Gazete Vatan Logo

İadesini alamayan bana gelsin

KDV iadesinin yerini alacak asgari geçim indirimini işverinin çalışana ödeyip ödemeyeceği ile ilgili boşluk konusunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,“Parasını alamayan bana gelsin” dedi

İşverenin, vergi iadesi yerine getirilen asgari geçim indirimi düzenlemesindeki kazancı, çalışanın net ücretine yansıtıp yansıtmayacağı tartışmasına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı. Meclis’e sunulan düzenlemede işverinin bu kazancı işçinin ücretine yansıtması konusunda bir kontrol mekanizması bulunmamasıyla ilgili Bakan Unakıtan, “Biz bu uygulamayı ücretli için getiriyoruz. Çalışan hakkını arasın, parasını patronundan istesin” dedi.

Türkiye’nin çok değiştiğini söyleyen Bakan Unakıtan, “Çalışan artık hakkını biliyor, hakkını arıyor. Araması da gerekir. Bu konuda da çalışan neyin ne olduğunu biliyor artık. Patronundan bunu istemeyi de bilir, bilsin” diye konuştu.

Türkiye’deki gibi işsizlik oranlarının çok yüksek olduğu bir ülkede çalışanların işverenle pazarlık şansı olmadığını hatırlatılarak, “Çalışan istese de, işveren vermezse ne olacak” yönündeki soru üzerine Unakıtan, “Parasını alamayan çalışan bana gelsin. Burada bir Maliye Bakanı var. Ben çalışanın da Maliye Bakanıyım” yanıtını verdi.

Unakıtan, bu düzenlemeyle ilgili vergi indirimi yapılacak unsurları “çalışanın kendisi, eşi ve 2 çocuğu” olarak belirlediklerini, ancak Bakanlar Kurulu’na sunulduğunda indirimin 7 çocuğa yükseltildiğini, böylece tasarının 2 çocuğun üzerine her eklenen çocuk için yüzde 5’er indirim halini aldığını belirtti.

Vergi iadesinde son gün 22 Ocak
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) hesaplamalarına göre, 2006 için asgari ücretli 396.97, ayda net 1.000 YTL ücreti olan çalışan 803.69, 2.000 YTL ücreti olan çalışan ise 1.454 YTL vergi iadesi alacak. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan Türkiye’de yüksek düzeyde yaşanan kayıtdışılığın kayıt altına alınması için mevcut belge düzeninin gözden geçirilmesinin şart olduğu ancak, vergi iadesinin kaldırılmasının yanlış ve riskli bulunduğu belirtildi.Vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2007 Cumartesi gününe rastladığı için 22 Ocak akşamına kadar verilebileceğini kaydeden Arıkan, ücretlilerin 1 Ocak-31 Aralık 2006 dönemine ait belgelerini sunmaları gerektiği uyarısını yaptı.

Gelir vergisinde Aydın Doğan kurumlar vergisinde TT şampiyon
Gelir İdaresi Başkanlığı ve TOBB tarafından ortaklaşa düzenlenen “Vergi Şampiyonları” ödül töreninde 25 gelir vergisi mükellefi, 25 de kurumlar vergisi mükellefi olmak üzere toplam 50 mükellefe, plaket ve madalyaları verildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Finlandiya Başbakanı ile görüşmesi nedeniyle törene katılamayınca ödülleri törende hazır bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verdi. Kurumlar Vergisi’nde ilk 3, Türk Telekom, Ziraat Bankası ve İş Bankası olarak belirlendi. Gelir Vergisi’nde rekortmen olan Aydın Doğan’ın ödülünü kızı Hanzade Doğan aldı. İkinci Rahmi Koç ve üçüncü olan Semahat Arsel’in ödülünü ise Ali Koç yine Kemal Unakıtan’dan aldı.

Ayrıca Suna Kıraç ve Mustafa Vehbi Koç adına da ödül alan Ali Koç, 4 kez sahneye çıktı. Ali Koç törene gecikince oturacak yer bulamadı. Salonda ödül alacaklar için ayrı bir bölüm hazırlandı ve Ali Koç’a Hanzade Doğan’ın yanında yer ayrıldı. Ancak ödül almaya gelenler ayrı bölümde oturmak yerine bakanların arkasındaki protokol sıralarına oturunca burada Koç’a yer kalmadı. Koç’a salonun arkalarında yer bulunabildi. Koç’un canının sıkıldığı gözlerden kaçmadı.

Haberin Devamı