Gazete Vatan Logo

Ham petrolü var ama benzini yok!

Kuzey Irak’ta yaşanan akaryakıt sıkıntısını aşmak için Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta üç rafineri kurulacak.

Ham petrolü var ama benzini yok!

Irak’ın en büyük petrol rafinerisi Beyci’nin DAEŞ’in eline geçmesinden sonra birçok kentte akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Irak merkezi hükümeti ve bölgesel hükümet, İran ve Türkiye’den rafine edilmiş petrol ithal ederek akaryakıt açığını kapatmaya çalışıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkan Yardımcısı Roza Mahmut, akaryakıt sorununu çözmek için Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta üç rafineri kurulacağını bildirdi. Mahmut, “Bu rafinerilerin her birinde günlük 50 bin varil ham petrol rafine edilecek. Kısa bir süre içinde bu rakam 100 bin varile çıkacak. Bu projeyle devlet hazinesine yılda milyonlarca dolar gelir sağlanacak” dedi. Mahmut, hazırlık aşamasında olan projenin kısa bir süre içinde tamamlanacağını ifade etti.

Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde 3 büyük rafineri bulunduğunu aktaran Mahmut, “Yaklaşık 500 de ruhsatsız küçük rafineri bulunuyor. Bunların kapatılması için Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na dilekçe yazdık” diye konuştu.

Kalitesiz benzin arıza yapıyor

Haberin Devamı

Petrol zengini bölgede sadece benzin sıkıntısı yok, kaliteli benzin sorunu da yaşanıyor. Piyasaya sürülen kalitesiz benzin kullanımı nedeniyle otomobil arızalarında artış kaydedildi. Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta vatandaşların şikayetine konu olan kalitesiz benzinin, bazı tüccarların benzine kalitesiz yakıt karıştırılmasından kaynaklandığı öne sürülüyor.