Gazete Vatan Logo

Harcamaları kısan Garanti 35-50 yeni şube açacak

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “35 ile 50 arası şube açıp, 350-400 kişi alacağız" dedi

Bu yıl 200 milyon dolarlık tasarruf tedbiri aldıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Ama bunun dışında 35 ile 50 arası şube açacağız, 350-400 kişi almaya devam edeceğiz. Faiz düşüşüyle azalan kredi talebi yeniden canlanabilir” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bu yıl 200 milyon dolarlık tasarruf tedbirini hayata geçireceklerini belirterek “2009 yılı kriz ortamı... Ciddi bir şekilde bütün harcama kalemlerinde tasarruf tedbirlerini de almış vaziyetteyiz. Ama bunun dışında 35 ile 50 arası şube açacağız, 350-400 kişi almaya devam edeceğiz. Yani bütün bunların dengesine baktığımız zaman, bazı kalemlerde 200-250 milyona varan tasarruf tedbirlerini bulduk ortaya çıkarttık. Bunlar sponsorluk giderlerinden tutun, elektrik, suya, kiralara... Her kalemde var” dedi.

Konsolidasyon furyası olmaz

2009 yılı bütçelerinde krediler için yüzde 10’luk bir artış koyduklarını ve geçen yıl yüzde 2.4 olan takipteki kredi oranının yıl sonunda yüzde 3.5 olmasını beklediklerini söyleyen Özen, kriz nedeniyle şirketlerin cirosunda meydana gelen azalmayla hem döviz hem de lira bazındaki kredilerde bir azalış olduğunu vurguladı.

Garanti Bankası’nın, Fransız Kalkınma Ajansı’na (AFD) bağlı finans kurumu Proparco ile 12 yıl vadeli, 7 yılın sonunda ödeme opsiyonlu, 50 milyon euro tutarındaki kredi anlaşmasının töreninde konuşan Özen, şunları söyledi: “Düşmeyen bir şey, sektörün kredi kapatma kredisi veya bankaların vermek istemediği kredilere olan talep. Bu konuda dikkatli olmalıyız, 3-4 ay daha bu durum böyle devam edecek. Kredilerde bütçeye bu sene için yüzde 10 artış koyduk.”

Sektördeki konsolidasyon olasılıkları ile ilgili soruları da yanıtlayan Özen, “2009 yılında konsolidasyon bakımından çok büyük hareket olacağını düşünmüyorum. Küçük hareketler olabilir, ancak furya halinde konsolidasyon beklemiyorum” diye konuştu. Faizlerde 50 baz puan indirim beklediğini belirten Özen, mevcut yüksek faiz oranlarının uzun vadeli projeleri kurtarmadığını, faizlerin inmesi ile projelerin hızlanacağını aktardı.

Ergun Özen, enerji sektörüne kullandırdıkları kredilerin toplamda 1.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Elimizde 2-3 tane büyük proje var. Bunların toplam tutarı da sanırım 400-500 milyon doları bulur, ama bu yıl içerisinde realize olur mu, bilmiyorum. Biz hazırız tabii ki, o projelere bağlı. Projelerin içerisinde ağırlıklı olmak üzere yine yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi, temiz enerji var. Onun dışında diğer enerji kalemleri de var” şeklinde konuştu.

Son 3-4 aya bakıldığında Türkiye’de gerek döviz kredisinde gerekse TL kredide bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Özen, şunları kaydetti:

“O büyük proje finansman kredileri, yatırım kredileri çok çok azaldı. Talep bıçak gibi kesilmedi, ama hakikaten çok çok azaldı. Faizlerin düşmesiyle birlikte talep canlanmaya başlayacak.”

Haberin Devamı