Gazete Vatan Logo

İki ‘elmas’ iyi ki satılmadı

Levent’te Renault Mais’e ait arazinin 73.1 milyon dolarlık rekor rakama satılması, İstanbul’un en değerli iki arsası olan İETT garajı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü arazilerinin değerini katladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 46.6 bin metrekare alanlı Levent İETT garajını 15 ay önce 100 milyon dolar, İstanbul Defterdarlığı ise 96.5 bin metrekare alanlı Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını 320 milyon dolar üzerinden satışa çıkarmıştı. Renault Mais’e ait 10 bin 600 metrekare alanlı gayrimenkulün önceki gün 73.1 milyon dolara el değiştirmesi, “Bu iki arazi iyi ki satılmamış” dedirtti.

Levent İETT arsası Dubaililer ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketine 100 milyon dolar bedel üzerinden ayni sermaye olarak koyulacaktı. Kamuoyundan ve basından gelen tepkiler üzerine İBB Başkanı Kadir Topbaş geri adım atmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Topbaş arazinin satışı için özel yasa bile çıkartmıştı. Bugün gelinen noktada Levent’teki Renault Mais’te ait 10 bin 600 metrekare arsası bulunan gayrimenkul, metrekaresi 6 bin 880 dolar üzerinden el değiştirecek. Buna göre, Levent İETT arsası en az 320 milyon dolara ulaştı. Yani 15 aydan daha kısa sürede yüzde 220’den fazla prim yaptı. Ayrıca eğer arsa ihalesiz Dubaililere verilseydi, ayni sermaye olarak kaybolacaktı. Ama şimdi belediyenin kasasına nakit para girişi sağlanmış olacak.

8 ayda % 100 prim
Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasının satışı için de Ağustos ayında gerçekleştirilecek ihale iptal edilmişti. Satış yetkisi kapalı zarf ile teklif alıp açık artırma yapma yetkisi bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmişti. Son oluşan Renault Mais’in üzerinden hesaplandığında arazinin değeri 660 milyon doları aştı. Buna göre 8 ayda Zincirlikuyu’daki arsa yüzde 100’e yakın prim yaptı.

Her ne kadar bir gayrimenkulün alanı büyüdükçe metrekare bazında fiyatı düşerse de Levent ve Zincirlikuyu’daki iki gayrimenkul için bu geçerli değil. Arazilerin konumu, etrafındaki projeler ve benzerinin olmaması nedeniyle Zincirlikuyu ve Levent’te önümüzdeki dönemde çok daha yüksek fiyatların oluşması mümkün.

Levent’e iki dev kule
Levent’teki 46 bin 600 metrekare alanlı İETT garajı arsasına El Maktum’un hakim hissedarı olduğu Sama Dubai Holding biri 102, diğeri 94 katlı olmak üzere dev gökdelen dikmek istiyor. Otel, residence, ve alışveriş merkezinin yer alacağı gökdelenin yatırım maliyetinin 500 milyon dolara ulaşacağı ifade ediliyor.

Zincirlikuyu’ya kongre merkezi yapılacak
ÖİB’nİn yaptığı imar çalışmalarına göre 650 metrelik Bosphorus Towers’ın inşa edileceği araziye yapılacak binaların yüksekliği en fazla 105 metre olacak. Projenin toplam inşaat alanının yüzde 35’i residence, yüzde 30’u otel ve kongre salonu, yüzde 15’i alışveriş merkezi, yüzde 10’u ofis ve yüzde 10’u ise sosyal ve kültürel donatılara ayrılacak.

Haberin Devamı