Gazete Vatan Logo

Enflasyon ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon açıklaması saat kaçta? Ekim ayı enflasyonu ne olur, beklentiler ne yönde?

Kasım ayının gelmesiyle birlikte gözler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi. Yıl sonuna yaklaşırken, 2022 ekim ayı enflasyon oranı önem arz ediyor göre memur ve emekli maaşlarına ocak ayında gelecek zam miktarı belirlenecek. Peki, Enflasyon ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon açıklaması saat kaçta? Ekim ayı enflasyonu ne olur, beklentiler ne yönde? İşte detaylar…

Enflasyon ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon açıklaması saat kaçta? Ekim ayı enflasyonu ne olur, beklentiler ne yönde?

Ekim ayı enflasyon rakamları için gözler Türkiye İstatistik Kurumu’na çevrildi. Ekim, kasım ve aralıkaylarında oluşacak enflasyon rakamları beklenirken, ocak ayında hesaplacak 6 aylık enflasyon oranıyla 2023 yılında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam farkı da ortaya çıkacak.

2022 EKİM AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, ekim ayı enflasyon verileri 3 Kasım 2022 tarihinde, saat 10.00’da açıklanacak.

EKİM AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE?

Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre de yüzde 65'lik bir sene sonu enflasyonu ortaya çıkacağına yönelik öngörü açıklandı. Son 6 ayda yüzde 23'lük bir enflasyon farkı gözüküyor. Bir önceki enflasyon 3 aylık toplam kümülatif yüzde 10 civarındaydı. Son 3 aya ilişkin açıklanacak enflasyonun da yüzde 13 ile yüzde 15 arasında gelmesi bekleniyor. Analistler, yüzde 3'lük bir aylık enflasyon beklentisi olduğunu belirtiyor. Ekonomistler, sene sonu enflasyonunun en az yüzde 65, en fazla ise yüzde 75 bandında olacağını öngörüyor. Bununla beraber de 6 aylık enflasyon neticesinden memurlar ve emeklilere enflasyon farkı kadar bir maaş artışı göreceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

EKİM, KASIM VE ARALIK ENFLASYONU 2023 ZAMMINI BELİRLEYECEK

Toplu sözleşme gereği, enflasyon farkı 6 aylık dönemler halinde hesaplanıyor.

Yarın açıklanacak ekim ayı enflasyonu ile kasım ve aralık ayında açıklanacak enflasyon oranlarının da belli olmasıyla ilk 6 aylık enflasyon farkı, çalışanların maaş artışlarında belirleyici olacak.

Devlet memurları, aralık ayı TÜFE oranı kapsamında enflasyon farkı alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın ilk 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIR?

Enflasyon farkı hesaplaması şu şekilde:

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılmaktadır.

Haberin Devamı