Gazete Vatan Logo

İş dünyası asırlık çınarını kaybetti

Türk iş dünyasının duayenlerinden Şahap Kocatopçu vefat etti

Askeri darbelerin yapıldığı 1960-61 ve 1980-81 dönemlerinde Sanayi Bakanlığı yapan, patron olmadığı halde Patronlar Kulübü TÜSİAD’ın başkanlığını üstlenen Kocatopçu, Türkiye’nin en sıkıntılı dönemlerinde ekonomi ve siyasetin merkezinde yer aldı. Kocatopçu, haftada 3 gün diyalize giriyor, diğer günlerde ise Türk Eğitim Vakfı’na destek veriyordu.

Türk iş dünyasının duayenlerinden Şahap Kocatopçu vefat etti. Askeri darbelerin yapıldığı 1960-61 ve 1980-81 dönemlerinde Sanayi Bakanlığı yapan, 1985 yılında patron olmadığı halde Patronlar Kulübü TÜSİAD’ın başkanlığını üstlenen Kocatopçu, Türkiye’nin en sıkıntılı dönemlerinde ekonomi ve siyasetin merkezinde yer aldı. 96 yaşında hayata veda eden Şahap Kocatopçu’nun örnek bir yaşam öyküsü vardı... Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurduktan sonra ‘Kıvılcım olarak gidecek, ateş olarak döneceksiniz’ diyerek yurtdışına eğitime gönderdiği isimlerdendi... Kocatopçu, yurtdışından döndü, uzun yıllar Şişecam’da yöneticilik yaptı. Askeri darbelerin yapıldığı 1960-61 döneminde Sanayi Bakanlığı, 1980-81 döneminde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı üstlendi. 1985 yılında patron olmadığı halde Patronlar Kulübü TÜSİAD’ın başkanlığını yaptı. Geçen yıl Şubat ayında yaptığımız son röportajımızda haftada 3 gün dialize gittiğini söyleyen Kocatopçu, kalan vaktini de Mütevelli Heyeti’nde olduğu Türk Eğitim Vakfı’nda geçiriyordu. Kocatopçu’nun cenazesi yarın Teşvikiye Camii’nde öğlen namazını takiben kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

Herkes suskun

Kocatopçu’nun son röportajı olan görüşmemizde bir zamanlar merkezinde olduğu ekonomi ve siyaseti, Türk Eğitim Vakfı’nı ve TÜSİAD’ı konuşmuştuk.Türk Eğitim Vakfı’na gönülden bağlı olduğunu anlatan Kocatopçu, şunları söylemişti: “Ben de Atatürk zamanında okumak için yurtdışına gönderildim. Devletin imkanlarıyla okudum. Bunun karşılığını vermek istedim. Memleketini seven toplum çıkarına öncelik vermeli. Çünkü önceliği toplum çıkarına vermeye çalışırsak geleceğe ilişkin umutlarımız artar.“

Siyaset ve ekonomide görev almanın bugün çok zor olduğuna da değinen Kocatopçu, ülkedeki bölünmeye de dikkat çekmişti. Kocatopçu, “Acı ama bugün toplum çıkarı geri planda. Atatürk, Türkiye’yi tek başına bir devlet haline getirdi. Bugün ise siyasette AB’ye katılma ve İslam devletlerini birleştirme kavgası başladı. Bunun kolay kolay düzeleceğini sanmıyorum” demişti. TÜSİAD’ın yeterince etkin olup olmadığını sorduğumuz Kocatopçu, ilginç bir yanıt vermişti: “TÜSİAD zamanında iyi bir ortam yarattı. Ama bugün yeterince etkili olacak hiçbir organ yok. Herkes suskunluk içinde. Hükümetin yaklaşımı elbirliğiyle birşeyler yapmayı engelliyor.”

Patronlar Kulübü’nü yöneten profesyonel

17 Şubat 1916 da İstanbul da doğan Şahap Kocatopçu, Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İTÜ’de başladığı yüksek öğrenimine, kazandığı devlet bursuyla Belçika’da devam etti. Belçika’nın Almanya tarafından işgali üzerine geri dönen Kocatopçu, ABD’de MIT’de mühendislik eğitimini tamamladı. Mecburi hizmetine 1945’te Sümerbank’ta başlayan Kocatopcu, 1947-1951 yılları arasında Sümerbank Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın kuruluşunda görev aldı.

1954 yılında Türkiye Şişe ve Cam fabrikaları A.Ş.’ye Genel Müdür olarak atanan Kocatopcu, bu görevini 1980’e kadar sürdürdü. 27 Ağustos 1960’tan itibaren 24 ve 25’inci hükümetlerde Sanayi Bakanı oldu, 14 Nisan 1961 de istifa etti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanlığını, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yaptı. TÜSİAD’ın ilk Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık divanında görev aldı, 1985-1986 arasında başkanlık görevini yürüttü. 21 Eylül 1980-13 Aralık 1981 arasında 44’üncü hükümette Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yeniden görev aldı ancak bu görevinden de istifa ederek ayrıldı.

Haberin Devamı