Gazete Vatan Logo

Gel de kızma birader

2009 yılında iPad ve iPhone için Finlandiyalı oyun şirketi Rovio tarafından üretildi

2009 yılında iPad ve iPhone için Finlandiyalı oyun şirketi Rovio tarafından üretildi. 1 milyar kişi tarafından 0.99-2.99 dolar fiyatla satın alındı ve cihazlara indirildi. Yumurtalarını koruyan kızgın kuşlar sayesinde Rovio’nun piyasa değeri 9 milyar dolara ulaştı. Bu değeri Türkiye’de bulan şirket sayısı sadece 8. Anadolu Efes, Tüpraş, Vakıfbank, Arçelik, Tofaş, Ford Otosan, Türk Hava Yolları gibi Türkiye’nin göz bebeği şirketlerin piyasa değeri ne yazık ki bu kızgın kuşlar kadar etmiyor.

iPhone için ürettiği ve 2009 yılının Aralık ayında piyasaya sunduğu Angry Birds oyunu Finlandiyalı Rovio Entertainment şirketini ihya etti. 2.5 yılda, önce iPhone ardından da Android akıllı cep telefonu kullanıcılarının kalbini kazanmayı başaran Angry Birds sayesinde Rovio’nun değeri 9 milyar dolara ulaştı. Oyunun üreticisi Rovio, uygulamasını iTunes’dan 0.99, Google Play’den ise 2.99 dolara satıyor. Yüklemeler dışında, Angry Birds lisans satışlarından da büyük paralar kazanana Rovio’nun tarafından Finlandiya’da kurulan ve Mayıs ayında kapılarını açan, Angry Birds eğlence parkı da Disneyland’ın en büyük rakibi olarak görülüyor.

İlk piyasaya sürüldüğünden bu yana yaklaşık 1 milyar kullanıcı tarafından indirilen Angry Birds oyunu sayesinde Rovio, NASA, National Geographic ve ABD’nin en büyük perakendecisi Walmart ile ortaklık kurmayı başardı. Oyunun bir önceki versiyonu Rio, 10 milyon indirilme rakamına 10 günde, 50 milyon indirilme rakamına 35 günde ulaşmıştı. Mobil cihaz analiz şirketi Flurry’nin Başkan Yardımcısı Peter Farago, “Bu kadar kısa zamanda daha iyi bir performans gösteren başka bir uygulama daha hatırlamıyorum. OMGPOP’nin Draw Something uygulaması 5 haftada 20 milyon kez indirilmişti ama Angry Birds’ün bu rekoru tarihe gömeceği belli” şeklinde konuştu.

Parklarını da kuracak

Rovio, artan ününü farklı ülkelerde kuracağı Angry Birds Parkları ile iyice pekiştirmek istiyor. Finlandiya’da kurulan ilk parkın direktörü Miikka Seppala, tesislerinin turistleri ülkeye çekmek için kullanılan 2’nci büyük koz olduğu itiraf etti. Seppala, “Angry Birds’ün karakterleri burada doğdu. Bizde bu yüzden dünyada milyonlarca Angry Birds’ün hayranı ve oyunla çok fazla aşina olmayanlar için görülmesi gereken bir diyar yarattık” dedi. Parkta farklı yaşlara hitap eden 12 farklı oyuncak bulunuyor. Çeşitli şatolardan deniz fenerine, dönme dolaplardan nehir gezilerine kadar pek çok farklı eğlence alanı var. Oyuncaklara ek olarak parkın belki de en can alıcı eğlencesi ise macera parkuru.

Oyuncakları çok sattı

Oyunun karakterleri, oyuncak üreticilerinin de gözdesi. NPD Group analisti Anita Frazier, Angry Birds’ün lisanslı oyuncak sektöründe önemli bir payı olduğunu belirtti. Lisanslı oyuncakların perakende satış fiyatlarının lisanslı olmayan oyuncaklara oranla yüzde 50 daha fazla olduğunun altını çizen Frazier, “Çocuklar favori karakterleri benimsiyor. Lisanslı ürünler bu şekilde daha yüksek fiyattan satılabiliyor” dedi. Erkek ve kız çocukların farklı oyuncaklara ilgi gösterdiğini kaydeden Frazier, “Örneğin, kız çocukları Disney Prensesi ve Hello Kitty gibi markalara ilgi gösteriyor. Erkek çocukların ilgi alanı ise bambaşka” diye konuştu. Öte yandan ilk 5’e giren geleneksel oyun lisansları; Arabalar Filmi, Disney Prenses, Star Wars, Thomas ve Arkadaşları ve Toy Story (Oyuncak Hikâyesi) oldu. Bunların her biri toplam lisanslı oyuncak satışlarını yüzde 3 ile yüzde 10 oranında artırdı. İlk çeyreğin büyüme kaydeden ilk 5 lisansı da şöyle: Angry Birds, Arabalar Filmi, Hello Kitty ve Arkadaşları, Karayip Korsanları ve Star Wars.

Haberin Devamı