Gazete Vatan Logo

Güvenilirliğiniz yara aldı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çılgın Mehmetler'i ödeme konusunda uyardı

Başkent Doğalgaz ihalesi ile MMEKA’nın ortakları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın güvenirliğinin büyük yara aldığını söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız “İstanbul Avrupa ve Anadolu yakası için 29 Ağustos’a kadar ek süre aldılar. Bu fırsatı iyi değerlendirsinler” dedi.

Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde 1.2 milyar doları ödeyemeyen Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın sahibi olduğu MMEKA şirketi, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakası elektrik dağıtım ihaleleri için de 29 Ağustos’a kadar ek süre aldı. İstanbul’un elektrik dağıtımı için 5 milyar dolar ödemeyi taahhüt eden şirket için geri sayım sürerken, Enerji Bakanı Taner Yıldız, ‘Çılgın Mehmetleri’ uyardı: Elinize geçen bu fırsatı iyi değerlendirin

Seçim bölgesi Kayseri’de Vatan’ın sorularını cevaplandıran Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz ihalesiyle MMEKA’nın güvenilirliğinin yara aldığının altını çizdi ve ekledi: Şu anda ÖYK kararını uygulamak ve sonucu beklemek durumundayız. Ama ben grubun başarılı olmasına inanmayı ümit etmek istiyorum...

Türkiye’de her zaman bu denli büyük enerji özelleştirmelerinin yapılmadığını vurgulayan Yıldız, “Bu Aynı zamanda MMEKA’ya verilmiş büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmek isteyip, istememek tamamen onlara kalmış bir durum” dedi ve ekledi: “Özelleştirmedeki yol haritamız son derece net. Başkent Doğalgaz’dan farklı olarak ikinci ve üçüncü en iyi teklifi veren şirketleri devreye sokabiliriz. Burada bir sıkıntı yaşansa bile sadece zaman kaybetmiş oluruz. Derdimiz üzüm yemek bunu herkes bilmeli” diye konuştu.

Nabucco’da İran gazı

ABD’nin Tahran yönetimini hedef alan uluslararası yaptırımları hayata geçirmesi yani ABD- İran gerilimi yüzünden İran gazı Nabucco’da ikinci plana itilmişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, yaşanan olumsuz gelişmelere karşın İran’ın hala projenin tarafları arasında yer alabileceğini düşünüyor. Yıldız, “Eğer Nabucco Projesi bir ticari proje ise İran’ın hala hatta gaz verme şansı var” dedi ve ekledi: “Avrupa’daki ülkelerin önemli bir bölümünün bire bir düşündüğümüzde İran ile ciddi ticari anlaşmaları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bence AB ülkeleri İran’ın Nabucco’ya gaz vermesinden rahatsız olmayacaktır

Kayseri-Nabucco hattı

8 Haziran’da Kayseri’de çok önemli bir anlaşma imzalanıyor. Nabucco’ya geçiş sağlayan ülkelerin (Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Tükiye) Enerji bakanları ile AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ile ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar Proje Destek Anlaşması için Kayseri’ye geliyor. Bu tarihi anlaşma için kentte hummalı bir hazırlık göze çarpıyor. Ancak işin ilginç tarafı Kayseri, 3 bin 300 kilometrelik hattın üzerinde bulunmuyor. Taner Yıldız, “Bu tür büyük ölçekli anlaşmalar bugüne kadar hep İstanbul veya Ankara’da imzalanırdı. Şimdi neden Kayseri’de imzalanıyor? Enerji Bakanı Kayserili olduğu için olabilir mi?” sorusuna tebessüm ederek şu yanıtı verdi: “Kayseri’nin hemen dışında Karum-Kaniş harabelerinde 6 bin yıl öncesine ait ticaret anlaşmaları bulunmuştur. Kayseri tarihin her döneminde önemli bir ticaret kenti idi. Bu nedenle böylesi önemli bir anlaşmanın Kayseri’de yapılmasının uygun olacağını düşündük”

Arda Turan’ın golü bu...

Enerji Bakanı Taner Yıldız güne sabah 07.00’de başlıyor. Sabah 08.00’de bürokratlar ve danışmanları ile bir gündem toplantısı yapıyor. 09.00’dan itibaren seçmenlerle buluşmak için dolaşmaya başlıyor. Yıldız, milletvekili adayı olduğu Kayseri’deki vatandaşlarla iletişim kurmak için özel çaba harcıyor. Saat 23.00’e kadar çok yoğun bir tempoyla koşturuyor Bakan Bey ve ekibi... Bizim röportaj da bu yüzden iki parça halinde yapıldı. Birinci bölümü saat 15.00 sularında kalan bölümü ise 22.00 sularında yaptık.

Röportaj sırasında Belçika- Türkiye maçını izledik. İyi bir Galatasaraylı olan Yıldız, Arda Turan’ın müthiş asistiyle gelen gole çok sevindi. “Bravo Arda. Bu tamamen Arda’nın golü. Golden daha önemlisi rakibi geçişiydi. Burak yerinde yok, onun gelmesini bekledi ve sonunda en doğru zamanda pasının verdi. Hazırlanış olarak harika bir gol.”

Kanal İstanbul, Samsun-Ceyhan Boru Hattı’na alternatif değil

Rus gazetelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Kanal İstanbul Projesi’nin Rus ve Kazak petrolünü Akdeniz’e taşıması planlanan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesini by-pass edeceği yorumları çıkmıştı. Çalık Holding, İtalyan Eni ve Rus Transneft ve Rosneft tarafından yapılması planlanan hattın hala masada olduğunu söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, “Her projenin kendine has avantaj ve dezavantajları vardır. Dolayısıyla Kanal İstanbul yüzünden Samsun-Ceyhan’ın sona ermesi söz konusu değil”açıklamasını yaptı.

Tarihe mâl olmuş dev projelere imza atmış bakan olarak anılmak isterim

Tunus ve Mısır’dan başlayıp hemen ardından Libya, Ürdün, Suriye ve Yemen’e sıçrayan iç çatışmalar tüm dünyada kaygıyla izleniyor. ‘Arap Baharı’ olarak tanımlanan bu olaylar zinciri Dışişleri Bakanlığı kadar Enerji Bakanlığı tarafından da yakından izleniyor. Bakan Yıldız, “Bölgede yaşanan gelişmeler ve çatışmalar Türkiye’yi hem ithalatçı olmamız hasebiyle hem de devam eden projelerden ötürü olumsuz etkiledi” derken, bölgede huzur ve istikrarın sağlanmasının en büyük temennisi olduğunu ifade etti. Seçimler öncesi yoğun olan Bakan Yıldız’a “Nasıl bilinmek istersiniz?” diye soruyorum:

“Milletvekilliği, bakanlık veya daha üst makamları alırken sevinmezseniz, verirken de üzülmezsiniz. Bunların her birisinin geçici olduğuna inanırım. Bunu içselleştirmek için büyük gayret gösteriyorum. Tarihe nasıl geçmek isterseniz diye sordunuz, ona da şöyle cevap vereyim: Bu kadar para yoğun bir işten alnı ve yüreği ak bir insan olarak çıkmak. İkincisi de tarihe mal olmuş büyük projelere imza atmış bir bakan olarak anılmak isterim.

Elektrik borcunda yeniden yapılandırma istenen sonucu vermedi

Bakan Taner Yıldız’ın verdiği bilgilere göre 31 Mayıs’ta sona eren elektrik borçlarının yeniden yapılandırma kampanyasından şu ana kadar 450 bin kişi yararlandı. 15.8 milyar liralık toplam borcun 3.1 milyar liralık bölümü yeniden yapılandırılırken, bakanlık bu alacağın 209 milyon liralık bölümünü peşin olarak kasasına koydu. Alacağın kalan bölümü ise taksitlere bağlandı. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları için ise borç yapılandırma başvuru süresi 30 Haziran’da dolacak. Bakan Yıldız, tarımsal sulama abonesi 161 bin çiftçinin 2.6 milyar lira toplam borcu bulunduğunu, bunun 1.4 milyar lirasının ana para, 1.1 milyar lirasının da gecikmeden kaynaklanan borç olduğunu ifade ederek, yapılandırma kapsamında faizlerin tamamen silindiğini hatırlattı.

Haberin Devamı