Gazete Vatan Logo

Foreks piyasalarına denetim geliyor

3 milyar dolarlık denetimsiz para, Ocak’ta radara giriyor

Günlük işlem hacminin 3 milyar dolara ulaştığı Foreks piyasalarına denetim geliyor. SPK Başkanı Vedat Akgiray, “Foreks piyasası tamamen denetim dışı. Binlerce insan 100 dolar yatırıp bu piyasaya giriyor ve parasını kaybediyor. Ocak ayında düzenleme çıkar” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, 3 milyar dolar ile İMKB ve VOB’tan daha fazla günlük işlem hacmine sahip Foreks piyasaları ile ilgili düzenlemenin 2010 yılı Ocak ayının 2’nci haftasına kadar çıkartılacağını açıkladı. PriceWaterHouseCoopers tarafından düzenlenen, “Kriz sonrasına hazırlanırken İşletmelerin Yol Haritası” konulu seminerin, “Sermaye Piyasaları Kriz Sonrasına Nasıl Hazırlanıyor?” başlıklı oturumda konuşan SPK Başkanı Vedat Akgiray, son dönemde çok tartışılan Foreks piyasalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SPK Kanunu Mart’ta

Günlük işlem hacmi 3 milyar dolara ulaşan Forex piyasasının, tamamen denetim dışı olduğuna dikkat çeken Akgiray, uzun tartışmalar sonucunda Foreks piyasalarının denetiminin SPK’ya verildiğini hatırlattı. Akgiray, “Binlerce insan 100 dolar yatırıp, bu piyasaya giriyor ve parasını kaybediyor. Bu piyasada ciddi bir denetleme sorunu var. Tahmin ediyorum 2010 yılının Ocak ayının ilk iki haftasına kadar düzenleme çıkar” bilgisini verdi.

Akgiray, Türkiye’de finans dışı piyasanın yeterince büyük olmadığına dikkat çekerek, bu piyasanın büyüyebilmesi için kararlı bir şekilde hareket ettiklerini ifade etti.

Bu noktada yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun önemine dikkat çeken Akgiray, “Meclis takvimi müsait. En geç Mart ayı sonuna kadar yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nu Meclis’ten geçirmek üzere planlar yapıldı. Bu Kanun’un tek amacı sermaye piyasalarını büyütmek. Halka açık şirket sayısını artırmak. Nasıl artıracağız? Tatlandırıcı vererek...” dedi.

Halka açılmak avantaj olacak

Faizlerin düştüğü ve ekonomik istikrarın sağlandığı bir ortamda halka arz sürecinin de hızlanması gerektiğine işaret eden Akgiray, yeni SPK Kanunu ile şirketlerin halka arz süreçlerinin de kısalacağını bildirdi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, “Halka açılmak isteyen şirket, ”Ben hazırım“ dedikten bir ay sonra halka açılabilecek. Bu aşikar. Bunu yapacağız. Bunun için her türlü altyapıyı da kurduk” dedi. Akgiray, ekonomik ortamın halka arz için son derece uygun olduğuna dikkat çekerek, “Bu dönemde halka açılmamak çok akılsız bir karar olacak diye umuyorum. 2010 ve 2011’de” dedi.

Borsa manipülatörlerin malı değildir

SERMAYE piyasalarının yeterince gelişememesinin nedenleri arasında spekülasyon ve manipülasyon iddialarının da önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Vedat Akgiray, “Borsa, oraya yatırım yapanların yeridir. Birkaç tane manipülatörün malı değildir. Bunu göstermek istiyoruz. Birkaç aydır ufak tefek yaptığımız milimetrik atışlar epey bir dedikoduya yol açtı o camialarda. Aldığımız önlemler etkili oluyor. Biraz daha etkili hale getireceğiz” dedi.

Foreks piyasasında nasıl işlem yapılıyor?

DÜNYADA günlük 3 trilyon dolarlık işlemin yapıldığı Foreks piyasalarında daha çok para birimlerine dayalı işlemler yapılıyor. Bu piyasada paritelerin dışında altın, pamuk, petrol gibi emtialarda da işlem gerçekleştirilebiliyor. Genellikle internet üzerinden işlemin yapıldığı Foreks piyasalarının en büyük özelliği düşük miktarlarla yüksek oranlı (kaldıraçlı) işlemlerin yapılabilmesi.

Yani 1 dolar ile 400 dolara varan işlem yapılabiliyor. Foreks piyasasında 100 dolarla 40 bin dolar tutarında işlem yapabilmek mümkün. Kaldıraç nedeniyle yüksek kâr kadar yüksek zarar da edilebiliyor. Örneğin 100 dolar ile 1.52 TL’den 40 bin dolarlık döviz alan yatırımcı, kurun 1.5225 TL’ye çıkması halinde (0.25 kuruş X 40.000) 100 TL kazanıyor. Kurun 1.5175’e düşmesi halinde 100 TL kaybediyor. Yani çok küçük oynamalarla ya paranın tamamı kaybedilebiliyor ya da çok yüksek oranlarda kâr elde edilebiliyor. Geçtiğimiz aylarda internet üzerinden işlem yapan bazı yatırımcıların elde ettikleri kârları alamamaları nedeniyle mağdur oldukları gündeme gelmişti.

Haberin Devamı