Gazete Vatan Logo

Faiz, uzun aradan sonra 50'nin altında

ecevit'in hastalığı ile ateşlenen faiz düşüyor. Yeni hükümet ve başbakan adayı piyasalarda iyimserliği körükledi. 2 Temmuz vadeli bononun faizi 5174'ten kapandıktan sonra Pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 49.93'e düştü.

AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni başbakanın ismi ile Çankaya'ya çıkması piyasalara iyi geldi. Bono faizleri günü 51.74 puandan kapatırken, dövizde de gün boyu düşüş eğilimi sürdü.

En fazla işlemin gerçekleştiği 2 Temmuz 2003 vadeli bonolarda spot piyasa kapandıktan sonra Pazartesi günü valörlü işlemlerde bileşik faiz yüzde 49.93'e düştü.
Bankacılar hükümete yönelik gelişmelerle birlikte önümüzdeki hafta yüzde 48'lerin görülebileceğini belirttiler. Faizler Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı ile birlikte yükselişe geçmiş ve yüzde 35'lik enflasyon beklentisine karşın yüzde 70'lerin üzerine çıkmıştı.
Alternatif piyasalardaki güçsüzlük en çok Borsa'ya yaradı. Sabah saatlerinde öncelikle 12 bin 700 puan seviyesinde satışları göğüsleyen Borsa daha sonra yönünü yukarı çevirdi ve günü yüzde 4.83'lük artışla 13 bin 597 puandan kapattı.

İMKB'de dün özellikle ikinci seansta işlem hacminin l katrilyona yaklaşması dikkat çekti. İç siyasetteki olumlu gelişmeler, Avrupa Birliği ile ilgili gelen haberlerle de desteklendi.

Haftaya 1 cent denenebilir
Birleşmiş Milletler'in silahsızlanma kararının Irak tarafından kabulüyle hafta ortasında oluşan rahatlama, dün de iç siyasetteki gelişmelerle pekişince önümüzdeki haftaya ilişkin beklentiler yeniden olumluya döndü.
"Başbakan'ın muhtemelen bugün atanacak olması, yeni hükümetin de Pazartesi günü kurulmasının beklenmesi piyasaların itici gücü olacak" diyen piyasa uzmanları önümüzdeki hafta l cent yani 16 bin puanın denenebileceğini belirtiyorlar.

Doların l milyon 600 bin lira sınırının daha fazla altına inmesini beklemediklerini kaydeden piyasa oyuncuları, önceki güne göre 1.5 puanlık düşüşle 51.5 puan seviyesine gelen faizin ise düşmeye devam edebileceği belirtiliyor.

Bonoda alım hareketinin, önümüzdeki hafta Hazine ihalesi olmaması nedeniyle devam edeceği vurgulanıyor.

PİYASAYA CİDDİ SATIŞ GELMİYOR
Deniz Yatırım Mehmet Pınar:
"Sabah 12,700 puan seviyesinden gelen satışların karşılanmış olması, döviz ve faizlerin de gevşemesinin yansıması olumlu. Sabahki satışlardan sonra ciddî satış da gelmedi. Pazartesi günü de bu trend devam eder".

13 BİN 500 KAPANIŞI YÜKSELİŞ SİNYALİ
Sanko Menkul Aytun Bilgin:

"Bonodaki ciddi alışların piyasa tarafından olumlu algılanması ile Borsa'da alışlar geliyor. Gün içinde satışlar gelse de karşılanıyor. Bu da piyasayı güçlendiriyor. 13 bin 500 önemli bir direnç. Bu seviyeden kapanış önümüzdeki haftalardaki yüksel iş trendi için güçlü bir sinyaldir."

SATIŞLAR KARŞILANDI İBRE YUKARI DOĞRU
Şeker Yatırım Aslı Yüksel:

"Son 2 günde sert satışlar gelmişti. Ancak burada önemli olan endeksin destek noktalarında tutunabilmesiydî. Faizde ve dolarda yaşanan gevşeme piyasamıza olumlu yönde yansıdı. Dolar seçim sonrası ikinci kez 1 milyon 600 bini deniyor. Satışların karşılandığını gördükten sonra önümüzdeki haftanın daha iyi olacağını söyleyebiliriz."

Haberin Devamı