Gazete Vatan Logo

Havalar iyi gitti, konut teslimatı öne çekiliyor

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi konut sektörüne hareket getirdi. Ara vermeden çalışan ve maliyetleri düşen inşaatçılar erken teslimatı planlıyor. Bir yıl öne çekilen proje var

Hava sıcaklıklarının son iki aydır mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, konut yapanları da almak isteyenleri de memnun edecek. İnşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış, Mayıs’ta yaşanan global dalgalanma gibi olumsuz etkiler yüzünden sıkıntılı günler geçiren sektörde, sıcak hava işleri de ısıttı. Olumlu hava şartları sayesinde konut projelerine ara vermeden devam eden inşaat firmaları erken teslimat hesapları yapıyor. Bazı firmalarda teslimat tarihi 1-2 ay, bazılarında ise 12 ay öne çekildi.

Bu gelişme, yaz aylarında kimselerin uğramadığı konut satış ofislerindeki trafiği de hızlandırdı. Çünkü inşaat ve emlak sektöründeki yaygın fiyatlandırma modelinde bir proje satışa çıktığında metrekare bazında düşük fiyatla listeler belirleniyor. Trende bağlı olarak haftalık veya aylık fiyat artışına gidiliyor. Konutlar teslim edildiğinde ise fiyatlar zirve noktaya ulaşıyor. Projelerin erken teslim edilmesi beraberinde, maket aşamasındayken konut alanların da yüzünü erken güldürecek. Özellikle yatırım amaçlı konut alanlar satmak istediğinde kazancını erken realize etme olanağı bulacak.

İNŞAATÇILAR MEMNUN
Ağaoğlu İnşaat’ın Başkanı Ali Ağaoğlu, iyi giden havalar sayesinde My World ve Eltes Güneşi projelerinde sürpriz yapacaklarını en geç 2007 sonbaharında konutları teslim edeceklerini söyledi. Ağaoğlu, “Şimdiden 8-10 ay ilerdeyiz. Hedefimiz en az 1 yıl erken teslim yapmak. Özellikle My World’de inşaat ilerledikçe satış artıyor. Ayda 100 milyon YTL civarında kredilendirme yapıyoruz. My World satışa çıkalı 15 ay oldu yüzde 30 prim yaptı. Eltes Güneşi Mayıs ayında dalganın ortasında satışa çıkmıştı. Şimdiden yüzde 25’in üzerinde prim yaptı” diye konuştu.

Aşçıoğlu İnşaat’ın Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da iyi giden havanın işlere ivme kazandırdığını, maliyetleri de düşürdüğünü belirtti. Aşçıoğlu, “Fulya’da inşa ettiğimiz projemizde teslim tarihi Eylül 2008’di. Şimdiden planlarımızın 1-2 ay önünde gidiyoruz” dedi.

İnanlar İnşaat’ın Başkanı Serdar İnan da iyi havanın satışlarda canlılık yarattığını belirterek, “Havalar verdiği avansı ilkbaharda almazsa Terrace Fulya, Kozal, Levent loft ve Kağıthane’de şimdiden 1-2 ay erken teslim gündemde” yorumunu yaptı.

Hektaş İnşaat’ın Başkanı İbrahim Ekşi ise “İdealistkent projemizi tamamlama süremiz normalde 36 ay olarak belirlendi. Ama biz 50’nci kuruluş yıldönümümüze yetiştirmek istiyoruz. 875 konutu en geç 2008’in Şubat’ında teslim edeceğiz. Yani 12 ay erken teslim etmeyi planlıyoruz. Satışlarda da gözle görülür bir artış var” diye konuştu.

Uzun vadeli düşünenler için Silivri Konutları ideal
Silivri’de konut tavsiye ettiğimi duyunca, hemen “Çok uzak” diyeceksiniz. Gayrimenkul yatırımcılarının düştüğü en büyük hata budur. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ’ın ilk projesi olan Başakşehir’in 1. etabındaki konutların metrekaresi 200-220 dolardan satışa çıkarıldığında herkes “Uzak” diyordu. Bugün Başakşehir kentin içinde ve o konutların metrekaresi 1.000 dolardan başlıyor. Eğer 1995’de yatırım amaçlı bir konut alsaydınız, döviz bazında paranız bugün beşe katlanmıştı.10 yıllık kira da kazanç hanenize yazılacaktı.

NEDEN ÖNERİYORUM?
İşte KİPTAŞ’ın 22 Aralık’ta sona erecek kampanyasındaki konutlar uzun vadeli düşünenlere göre. Bugünkü yatırımınızın 10 yıl sonunda döviz bazında beşe katlanmasını istiyorsanız kaçırılmayacak fırsat kapınızı çaldı.

1) Faiz oranı düşük: Garanti Bankası ile yapılan özel anlaşma çerçevesinde aylık faiz oranı yüzde 0.99. Piyasada ortalama faiz oranlarının 1.60-1.80 olduğu ortamda 0.99 aylık faiz oranı da önemli bir avanataj.

2) Metrekare fiyatları kelepir:
Projedeki konutların alanı 75, 95 ve 126 metrekare. 75 metrekare konutların metrekaresi 700 YTL’nin altında. Eğer özel sektör aynı nitelikte, bu konutları inşa etseydi, metrekaresini en az bin 200 YTL’ye satardı.

3) Silivri’nin geleceği: İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi, İstanbul’un yeni imar planlarını hazırlıyor. Buna göre Avrupa Yakası’nda en çok prim yapacak yerler arasında Silivri var. Çünkü gelecekte yapılacak üniversite, sağlık ve bilişim vadisi yatırımları burada toplanacak.

SONUÇ: Uzun vadeli düşünen, ucuz ev ve kredi arayan için Silivri Konutları kaçmaz.
- Tel: 0212 487 58 08

Fiyatlar 50-120 bin YTL arasında
- 75 metrekare-50 bin YTL

1. seçenek: 10 YTL peşin. İlk 18 ay 440 YTL, 19. ile 120 ay arasında 630 YTL aylık taksit.
2. seçenek: 10 YTL peşin. Aylık 585 YTL, 120 ay sabit ödeme.

- 95 metrekare-80 bin YTL
1. seçenek: 16 bin YTL peşin. İlk 18 ay 850 YTL. 19. ile 120. ay arasında 963 YTL.
2. seçenek: 16 bin YTL peşin. Aylık 936 YTL, 120 ay sabit ödeme.

- 126 metrekare giriş-108 bin YTL
21 bin 600 YTL peşin aylık 1.263 YTL taksit.

- 126 metrekare normal-120 bin YTL
24 bin YTL peşin. Aylık 1.404 YTL taksit.

Depremden korkan ve kelepir arayanlara İsthanbul önerilir
Eğer deprem korkunuz varsa ve konut satın alırken kazançlı bir yatırım peşindeyseniz İsthanbul projesi tam size göre demektir. Projenin 1 etabı Mayıs ayında satışa çıktı. Şimdiye kadar yaşanan global dalgaya rağmen yüzde 40’ın üzerinde getiri sağladı. Han Yapı, projenin 3. etabını da satışa çıkardı. 99 metrekare ile 182 metrekare arasında değişen konutların fiyatı 99 bin YTL’den başlıyor, 282 bin YTL’ye kadar yükseliyor.
Metrekare bazında 1.000 YTL, ucuz bir fiyat.

Proje tamamlandığında 10 şiddetindeki depreme bile dayanacak nitelikte olacak. Dolayısıyla bu projenin ikinci el satışları da çok kolay olur. Ne zaman bir deprem söylentisi olsa konutların fiyatı tavan yapar. Türkiye’nin veya dünyanın neresinde deprem olursa olsun İstanbul genelinde akla gelecek ilk site. Kaldı ki projedeki toplam konut sayısı 1.700. İstanbul’da nüfusun 12 milyon olduğunu ve 3 milyon hane olduğunu varsayarsak, depreme dayanıklılık iddiası taşıyan bir projede konut sahibi olma şansınız binde 1’den daha az. Projenin finansal cazibesi de var. Yoksa tavsiye etmezdim. Akbank ve Türkiye Finans Katılım Bankası ile yapılan özel anlaşma çerçevesinde konutun yüzde 25’ini peşin ödüyorsunuz. Kalan kısmına 60 aya kadar aylık 0.99 faiz oranıyla kredi kullanabiliyorsunuz.
SONUÇ: Hem yatırım hem de oturmak için İsthanbul’dan daha iyisini bulabilirseniz kaçırmayın.
- Tel: 0212 444 2 426

Haberin Devamı