Gazete Vatan Logo

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlık için arabuluculuk zorunlu mu olacak?

Son aylarda kira fiyatlarındaki artış ev sahipleri ile kiraları karşı karşıya getiriyor. Kira uyuşmazlıklarında çoğu kişi mahkemenin yolunu tutarken, artan şiyayet ve davalar nedeniyle duruşmalar için taraflara 8-9 ay sonrasına gün veriliyor. Hal bölye olunca Adalet Bakanlığı’ndan ababuluculuk çözümü geldi. Peki, Kira uyuşmazlıkları nasıl çözülecek? Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlık için arabuluculuk zorunlu mu olacak? Arabuluculuk nedir? İşte detaylar…

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlık için arabuluculuk zorunlu mu olacak?

Son 5-6 aydır kiralamada artan fiyatlar mevcut kiracıları zor durumda bırakıyor. Fahiş kira artışları yüzünden sık sık ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya geliyor. Anlaşmazlıklarda ise hem ev sahipleri hem de kiracılar mahkemelerin yolunu tutuyor. Açılan davalar için de 8-9 ay sonrasına gün veriliyor. Son birkaç aydır kiracı ve ev sahibi uyuşmazlıkları için gelen şikayetler ve dava başvuruları artınca Adalet Bakanlığı arabulucu çözümünü önerdi. Peki, Kira uyuşmazlıkları nasıl çözülecek? Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlık için arabuluculuk zorunlu mu olacak? Arabuluculuk nedir? İşte detaylar…

EV SAHİBİ VE KİRACILAR ARASINDAKİ UYUŞMAZLIK NASIL ÇÖZÜLECEK?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıkladı.

KİRA ANLAŞMAZLIK İÇİN ARABULUCULUK ZORUNLU MU OLACAK?

Programda soruları yanıtlayan ve kira uyuşmazlıklarını da bu kapsama alacaklarını dile getiren Bozdağ, “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Böylelikle işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kira uyuşmazlıklarında da uygulanacak. Kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleriyle kiracılar, dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecek.

ARABULUCULUK NEDİR?

Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme dışı, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini amaçlayan bir usul hukuku kurumudur.