Gazete Vatan Logo

Enflasyon polemiği

Coşkun: "Sosyal boyutu, biz ekleyeceğiz" MUSIAD: "Başkan haddini bilsin"

Ali Coşkun, uygulanan ekonomik programın sosyal boyutunun olduğunu ancak bunun anlaşılamadığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'ye cevap verdi: "Bu programın sosyal boyutu olduğunu söyleyemeyiz. Bunu bizim hükümetimiz tamamlayacak."
Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu (TiSK) Başkanı Refik Baydur ve yardımcılarının ziyareti sonrasında açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Merkez Bankası'nın özerk bir kuruluş olduğunu belirterek, "Fikirlerini saygıyla karşılarım. Ama onlara katılmıyorum" dedi. Coşkun, Serdengeçti'nin enflasyon hedefini gevşeterek büyüme tezinin yanlış olduğu uyarısını ise şöyle yanıtladı: "Hükümetin enflasyonla mücadelede, herhangi bir geri adımı yoktur". Coşkun, enflasyonla mücadele edeceklerini belirtirken, şu anda makro ekonomik büyüklüklerin yeniden gözden geçirildiğini ve bunların belki de yakında açıklanacağını bildirdi. Bakan Coşkun, enflasyonla mücadeleye devam edeceklerini sık sık vurgularken, şunları kaydetti: "Türkiye'de sosyal bir sorun olduğunu, bütün millet biliyor, herkes biliyor. Nüfusun yüzde 25'i açlık sınırına, yüzde 50'si de yoksulluk sınırına gelmişse ve işsizlik bu boyutlara ulaşmışsa, bu programın sosyal boyutu olduğunu söylemek bence yanlıştır. Sosyal boyutunu inşallah bizim hükümetimiz tamamlayacak."
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin "Enflasyon istemek bilerek ya da bilmeyerek yolsuzluk önermektir" açıklamasıyla ilgili olarak, "Sayın Serdengeçti haddini bilsin, kendisi hesap sorma değil, hesap verme makammdadır" dedi. Bayramoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Serdengeçti'nin önceki günkü açıklamasını değerlendirerek, şunları kaydetti: "Sayın Serdengeçti yolsuzluğu kendisinin Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Merkez Bankası'nın uygulamalarında arasın. Enflasyonun düşmesini önleyen, Serdengeçti'nin sıkı
sıkıya sarıldığı bugünkü ekonomik programın kendisidir, bankacılık sistemindeki yanlış uygulamalardır. MÜSİAD, enflasyonla mücadelenin bırakılmasını değil, tam tersine enflasyonu azaltıp, büyümeyi canlandıracak kapsamlı bir ekonomik programı öneriyor."
Serdengeçti'nin, 20 Kasım'da açıklanan ve ekonomide yeniden yapılanma ve büyümeyi öneren Acil Eylem Programı'nı tam olarak incelemeden basındaki yansımalarına dayanarak talihsiz bir değerlendirme yaptığını belirten Bayramoğlu, "Sayın Serdengeçti haddini bilsin. Kendisi hesap sorma değil, hesap verme makamındadır. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı da mutlak değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı