Gazete Vatan Logo

İkinci el araba fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Yüzde 70 zam sonrası...

İkinci el fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! 2022 Ocak ayına da yavaş giriş yapan ikinci el araba ticaretinin yılın ikinci yarısından sonra canlanması bekleniyor. 2021’in son çeyreğinde ikinci el araba satışlarının bir önceki yıla göre %50 artış yakaladığı görüldü. Ancak aralık ayından sonra dolar kurunun önce yükselip sonra bir miktar gerilemesi satışları frenledi. İkinci el araba ticareti neredeyse durma noktasına geldi ve 2021 yılı bir önceki seneye göre %7 daralma ile sonuçlandı. Değişken döviz kuruyla yükselen fiyatlar 2022’nin ilk ayında da tüketiciyi bekle-gör politikasına yöneltti. Ancak Nisan ayından itibaren ikinci el araç satışlarının yükselerek geçtiğimiz yılın bir miktar üzerinde kapanmasın bekleniyor. Öte yandan 2021 son çeyreğinde artan talep ve kur artışı ile ikinci el araba fiyatları bir ay içinde %70 yükseldi. Sonrasında dövizdeki düşüşe paralel olarak %20-25 oranında geri geldiği görüldü. İşte ikinci el araba fiyatlarıyla ilgili tüm gelişmeler...

İkinci el araba fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Yüzde 70 zam sonrası...

2022 Ocak ayına da yavaş giriş yapan 2.el araç ticaretinin yılın ikinci yarısından sonra canlanması bekleniyor. 2021’in son çeyreğinde ikinci el satışlarının bir önceki yıla göre %50 artış yakaladığı görüldü. Ancak aralık ayından sonra dolar kurunun önce yükselip sonra bir miktar gerilemesi satışları frenledi. İkinci el otomobil ticareti neredeyse durma noktasına geldi ve 2021 yılı bir önceki seneye göre %7 daralma ile sonuçlandı. Değişken döviz kuruyla yükselen fiyatlar 2022’nin ilk ayında da tüketiciyi bekle-gör politikasına yöneltti. Ancak Nisan ayından itibaren ikinci el araç satışlarının yükselerek geçtiğimiz yılın bir miktar üzerinde kapanmasın bekleniyor.

FİYATLAR GERİ GELDİ

Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya 2022’ye de sektörün durgun başladığını belirterek, “İkinci el araç fiyatlarını da değerlendirdiğimiz zaman son 3 ayda daha önce görülmemiş seviyede bir hareketlilik görüyoruz. 2021 son çeyreğinde artan talep ve kur artışı ile ikinci el otomobil fiyatları bir ay içinde %70 yükseldi. Sonrasında dövizdeki düşüşe paralel olarak %20-25 oranında geri geldiği görüldü. Fakat buna rağmen ocak ayında fiyatların geri gelmesi bile satışları hareketlendiremedi çünkü piyasada belirsizlik hâkim. Alıcılar kurların biraz daha düşmesini beklerken, satıcılar ise kurlar yükselirse bir daha sattıkları aracın yerini dolduramayacaklarını düşünüyorlar. Bu sebeple Ocak ayı çok zayıf geçti. Aralık ayının yarısı kadar bile satış gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL ARABAYA TALEP ARTACAK

Son dönemde sıfır otomobil fiyatlarının giderek yükselmesi sebebiyle tüketicinin sıfır araç almakta zorlandığını sözlerine ekleyen Sakarya, “2022 yılı tıpkı geçtiğimiz yıl gibi yavaş başlamış olsa da yılın ikinci çeyreğinden itibaren yeniden yükseliş gerçekleşecek. Bunda tüketicinin yükselen fiyatlar sebebiyle sıfır araca erişmekte zorlanacak olması büyük etken. Bu yaşanan gelişmelere devam eden çip krizi sebebiyle sıfır otomobilde bulunurluk problemleri de eklendiği zaman tüketicinin ikinci ele yönleneceğini öngörüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı