Gazete Vatan Logo

İç tüketimi artırmak için kredi faizinin bir bölümünü devlet üstlenecek

Hükümetin üzerinde çalıştığı ekonomik önlemler paketi şekilleniyor. Sızan bilgilere göre, bankaların tuttukları zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi, vergi kolaylığı, ihracatçı ve KOBİ’ye kredi gündemde

İç pazarı canlandırmak için ise tüketici kredi faizlerine destek geliyor. Yerli ürün alınmak kaydıyla, konut, oto, beyaz eşya alırken kredi faizlerinin yüzde 30 ya da 50’lik bölümünü 1 yıl Hazine karşılayacak

Hükümetin krize karşı hazırladığı ekonomik önlemler paketindeki bazı düzenlemeler netleşiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı paketle ilgili sızan bilgilere göre, piyasanın canlandırılması için tüketici kredi faizlerinin bir bölümünün Hazine tarafından üstlenilmesinden, şirket birleşmelerine, kurumlar vergisi istisnasına kadar birçok konu başlığında adımlar atılması planlanıyor. Bankaların zorunlu karşılıklarının aşağı çekilmesi, uzun vadeli mevduata stopaj indirimi, ihracatçılara ve KOBİ’lere kredi gibi destekler gündemde. Paket, istihdamın teşviki ve bu çerçevede işten çıkarmaların önüne geçilmesini öngören konuları da kapsıyor. İşte masaya yatırılan önlemler paketinden ayrıntılar:

Şirket birleşmelerini özendirmek için kurumlar vergisi muaf tutulacak

Küresel krizle birlikte şirketlerin mali durumlarının bozulması ve şirket iflaslarına karşı, vergisel tedbirler devreye girecek. Zor duruma düşen şirketlerin birleşmesini özendirmek amacıyla, ’kurumlar vergisi’ istisnası getirilecek. Üzerinde çalışılan düzenlemeye göre, şirket birleşmelerinde 1 ya da 2 yıl süreyle kurumlar vergisi istisnası uygulanacak. Buna göre, şirket birleşme ve satın almalarında 2009-2010 yıllarında kurumlar vergisinde istisna olacak. Bunun yanı sıra şirket satın almaları gibi işlemlerde sermaye benzeri kaynaklara uygulanan yüzde 11’lik karşılık, sıfıra kadar indirilebilecek.

Tüketici kredi faizlerine sübvansiyon

Önlem paketi görüşmelerinde, tüketici kredilerinin finansmanı konusu masaya getirildi. Bu çerçevede, “yerli ürün alınmak kaydıyla, konut, otomobil ve beyaz eşya dahil tüketici kredi faizlerinin yüzde 30 ya da 50’lik bölümünün, 1 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanması” gündemde. İç piyasayı canlandıracağı belirtilen bu öneri, ekonomi yönetimince “uygulanabilir” bulundu. Ancak, yerli ürün sınırlamasının Dünya Ticaret Örgütü ya da Avrupa Birliği’nce “ayrımcılık” olarak nitelendirilip, nitelendirilmeyeceğinin değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

15 bin YTL ihtiyaç kredisinde vatandaşın aylık kârı 112 YTL

TÜKETİCİ kredisi faizlerine yüzde 50 destek gelirse, vatandaş 12 aylık ihtiyaç kredisi kullanırken yüzde 2.19’luk faiz oranının yarısını, yüzde 1.095’lik faiz kısmını bankaya ödeyecek. Geri kalan miktar Hazine tarafından karşılanacak. 15 bin YTL ihtiyaç kredisi kullanan tüketici, 12 ay sonunda bankaya toplam 17 bin 676 YTL ödeyecek. Bu rakamın 2 bin 676 YTL’sini faiz masrafı oluşturacak. İşte burada Hazine, faiz borcunun 1.338 YTL’sini üstlenecek. Tüketicinin faiz maliyeti yarı yarı azalacak. Aylık 1.473 YTL’lik taksit 1.361 YTL’ye inecek. Vatandaşın aylık kârı 112 YTL olacak.

Faizler Eylül’den sonra fırladı


Faiz (10.09.2008) Faiz (27.11.208)

İhtiyaç kredisi 1.59 2.19

Konut kredisi 1.52 2.40

Taşıt kredisi 1.55 2.19

Bankaların zorunlu karşılığı aşağı çekilecek

Önlemler paketi çerçevesinde TL yükümlülükleri ile yabancı para yükümlülükleri için uygulanan oranın yüzde 6 olarak eşitlenmesi gündemde. Zorunlu karşılıklar TL yükümlülüleri için yüzde 6, yabancı para yükümlüleri için yüzde 11 olarak uygulanıyor. Bu konu ilk olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Bankalar Birliği ile yaptığı toplantıda gündeme getirildi. Sektör temsilcileri, bu toplantıda halen YTL mevduatta yüzde 6, yabancı paralarda ise yüzde 11 olarak uygulanan zorunlu karşılıkların aşağı çekilmesini istedi. Bankacılık sektörü, zorunlu karşılıkların yüksek olmasının, kullanılabilir kaynakları azalttığını savundu. Önlem paketi görüşmelerinde ekonomi yönetiminde, zorunlu karşılık oranlarının indirilmesi konusunda mutabakata varılırken, bu konunun Merkez Bankası tarafından değerlendirilerek, hayata geçirilebileceği de belirtildi.

Aktif satışına istisna geliyor

Şİrketlerİn aktiflerinde yer alan kıymetli varlıkların elden çıkarılması halinde vergi istisnası geçerli olacak. Örneğin 1990’da kurulan şirketin, sahip olduğu binanın değeri 5 bin TL. Defterlerde de bu tutar yer alıyor. Bina bugün satıldığında 500 bin YTL ediyorsa, aradaki fark vergilendiriliyor. Birleşmelerde, defter değeri ne ise o değer yeni firmaya geçecek. Maliye bunu yine takip edecek. Ama bunun satılması halinde, bunu vergiden istisna tutacak.

Yurtdışı kredilerde vergi yükü azalacak

KURULUŞLARIN yurtdışından kullandığı kredilerin maliyeti azaltılacak. Bankalar dışındaki dış kuruluşlardan, özellikle de tedarikçilerden sağlanan borçlanmalardaki vergi yükü aşağı çekilecek. Bu tür kullanımlardaki kurumlar vergisi stopajı yüzde 10’dan sıfıra indirilecek. Yetkililer, stopaj sıfırlanmasa bile oranın yüzde 1-2 olabileceğini belirtti.

İhracatçı ve KOBİ’ye destek

Exİmbank ve Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla ihracatçılara ve KOBİ’lere ek destek sağlanacak. Bu çerçevede bu yıl 2 milyar dolar olan, 2009 Bütçe Tasarısı’nda ise 3 milyar dolar olması öngörülen Hazine garanti limiti, yeni yılda 4 milyar dolar olarak uygulanacak.

Uzun vadeli mevduata stopaj indirimi

ToplantIlarda uzun vadeli stopaja da indirim gündeme geldi. Uzun vadeli mevduatın teşviki amacıyla, bu tür mevduattaki stopaj oranlarının aşağı çekilebileceğini konuşuldu. Maliye tarafı, “Geçmişte bu tür bir uygulamaya gidildi fakat vadeler uzamadı. Bu dönemde de etkisi olur mu bilmiyoruz. Sektör isterse bunu yapabiliriz” görüşünü bildirdi.

Banka sigorta vergisi ‘0’ oluyor

YatIrIm ortaklıkları ve fonlarının işlemlerde elde ettikleri kazançlar üzerinden ödedikleri yüzde 5 oranındaki banka sigorta muameleleri vergisi de sıfırlanacak. Düzenleme, bir tasarıya eklenerek, Meclis’ten geçirilecek.

Haberin Devamı