Gazete Vatan Logo

Garip Ada’yı alıp 8 bin mağdura evini verecek

8 bin 164 mağduru olan Dumankaya ve Fi-Yapı’nın projelerini Alman Drees&Sommer öncülüğündeki konsorsiyum tamamlayacak. Alman şirket, 1.3 milyar TL kaynak sağlayıp evleri bitirecek, karşılığında Garip Ada’yı alacak. Mağdurların cebinden para çıkmayacak.

Garip Ada’yı alıp 8 bin mağdura evini verecek

Dumankaya ve Fi-Yapı’nın 8 bin 164 mağdurunu sevindirecek haber geldi. Yaklaşık 2 yıldır Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu (TMSF) kayyumunda yönetilen 2 şirketin yarım kalan projelerini tamamlamak için Alman Drees&Sommer, iştirakleri Eurabau ve CPB ile Flagman Capital’den oluşan konsorsiyumla iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Alman şirket, yarım kalan projelerin tamamlanması için gerekli olan 1.3 milyar liralık yatırımı yaparak, mağdurlara evlerini teslim edecek. Mağdurların tamamı 2.5-3 yılda evlerini teslim almış olacak, ekstra bir bedel de ödemeyecek.

Alman şirketler bunun karşılığında 2 şirketin varlıkları üzerinde gelir getirici işler yapacak. Öncelikle Fi-Yapı’nın İzmir Dikili’de yer alan 50 milyon euro değere sahip Garip Adası’nda proje geliştirecek. Ayrıca Dumankaya’nın hiç başlayamadığı Fikirtepe’de yer alan 2 projesini hayata geçirecek. Tamamlanan projelerdeki satılacak daireler de yine Alman şirketlerin finansmanını sağlayacak. Öte yandan, Alman şirketler projelere başlayabilmek için büyük çoğunluğu Macaristan Eximbank’ından olmak üzere 450 milyon euroluk krediyi tahsis etmiş durumda.

Haberin Devamı

Satış değil iş birliği

İş birliği anlaşması dün TMSF’nin İstanbul’daki binasında Alman şirketlerin yetkililerin katılımıyla imzalandı. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, bunun bir satış olmadığını, natamam projeleri tamamlamak üzere bir iş birliği anlaşması olduğunu vurguladı. TMSF’nin elinde şu anda 960’ı aşkın şirketin bulunduğunu anlatan Gülal, “Dumankaya ve Fi-Yapı’nın mağdurularına yardım etmek en büyük önceliğimiz. 8 bin 164 kişinin mağduriyetini gidermek üzere Alman konsorsiyum ile yollarımız yıl sonunda kesişti. Yaklaşık 5-6 aylık istişare sürecinden sonra iş birliğini yapıyoruz” diye konuştu.

İlk olarak bir kısmı tamamlanmış projelere başlanacağını, daha sonra başlanmamış projelerin inşaasıyla devam edileceğini anlatan Gülal, “Yaklaşık yüzde 80’i tamamlanan Sancaktepe projesi, çok kısa sürede teslim edilebilir” dedi. Gülal, şu anda Fikirtepe’de 250 bin liralık kira yardımı yaptıklarını belirterek, sürecin 2.5-3 yıl içinde tamamlanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Yeni iş birlikleri olabilir
İş birliği kapsamında kâr-zarar dengesinin oluşmaması durumunda TMSF’nin B planı da var. Muhiddin Gülal, konsorsiyum ile kayyumdaki diğer şirketlerle ilgili de işbirliğine gidebileceklerini söyledi. Gülal, “Bu konsorsiyumla kayyumda olan diğer şirketlerle ilgili de işbirliğine gidebiliriz. Enerji ve inşaatta olabilir” dedi.
Yaşlı yurtları yapacak
Alman konsorsiyum adına konuşma yapan Steffen Sendler de, aylardır büyük bir zaman harcayarak iş birliği aşamasına geldiklerini belirterek, amaçlarının hem mağdur olan kişilere destek olmak hem de Türkiye pazarına giriş yapmak olduğunu söyledi. “Türkiye’de ileride nasıl ilerleriz” diyerek bu işe başladıklarını anlatan Sendler, en kısa sürede verdikleri sözlerine yerine getirmek için çalışacaklarını belirtti. İzmir Dikili’de hayata geçirecekleri projenin önemli bir finansman kaynağı olacağını ifade eden Sendler, burada bir turizm tesisi ve Almanya’da yaygın olan yaşlı yurdu yatırımı yapmak istediklerini söyledi. 50 milyon euro değere sahip adada 150 milyon euroluk bir yatırım yapılması hedefleniyor. Konsorsiyumun uzun vadeli hedefleri arasında enerji işleriyle ilgilenmek de var. Fikirtepe gibi sorunlu bir bölgede iş yapmanın zor olduğunun sorulması üzerine de Sendler, TMSF’nin desteğiyle yatırımlarda dengeyi sağlayabileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı