınız?
TÜFE farkı uygulamasına 2000 yılında geçildiğinde ödemelerin l Ocak tarihinde yapılması gerektiği ibaresi dikkatimizi çekti. Oysa maaşlar her ayın 17- 23 tarihleri arasında ödeniyor. Bu durumda maaşların ödeme günü nedeniyle emekliler lehine 19 günlük bir fark doğuyordu ve bu fark ödenmemişti. 29 aylık bir kayıp ya da eksik ödeme vardı. O dönem (2002 yılında) biz uyarınca yeni bir yasal düzenleme ile bu fark ortadan kaldırıldı. Ancak ödenmesi gerekenler ödenmedi. Bu yüzden dava açmaya karar verdik. Önce Ankara 18'inci İş Mahkemesi'nde pilot dava açtık. Sadece dört ayı kapsıyordu. Sonuç olumlu çıkınca kalan 25 ay için dava açtık.

* Rakamın bu kadar büyük olacağını tahmin ettiniz mi?
Aslında yasal faizler eklenince biraz büyüdü. Tabii bir de bu ülkede yaşayan 4 milyona yakın işçi emeklisi olduğunu hesaba katarsanız ve üzerine mahkeme masraflarım eklerseniz SSK'ya maliyeti emekli başına 1 milyar liranın üzerine çıkıyor. Ama 2002'de biz söylediğimizde ödenseydi çok daha az bir rakam tutacaktı.

* Dava için size arayan oldu mu?
Birçok emekli aradı. Şimdilik dava açmamalarını istedik.

* Ne kadar para harcadınız?
Şimdiye kadar verdiğim harç paralarını da koyarsak kazandığım parayla neredeyse eşit hale geldi. Ama önemli olan Recep'in alması değil. Herkes alacak ki hak yerini bulacak.

* Bağ-Kur'lulara örnek olur mu?
Tabii ki olabilir. Onlarda TÜFE uygulamasıyla maaş alıyorlar. Ödeme planları bizimki gibiyse örnektir.

Yargının kararı münferit
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, emeklilerin TÜFE'den kaynakları alacakları olduğu konusunda, münferit kararlan vat Tüm olayı kapsayacak bir yargı karan henüz bulunmadı" dedi. Başesgioğlu, kapsayıcı bir karar çıktığı taktirde kurumun karara uyacağım söyledi, Başesgioğlu, konuyla ilgili bir soru üzerine, 2000 yılındaki uygulamadan doğan yorum farkıma söz konusu olduğunu belirterek, "SSK'daki arkadaşlarım 2002 yılında doğmuş olan farkın ödendiği yorumuna sahipler. Yargı süreci işlemektedir" dedi.

Haberin Devamı