Gazete Vatan Logo

F1 ilk yıl sponsorsuz

Dünya genelinde 200 ülkede 2.9 milyar kişi bu ayın 21'inde İstanbul Grand Prix'sini izleyecek. Ancak Türk markalar bu ilk yarışta 3 milyon dolarlık ana sponsorluğa sıcak bakmadı

Formula l için geri sayım başlarken, yarışların organizasyon ve sponsorluk çalışmalarını yürüten Motor Sporları ve Organizasyonda (MSO) müthiş bir yoğunluk yaşanıyor. Sponsorluk görüşmelerinin hemen hemen tamamlandığını anlatan MSO Pazarlama Müdürü Bülent Özerdim en önemli sponsorluk anlaşması olan 'yarış ismi sponsorluğu' için Türk Hava Yolları ile görüştüklerini ancak 3 milyon dolarlık bu sponsorluğun "bu yıl için" yapılamadığını açıkladı. F1 kapsamında 19 yarış olduğunu, bunlardan irinin yarış isim hakkının satıldığım anlatan Özerdim, "Türkiye bu yıl için isim hakkı satılamayan yarışlardan biri oldu" diye konuştu. F1 Türkiye yarış ismini almak için THY ile bir anlaşmaya varılamadığını söyleyen Özerdim, gelecek yarışlar için ise görüşmelerin ise sürdüğünü belirtti.

Benim markam global değilki
Özerdim, "Sponsorluk için başvuran Türk firmalar, 'Bu rakamlar 200 ülkede 2.9 milyar kişi bu yarışları izleyecek diye bu seviyede. Ama bizim markamız global değil, sadece Türkiye ve birkaç komşu ülkede varız' diyerek sponsorluktan uzak duruyor. Ancak zaman geçtikçe, F1 daha iyi tanındıkça sponsorlukların da hızla canlanacağına inanıyoruz" dedi.

Katagori sponsorluğu 150 bin dolar
* Anadolu Grubu-Coca-Cola: Resmi içecek sponsoru
* Çukurova Grubu: Kurtarma araçları sponsoru
* Anadolu Johns Hopkins: Sağlık sponsoru
* Bu kategorilerde sponsorluk bedeli 100-150 bin $ arasında.
* Petrol Ofisi, Mercedes Benz, Toyota, Bridgestone, Shell F1 alanında stand açacak.
* Stand açma bedeli 40 bin $ civarında değişiyor. * Yarışlarda seyirci alanı yemek işletmesini Divan yapacak.
* VIP alanının işletmesi ise Atilla Doğudan'ın Do&Co şirketi tarafından yapılacak.

TUROB: Yarışa 50 bin turist gelir otellerde yer sıkıntısı yaşanmaz
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula 1 için İstanbul'a 50 bin turist beklendiğini ancak otellerde yer sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Gelen turistlerin ortalama 6 gün ile 15 gün arasında konaklayacağını kaydeden Bayındır, Formula-1'i izlemeye gelen turistin yaklaşık 150 milyon euro döviz bırakacağını ifade etti.

Bayındır, Formula 1'in yapılacağı tarihlerde İstanbul'daki otellerde yüzde 100 doluluk yaşanacağını belirtti. Bayındır, şunları kaydetti: "İstanbul'da bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapacak yatağımız var. İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı belgesi ile belediye belgeli tesisleri eklediğinizde 100 bine yakın yatak kapasitesi mevcut. F1 sırasında otellerde yer sıkıntısı olmayacağı ümidindeyim. Diyelim ki böyle bir sorun oldu, civar illerdeki otellere yönlendirebiliriz."

Haberin Devamı