Gazete Vatan Logo

Fiber İpekyolu’na dijital kervansaray

Fiber İpekyolu’na dijital kervansaray

Turkcell, 3 yılda toplam 275 milyon TL yatırım yapacağı Gebze veri merkezini açtı. Merkez, dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak. Bu yatırımlar sayesinde Google, Facebook, YouTube gibi içerik sağlayıcıların verilerini Türkiye’de tutması bekleniyor.

Daha önce yaptığı veri merkezi yatırımlarıyla Deutsche Telekom, GTT, Telekom Italia gibi küresel operatörleri Türkiye’ye getiren Turkcell, 3 yılda toplam 275 milyon TL yatırım yapacağı Gebze veri merkezini açtı. 33 bin metrekarelik alana sahip, Türkiye’nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye’de tutmasının yolu açılacak.

Fiberin önü açık

Açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Veri merkezindeki siber güvenlik hem kullanıcıların hem kamunun güvenliği açısından çok önemli. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Burada Turkcell’in yaptığı çalışmayı çok önemsiyoruz. Bilginin ülkemizde kalması için gerçekten çok çalışmalıyız ki zira yüzde 96’sı yurtdışında saklanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki fiber altyapının 270 bin kilometre olduğunu ancak yetmediğini kaydeden Aslan, “Fiber için gerekli düzenlemeler neyse yapacağız” dedi.

Ankara ve İzmir sırada

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Türkiye’nin en fazla veri trafiği üreten özel sektör kurumu olduklarını anlattı. Akça, şöyle konuştu: “Turkcell’in hedeflerini artık Türkiye ötesine taşıdık. Kültürel ve coğrafi yakınlığımız bulunan bölgelerde genişlemek için tüm fırsatları değerlendiriyoruz. Gebze’nin ardından Ankara ve İzmir’de açacağımız veri merkezleriyle Fiber İpekyolu’nun yeni kervansarayları Türkiye’de Turkcell veri merkezleri olacaktır.“

Kapılar 120 dakika yanmıyor

GEBZE Veri Merkezi, 9 büyüklüğündeki depremde bile aralıksız çalışabilecek. Kapıların ve duvarların yangına 120 dakika boyunca dayanıklı olduğu veri merkezi Avrupa ve Uzakdoğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacak. Veri merkezi için çalışacak personel gideri, teçhizatın amortismanı gibi harcamalar maliyetleri sürekli yukarı çekiyor. Tüm bu harcamalar da yılda ortalama 1 milyon liraya denk geliyor. Aynı hizmetin Turkcell’den alınması durumunda şirket yılda yüzde 50 gibi bir oranda tasarruf sağlıyor.

Haberin Devamı

Devletten düzenleme bekliyoruz

Turkcell Yönetim Kurulu BaşkanıAhmet Akça, fiber altyapı konusundan devletten düzenleme beklediklerini söyledi. Akça, “Nasıl ki deprem açısından güvenli, şehircilik açısından estetik ve yaşanabilir mekanlar inşa etmek adına Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarılmışsa, bu konuda da bir Fiber Dönüşüm Yasası ihtiyacının olduğu açıktır” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise veri merkezi sayesinde Türkiye’nin bilgilerinin Türkiye’de kalacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de tükettiğimiz verinin yüzde 96’sı yurtdışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda en büyük sorunlarımızdan biri veri açığı olarak görülüyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmalıyız. Turkcell’in öncelikli amacı Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de saklanmasına katkı sağlayarak veri açığını en aza indirmek.”

Haberin Devamı

Ahmet Arslan’a doğumgünü nedeniyle pasta kesildi. Bakan, pastayı konuklara ikram etti.

Turkcell Gebze Veri Merkezi’nin açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu yaptı.