Gazete Vatan Logo

Fed tahvil alımını azaltmaz, artırır

Ünlü yatırımcı Faber yine ezber bozdu

Faber, beklenin aksine FED’in tahvil alımlarını artırmak zorunda kalacağını savundu.

ABD’nin kepenk kapatmasına neden olan borç tavanı sorununun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını da etkileyeceği öngörüsünde bulunan “Doktor Kıyamet” lakaplı yatırım uzmanı Marc Faber, “Fed tahvil alımını zaman içinde artırmak zorunda kalacak. Fed’in bu ay sonunda da tahvil azaltımına gitmesini beklemiyorum. Şu anda Fed, ‘bakın bütçeye ilişkin sorunumuz” var diyecektir. Fed ne yaparsa yapsın kimseyi mutlu edemeyecek, ABD’de Fed’in parasal politikasına daha fazla bel bağlamak zorunda kalacaktır” diye konuştu.

FED vazgeçemez

Önümüzdeki dönemde Fed’in para politikalarının yaşanan borç tavanı krizinden etkileneceği vurgulayan Faber, “Fed tahvil alımını zaman içinde artırmak zorunda kalacak. Fed’in hali hazırda aylık tahvil alımı sanıldığının aksine 85 milyar dolar değil, 100 milyar doların üzerinde. Ben parasal varlık enflasyonunun sürmeye devam edeceğini düşünüyorum. Bence Fed tahvil alımından vazgeçmeyecek” dedi.

Borç tavanı nükleer bombadan farksız

Yatırım gurusu Warren Buffett, ABD’nin borç tavanı sorununu nükleer bombaya benzetirken, Cumhuriyetçi liderlerin borç tavanı politikasını bir çeşit ‘toplu katliam aracı’ olarak kullandıklarını ifade etti. Cumhuriyetçilerin istedikleri yasaları geçirmek için borç tavanını bir silah olarak kullanmasının “hiç bir anlamı olmadığını” belirten Buffet, “Nükleer bomba gibiler, kullanıldıklarında çok zarar verebilirler” diye konuştu.

IMF: KÜRESEL EKONOMİYE ZARAR VERİR

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminini yıl başından beri altıncı kez düşürerek yüzde 2.9’a çekti. IMF’den yapılan açıklamaya göre, küresel büyüme tahmini 2013 için yüzde 3.1’den yüzde 2.9’a çekildi. Fon, küresel büyüme tahminini 2014 için de yüzde 3.8’den yüzde 3.6’ya indirdi. IMF, Türkiye için bu yıl yüzde 3.4 olan büyüme tahminini yüzde 3.8’e çıkardı. 2104 tahminin de yüzde 3.7’den yüzde 3.5’e indirdi. IMF raporunda, süregelen risklerin yanında, bazı yeni aşağı yönlü risklerin gündeme geldiğine de değinilerek, “ABD’deki politik çıkmaz, hükümetin kapanmasına neden oldu. Tahminler kapanmanın kısa süreceğini varsayıyor. Kısa süreli kapanmanın ABD ekonomisine etkisi sınırlı olabilecekken, uzun süreli kapanma ciddi zarar verebilir. Daha da önemlisi borç tavanının yükseltilmesi konusundaki başarısızlık, küresel ekonomiye ciddi zarar verebilir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı