Gazete Vatan Logo

Eti Alüminyum'da CE-KA İnşaat 305 milyon dolarla devleri solladı

Seydişehir Alüminyum için yapılan ihalede en yüksek teklif 305 milyon dolarla CE-KA İnşaat'tan geldi. CE-KA inşaat, ihalede Nurol, Assan, Park Holding gibi kuruluşların arasından sıyrıldı. CE-KA tesise 5 yıliçinde 110 milyon dolarlık da yatırım yapacak

Seydişehir'deki Eti Alüminyum A.Ş'de bulunan yüzde 100 oranındaki idari hissesinin şansına ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklif, 305 milyon dolar ile CE-KA inşaat Makina Madencilik Petrolcülük Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş'den geldi.

Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmelerine, dokuz firma katıldı. Elemesiz yapılan yazılı turda en yüksek teklif, 200 milyon dolar oldu. Elemeli birinci yazılı turda en düşük teklifi veren Beytur-Beyteks Ortak Girişim Grubu ile Anadolu Alüminyum Ortak Girişim Grubu ihale dışında kalırken, fiyat da 233 milyon dolara çıkti.

İkinci elemeli turda en düşük teklifi veren Park Holding ve Assan Demir ve Sac Sanayi A.Ş. elenirken, fiyat ise 252 milyon dolar oldu.

Son elemeli yazılı turda ise Ashmore Bbf Partners Ortak Girişim Grubu ile Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş. en düşük teklifleri vererek, ihale dışında kaldı.

Ardından 304 milyon dolar başlangıç ve 500 bin dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Sözlü birinci turda Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş. ihaleden çekildiğini açıklarken, CE-KA İnşaat
305 milyon dolar verdi.

Sözlü ikinci turda, ilk hırda 304.5 milyon dolar veren Özaltın inşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin de ihaleden çekildiğini açıklamasıyla, en yüksek fiyat sahibi CE-KA inşaat oldu.

İhale bedelini peşin ödemeyi düşünüyor İhale teknik olarak sonuçlanırken, ihale komisyonunun görüşünün ardından Rekabet Kurulu'na gidilecek. Bunun ardından da ihale sonucu Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.

CE-KA inşaat Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Cengiz, ihale sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Eti Alüminyum için 5 yılda 110 milyon dolar yatırım şartı olduğunu belirtti, işçilerin durumuna ilişkin soru üzerine Cengiz, "Hepsi çalışacak, yatırım yapıp çalıştıracağız" diye konuştu. Daha önce özelleştirme kapsamındaki Samsun'da bulunan Eti Bakır işletmesini de aldıklarım hatırlatan Cengiz, ihale bedelini peşin ödemeyi düşündüklerim sözlerine ekledi.

ihale gereği Eti Alüminyum'u blok olarak alan şirket, Oymapınar Barajı Hidroelektrik Üretim Tesisleri'nin kullanım hakkını da devralmış olacak.

Haberin Devamı