Gazete Vatan Logo

Hızlı tüketim ürünleri perakendesi yüzde 85 büyüdü

Türkiye’de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesi 2022 yılı ilk 8 ay kıyaslamasında yüzde 85 büyüme kaydetti. NielsenIQ’nun araştırmasına göre, 2015 yılından bu yana bileşik yıllık büyüme rakamlarına (CAGR) bakıldığında da gıda kategorisinin yüzde 19, gıda başlığı altındaki tarım ürünlerinin yüzde 19,4, buğday ürünlerinin ise yüzde 24,3 büyüdüğü gözleniyor.

Hızlı tüketim ürünleri perakendesi yüzde 85 büyüdü

Araştırma şirketinin Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan; atıştırmalık, içecekler ve bakkaliye gruplarının global büyümede başı çeken kategoriler olduğunu paylaştı. Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda özellikle gıda kategorisinin; gıda başlığı altında da atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz” diye konuştu.

Araştırma, alışverişçilerin yüzde 34’ünün sürdürülebilir ürünleri almaya daha yatkın; yüzde 66’sının da çevresel konuların şimdi ve gelecekte kendi sağlıklarını etkileyeceği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Sürdürülebilirlik, yerel üretim ve doğallık başlıkları da üreticiler ve perakendeciler için odaklanılması gereken alanlar olarak öne çıktı.

Alışverişçilerin özellikle ekolojik/biyo ürünlere ilgisinin yüzde 20’den yüzde 27’ye çıktığı görülüyor aynı zamanda yükselen oranda yaşadıkları bölgede üretilmiş/yerel ürünleri seçmeye çalıştıkları da öne çıkan bir diğer veri. Bu oran yüzde 15’ten yüzde 22 seviyesine yükselmiş durumda.

Haberin Devamı

“Yerli malı”na yönelik tercih de artmış. Araştırmaya katılan alışverişçilerin yüzde 19’u Türkiye’de üretilen ürünleri seçmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Bu oranın bir önceki yıl yüzde 13 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca 12 puanlık artışla alışverişçilerin yüzde 22’sinin, birden fazla kullanılabilen/çoklu kullanıma uygun alışveriş çantaları kullandıkları anlaşılıyor.