Gazete Vatan Logo

Güler: İran’dan 6 milyar KWH elektrik alacağız

Türkiye ihtiyaç duyduğunda İran’dan yılda 6 milyar kwh elektrik alacak

Türkiye ile İran arasında santral yapımı ve elektrik alışverişini içeren mutabakat zaptı dün Tahran’da Enerji Bakanı Hilmi Güler’in de katıldığı bir toplantıda imzalandı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, iki ülkenin 3 doğalgaz çevrim santrali yapma konusunda anlaştığını ve bu santrallerin her birinin 2 bin megawat büyüklüğünde olacağını söyledi. İki santralin yerinin Iğdır ve Tebriz olarak belirlendiğini söyleyen Güler, üçüncü santralin yerine İran’ın daha sonra karar vereceğini kaydetti.

Bu arada doğalgaz çevrim santrallerinin yanısıra İran’da hidroelektrik santrallerin yapımı için de mutabakata varıldı. Buna göre, Türk özel sektörü İran’da 10 bin megawat büyüküğünde hidroelektrik santrallerini yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirebilecek.

Güler, Türkiye’nin İran’dan yılda 3 ile 6 milyar kilowatsaat arasında elektrik enerjisi ithali konusunda da anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu elektriğin temini için her iki ülke arasındaki iletim hatları iyileştirilecek ve yeni hatlar yapılacak. Güler “Bu hatların yapımına ilişkin teknik heyetlerin görüşmeleri devam ediyor. Bu çerçevede İran’dan bir ekip gelecek. Ancak bu hatların bir yıl içinde tamamlanması öngörülüyo.” diye konuştu. Güler, Türkiye’nin de pik saatlerde İran’a elektrik satmasının mümkün olabileceğini söyledi.

İran’la gaz anlaşması 3-4 ay içinde imzalanır

Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozari’nin Eylül ayında Türkiye’ye geleceğini ve Nabucco projesi için çok önemli olan İran gazı konusundaki anlaşmanın da bu ziyaret sırasında imzalanabileceğini duyurdu.

Ön anlaşmaya göre İran ve Türkmenistan’dan yılda 30 milyar metreküp doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması öngörülmüştü. Ayrıca Türkiye’ye İran Güney Pars bölgesinde yıllık üretimi 20 milyar metreküpten fazla olan 3 bölgeyi ihalesiz verecek. Ancak bu bölgeden gaz çıkarılabilmesi için 3.5-4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı