Gazete Vatan Logo

İştahları kabartan dev pazar

Türkiye 2 trilyon dolarlık ‘helal gıda’ pazarının onur konuğu

Türkiye, üretimin İslami kurallara uygun olarak yapıldığı ve bunun uluslararası bir sertifika ile tescillendiği dünya ‘helal gıda’ pazarı için en gözde ülkelerden biri oldu. Mayıs ayında Kamerun’da toplanan 33 İslam ülkesinin helal gıdayla ilgili standartları kabul etmesi ve TSE’nin helal gıda sertifikası vermesine onay vermesiyle yıldızı parlayan Türkiye, 26-28 Kasım 2011 tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenecek Euro Halal Market 2011’in de ‘onur konuğu’ olacak. Milli katılım organizasyonunu İTO’nun gerçekleştireceği fuarın en önemli özelliği, helal ürünler konusunda Avrupa’da tek fuar olması.

Dünya Helal Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre yalnızca gıdada değil, kozmetik, tekstil, deri, turizm, lojistik, makine gibi birçok sektörde, insan sağlığına zarar vermeyen, sağlıklı hammaddelerle, sağlıklı, hijyenik koşullarda üretimi şart koşan helal pazarının iş hacminin yıllık 2 trilyon dolara ulaştığını ifade ediliyor. Türkiye’nin ise bu dev pazarda şansının çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Türkiye helal gıda üssü oluyor

Türkiye’de helal gıda belgelendirmesinin merkezi haline getirilmesine yönelik ilk adım bu yıl atıldı. Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) merkezinin İstanbul’da kurulmasını öngören uluslararası anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile Türkiye’nin bu alanda ‘helal gıda üssü’ olacağı belirtiliyor. Öte yandan, 33 İslam ülkesinin TSE’nin helal gıda sertifikası vermesine onay vermesi; Türkiye‘yi Malezya, Amerika ve İsrail’den sonra bu sertifikayı dünyada veren 4’üncü ülke konumuna getiriyor. TSE’nin bu yolla Türk şirketlerinin sertifika için ABD ve İsrail’e ödediği 100 milyon doların yurtta kalmasını sağlayacağı, yabancılara verdiği belgeyle de yılda 200 milyon dolar gelir beklediği belirtiliyor.

Ortadoğu’nun da öncelikli misafiriyiz

Türkiye, dizi filmlerden sonra bu kez de gıda ürünleriyle Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde ve sofralarında boy gösterecek. Helal Fuarı’nın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dhabi’de 21-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek Ortadoğu’nun en büyük gıda fuarı “SIAL Middle East’in de bu yılki onur konuğu Türkiye olacak.

İstanbul Ticaret Odası’nın milli katılımı gerçekleştireceği fuarda, fuarda 40’dan fazla Türk gıda firması, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde yeni pazarlara kapı aralayacak. Bu yıl 80 ülkeden 12 binden fazla ziyaretçinin gezmesi beklenen fuar, Arjantin, Kore, Çin, Tayvan, İran, Fransa, İtalya, Polonya, Vietnam, Tayland, İngiltere, ABD, Mısır ve BAE’den 500 firma standına ve 15 milli pavyona ev sahipliği yapacak.

Bu arada İTO, yılın son çeyreğinde önemli fuarlara hazırlanıyor. Oda, uluslararası film anlaşmalarının yapıldığı en büyük film marketi olan ve Fransa’nın Cannes kentinde 3-6 Ekim’de düzenlenecek olan MIPCOM’a ilk kez Türkiye’nin katılım sağlayacak. İTO’nun Hindistan’ın en önemli ticaret kenti Mumbai’de 16-19 Kasım’da ve Cezayir’de 3-6 Aralı’ta düzenleyeceği Türk Ürünleri Sergileri, Türk ihracatçılara açık olacak. İTO tarafından hazırlığı yapılan diğer fuarlar ise 8-12 Ekim’de Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek “Anuga 2011 Dünya Gıda Fuarı, 15-18 Kasım 2011’de Paris’te Midest Yan Sanayi Fuarı.

Mado’dan Godiva’ya 150 şirket sertifika aldı

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği verilerine göre Türkiye’de 150 firma ve belirli ürünleri helal sertifikası aldı. Ünlü dondurma markası Mado, Uzakdoğu ülkelerindeki pazara hitap etmek amacıyla ‘helal‘ sertifikası alırken, Afyon’lu kırmızı et üreticisi Danet, hayvan kesimini İslami usullere uygun olarak gerçekleştirdiğini aldığı sertifikayla tescilledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Hamidiye Kaynak Suları, Şeker Piliç, Aytaç, Enka Süt, Godiva ve Selva Gıda helal sertifikası alan firmalar arasında yer alırken kozmetik markası Farmasi ile tanınan Türk şirketi Tanalize de yaklaşık 1 ay önce helal sertifikası aldığını açıkladı. Daha önce Türk bir girişimci tarafından kurulan Hollanda merkezli Delikatwine şirketi de dünyada ilk kez Kevserhelalwine markasıyla ürettiği alkolsüz şarap ve şampanyalarla adını duyurmuştu.

Haberin Devamı