Gazete Vatan Logo

Gençler Ikea usulü demonteye kuruldu

Mobilyada devir değişti. Fiyat artışları, özellikle gençleri demonte mobilyaya yöneltti. Online siparişini verenler, kurulumunu da kendileri yapıyor. Şirketler, kurulum ve mağaza maliyeti avantajını fiyatlara yansıtınca satışlar % 75’lere varan oranda artıyor.

Gençler Ikea usulü demonteye kuruldu

Geçtiğimiz yıl beyaz eşya ve mobilyaya KDV indirimi uygulanmış, satışlar rekor seviyeleri görmüştü. Ancak döviz kurundaki artışın maliyetleri arttırmasıyla fiyatlar yüzde 15 civarında yükseldi. KDV indiriminin de süresinin uzatılmaması, özellikle genç tüketicileri demonte mobilyalara yönlendirdi.

Dünyada ‘DIY’ yani ‘Kendin Yap’ kültürünün en belirgin etkisi mobilyada hissediliyor. İsveçli mobilya devi İkea’nın başlattığı bu kültür, Türkiye’de de oldukça ilgi görüyor. Mobilya ihtiyacı olanlar e-ticaret alışveriş alışkanlığının da etkisiyle online platformlardan istedikleri ürünü seçiyor. Dönem dönem yapılan kampanyalar ve ürünün kalitesine göre, mağazadan alınacak aynı ürüne göre yüzde 50’ye varan fiyat avantajları sağlanabiliyor. Kargo ile gelen mobilya parçaları, gönderilen kılavuz yardımıyla birleştiriliyor. Kurulum elemanı çalıştırmak zorunda kalmayan ve mağaza kirası olmayan şirketler de bu avantajı fiyatlarına indirim olarak yansıtabiliyor. Diğer yandan hobi olarak da montaj ve kuruluma ilgisi olanlar kendi mobilyalarını kendileri yapmış oluyor.

Haberin Devamı

Demonte satışlarında ciddi artışlar gözlemlediklerini söyleyen Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Bu ülkemizde yeni yeni yaygınlaşırken, tüketici sadece mobilyasının montajını yapmakla kalmayıp, elindeki malzemeleri dönüştürerek ihtiyacı olan yeni bir ürünü evinde kendi koşullarıyla da oluşturabiliyor. Artık mobilyalar tüketicinin montajını kendi kendine yapabilmesine imkan tanıyacak şekilde üretiliyor” dedi.

Yatak ve bazada yüzde 75 artış var
GittiGidiyor’un demonte mobilya satışında başı çeken ürünlerinin genç odası takımı, bilgisayar-çalışma masası, koltuk takımı, yatak, baza ve masa olduğunu belirten platformun Ticari Direktörü Bülent Elçin, “Özellikle yatak, baza ve yatak başlıklarında demonte ürünlere rağbetin arttığını gözlemliyoruz. Öyle ki, bu ürünlerin satış hacmi 2018’in ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 arttı. Yine bu dönemde genç odası takımı satış hacmi yüzde 36, bilgisayar-çalışma masası satış hacmi yüzde 45 yükseldi” dedi. Ayrıca ilk 6 ayda demonte ürünler arasında mutfak masası ve setlerinde satışların yüzde 71, ofis koltukları satışlarının da yüzde 53 arttığının bilgisini veren Elçin, “Bu yarıyılda ikili, üçlü ve set koltuk takımlarının satışı, geçen yıla göre adet bazında yaklaşık 2.5 kat arttı. Toplam mobilya kategorisi aynı dönemde yüzde 52 büyüdü” diye konuştu.
2. el yerine demonte
Demonte mobilya akımınının Türkiye piyasasında yerli üreticiye de öğretici bir model olduğunu anlatan n11.com Satış Genel Müdür Yardımcısı Örpen Koçak, n11.com’da geçtiğimiz yıla göre demonte mobilya satışlarında yüzde 50 artış gözlemlediklerini söyledi. Koçak, bu büyümenin nedenlerini şöyle anlattı: “Küçük işletmeler bu doğrultuda iyileştirmeler gerçekleştiriyor. Mesela, ürün montaj kılavuzlarında daha anlaşılabilir içerikler ve numaralandırma yapısı kullanıldığını, ürün paketlemelerinin de geliştirildiğini görüyoruz. Bu iyileştirmeler işletmelerin cirolarına azımsanamayacak katkılar sağlıyor. Ayrıca öğrencilerdeki 2’nci el eşya alma trendinin artık online mağazalardan demonte ürün almaya doğru evrildiğini gözlemliyoruz. Bayram dönemlerinde de yine demonte mobilyalar tercih ediliyor. Evlerin küçülmesi ile beraber tercihler set/grup ürünlerden ziyade tekli ürün alımına yöneliyor.”
Biz bir avantaj görmüyoruz
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç’e göre ise demonte ürün almanın herhangi bir avantajı yok. Bunun bir pazarlama taktiği olduğunu söyleyen Güleç, normal mobilya alışverişlerinde zaten kurulumun şirketler tarafından yapıldığını belirtti. Güleç, “Ancak kendi kurulumunu kendi yapmak isteyenler, şemalardan faydalanarak kurulumunu gerçekleştirebilirler” ifadesini kullandı.
Satışlar tek çeyrekte 9 kat yükseldi
Mobilya kategorisinde toplam 10 binin üzerinde farklı ürün sunan ve 100’ün üzerinde tedarikçi ile çalışan e-ticaret platformlarından Trendyol’da da durum farklı değil. En çok satılan demonte ürünler arasında TV üniteleri, sehpa, dolap & gardıroplar ve kitaplıklar olduğunun bilgisini veren yetkililer, satışlarda yılın ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine 9 katlık bir büyüme olduğunu aktardı. Sadece yıl başından bu yana TV sehpası satışlarında 8 kat, kitaplık satışlarında 4 kat ve sehpa satışlarında da 4 kat artış yaşandı.

Haberin Devamı