Gazete Vatan Logo

Gram altın için yeni rekor tahmini yapıldı! Sürprizlere hazırlıklı olun

Altın fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Faiz kararlarımı sonrası bir süredir düşüşte seyreden altın fiyatları yeniden yükselişe geçti. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Altın ve Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk önümüzdeki süreçte altın fiyatlarının hangi seviyede olacağına vurgu yaptı.

Gram altın için yeni rekor tahmini yapıldı! Sürprizlere hazırlıklı olun

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Üst üste rekorların gelmesinin ardından altın fiyatları bir süredir düşüşe geçmişti. Yön bulamaya çalışan altın fiyatları merkez bankalarının açıklaması sonrası yeniden yükselişe geçti. Ons bazında yükselişlerin gelmesi iç piyasada gram altın fiyatlarını da arttırdı. Altın fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Altın ve Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk gram altın için rekor tahminin de bulundu.

"ONS ALTINDA BEKLENTİM 2400 DOLAR"

Altın fiyatlarını değerlendirirken iç ve dış piyasa bakılmasının altını çizen Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altını değerlendirecek olursak 2 şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Birinci olarak yurt dışı fiyatına bakmamız gerekiyor. İkinci olarak ise yurt içi piyasa fiyatına bakmamız gerekiyor.  Yurt içi piyasa fiyatı yurt içinden gelen fiyat ile beraber içerde dolar TL çarpanıyla da birlikte belirleniyor. Dolayısıyla öncelikli olarak dış piyasa fiyatına bakacak olursak. Bir süreden beri Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının etkisinde baskılı bir seyir isteyen altın fiyatı görüyoruz. Benim ons altında sene sonu itibarıyla beklentim ilk olarak 1950 dolar seviyeleri olarak öne çıkıyor. Bu sınır aşıldığı taktirde daha önce görülen 2075 dolar seviyesine sene sonunda ise 2150 dolar seviyelerine çıkacağını düşünüyorum ons altının. Ve artık 2024'te gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz artırımlarını sonlandırmaları belki de yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine geçecek olması altının önünü açacaktır diye düşünüyorum. 2024 yılı itibarıyla beklentim 2350-2400 dolar seviyesine geleceği yönünde." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

"ALTIN FİYATLARI SÜRPRİZLER YAPABİLİR"

Öte yandan Ons altın fiyatlarının kimse anlamadan birden yükseleceğinin belirten Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bir anda bakacaksınız ki altın fiyatları fırlamış. Kimse ne olduğunu anlamayacak, her şey birden olacak. Yani önümüzdeki süreçte altın sürprizler yapabilir. İleriki dönemde çok kısa bir süre dış piyasada altının yeniden yükseleceğini söyleyebilirim." dedi.

Haberin Devamı

"ALTINDA FAİZ BASKISI VAR"

Dış piyasada altın fiyatlarının baskılandığına dikkat çeken Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu noktada ABD 10 yıllık tahvil faizlerinden çıkış başladı. Bu durum 'bir faiz baskısı oluşturdu' şeklinde algılanıyor. Artık faiz artışlarının düşürüleceği bir döneme giriyoruz. Fakat ABD ile Çin, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliklerin ve enflasyonun altın fiyatlarını etkilemesi beklentisi var. Bunun yanında da Kuzey Kore'nin dünyayı savaş ile tehdit etmesi konuları var. Bunların aslında hepsinin altın fiyatlarını etkilemesi gerekiyor. Ama bu konular şuanda fiyatlamaya girmiyor. Bu durumunda ben baskılanmış bir altın fiyatı oluşturulduğu kanaatindeyim. Bunun yanında dünya ticaretinde doların etkisinin düşmesi de altın fiyatlarını etkilemesi gerekiyor ama henüz bu durum da fiyatlanmış değil. Fakat bunun yayında Merkez Bankaları altın alımına devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

GRAM İÇİN REKOR TAHİMİNİ GELDİ

Gram altın fiyatlarıyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Dolar/TL'nin 27 liralara kadar gelmesiyle birlikte çarpan etkisiyle altın gram altın fiyatları 1700 lira seviyelerinde geziniyor. Önümüzdeki günler itibarıyla ve sene sonunda özellikle OVP'de sene sonu döviz beklentisinin 30 lira seviyesinde olacak olması altının da dış piyasada yükselmesiyle birlikte muhtemelen 1900-2000 lira seviyelerine gelebilir." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

VATANDAŞIN PORTFÖY YAPMASI GEREKİYOR

Vatandaşlara kritik uyarılarda bulanan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Vatandaş bu noktada ne yapsın konusuna gelecek olursak. Vatandaşın özellikle bir portföy yapması gerekiyor. Parasının belirli bir kısmını örneğin yüzde 40'ını altın olarak değerlendirmesi daha doğru olur diye düşünüyorum." dedi. 

DÜŞÜŞLER ALIN FIRSATI

Altın fiyatlarındaki düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altın fiyatlarındaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. Piyasada satışlar elbette çok küçük miktarda devam ediyor. Bu da tamamıyla ihtiyaç karışlığında olan satışlar olarak gerçekleşiyor. Örneğin gayrimenkul veya araç almak için elindeki altını satıp ev alıyor. Bu şekilde bir miktar satışlar var. Yoksa fiyatları çok yükseldi ben buradan satayım daha düşünce alayım şeklinde trade amaçlı bir satışın olduğunu görmüyoruz. Bundan böyle de daha küçük alımların olduğu dönemdeyiz. Enflasyon sebebiyle vatandaşlar altın alımına devam ederek parasının değerini koruma alışkanlığını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı