Gazete Vatan Logo

GSM devi Turkcell, gözünü Bulgarlar’ın sabit hattına dikti

Bölgesel iletişim devi olmak için yurtdışında şirket avına çıkan Turkcell’in son gözdesi Bulgar telekom şirketi BTC oldu. İzlanda’nın en zengin işadamı Bjorgolfsson’un BTC’deki % 65’lik hissesine talip olan Turkcell, ihaleyi kazanırsa 2.5 milyon kişiye sabit telefon hizmeti verecek

Yunanistan ve Suudi Arabistan’daki GSM ihalelerinden umduğunu bulamayan Turkcell, Bulgarian Telecommunications Company’ye (BTC) talip oldu. İzlanda’nın en zengin işadamı olan Thor Bjorgolfsson’un şirketi Novator’un BTC’deki yüzde 65 hissesini satmak için düzenlediği ihaleye katıldığını duyuran Turkcell, teklifin iştiraklerinden Turktell Uluslararası Yatırım Holding tarafından verildiğini açıkladı. Bulgaristan’da telekomünikasyon hizmetleri sektörünün ana operatörü konumunda olan BTC, 2.5 milyon sabit hat kullanıcısına hizmet veriyor.

Devlerle yarışacak
Piyasa değeri 1.8 milyar euro olan BTC’nin satış sürecine yakın kaynaklar, yüzde 65 hissenin 1.2-1.3 milyar euro gibi bir fiyata satılmasının beklendiğini vurguladı. Novator’un geçen yıl Advent International’dan aldığı yüzde 65 hisse, 2004 yılında özelleştirilmişti. Özelleştirme sürecinde Koç Holding-Türk Telekom ortak girişimi de teklif vermişti.

Satış sürecini yönetmek üzere yetkilendirilen ABD’li Lehman Brothers’ın önerisi üzerine Novator’un toplam 6 yatırımcıdan teklif alması bekleniyor. Turkcell dışında henüz teklif verdiğini açıklayan yatırımcı ya da firma olmadı.

Ancak Bulgar basını, ihaleye ilgi gösterebilecek yatırımcılar arasında Türk Telekom’un yanısıra Texas Pasific Group, Providence Equity Partner, Warburg Pincus, Mid Europa Partner ve Bain Capital gibi özel sermaye şirketlerinin bulunduğunu yazdı.

2003’te Fako İlaçları’nı aldı
İzlanda’nIn ilk dolar milyarderi Thor Björgólfsson, 3.5 milyar dolar değerindeki servetiyle dünya zenginleri listesinde 249. sırada bulunuyor. Björgólfsson, listede bir önceki yıla göre 101 kişiyi geride bıraktı. 1986 yılında ülkesini terk ederek Amerika’ya yerleşen Björgólfsson, dünya çapında bir çok yatırıma imza attı. Kendi yarattığı Bravo Brewery markasını 400 milyon dolara Heineken’e satan Björgólfsson, ülkesine geri döndü va İzlanda’nın en büyük ikinci bankasının yüzde 45 hissesini satın aldı.

Björgólfsson, 2003 yılından bu yana İzlanda’nın en büyük 10 şirketinden 4’üne ortak. Björgólfsson’un şirketi Actavis ise, 2003’te Türkiye’de Fako İlaçları’nı bünyesine katmıştı.

Haberin Devamı