Gazete Vatan Logo

En sağlıklı yatırım bu bankaya yapıldı

Avrupa’nın ikinci büyük kordon kanı bankası FamiCord Group’un Türkiye iş ortağı Yaşam Kordon Kanı Bankası’nın hizmet verdiği ailelerin sayısı son 1 yılda ikiye katlandı.

En sağlıklı yatırım bu bankaya yapıldı

Yürütülen eğitim çalışmaları ile anne-babaların farkındalığı arttı, kordon kanı saklayanların sayısı Türkiye’de son 1 yıl içinde ikiye katlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde sınırlı olan kordon kanı saklanmasına yönelik erişimin giderek Anadolu’ya da yayılması ile birlikte sadece doğum esnasında alınabilen kordon kanına yönelik talepte hızlı bir artış oldu.

Temsilcilikler açıldı

Avrupa’nın en büyük 2’nci kordon kanı bankası FamiCord Group’un Türkiye’deki iş ortağı Yaşam Kordon Kanı Bankası yetkilisi Serdar Burku, “Kordon kanı ve dokusunu saklamanın kıymeti daha fazla anlaşılır hale geldi. Yaşam Kordon Kanı Bankası olarak yıl boyunca hastaneler, hekimler, gebe eğitmenleri ve konuyla ilgili kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle bu bilinçlenme sürecine katkı yapıyoruz. Son bir yılda hizmet verdiğimiz aile sayısı ikiye katlandı. İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir gibi merkez çalışanlarımıza Antalya, Gaziantep, Konya, Malatya ve Kıbrıs gibi temsilcilikler de ekleyerek, hemen hemen tüm Türkiye’ye ve yavru vatana ulaşabilir duruma geldik” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’da zorunlu bilgi

Avrupa’da her hamileye kordon kanı ve dokusunun saklanması, kök hücre ted avisinin önemi konusunda bilgi verilmesinin Avrupa Birliği Parlamentosu kararlarına göre Eylül 2012’den beri zorunlu olduğuna dikkat çeken Burku, şöyle devam etti: “Sağlıklı nesiller yetişmesi ve kalıcı hasarlara neden olmadan hastalıklara önlem alınması için büyük önem taşıyan bu konuda Türkiye’deki bilincin çok hızlı artması bizleri umutlandırıyor. Henüz Avrupa’ya oranla bilinç ve duyarlılık konusunda daha geride olabiliriz ama bilinçlenme ve erişim hızımız çok yüksek.”

80’den fazla hastalıkta kullanılıyor

Gelişen tıp teknolojisi sayesinde gelecekteki sağlık sorunlarını önlemek için artık önceden önlem alınabiliyor. Bunun en önemli yollarından biri de kordon kanı. Kordon kanı doğum sırasında bebeğe ve anneye zarar vermeden, bebeğin göbek bağı kesildikten hemen sonra doktor tarafından alınıyor. Sadece 2-3 dakika süren bu işlemin ardından saklama işlemi için özel şartlar gerektiren Kordon Kanı Bankaları tarafından koruma altında alınıyor. Kordon kanı bugün 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Son yıllarda kamuoyundaki farkındalığı artan göbek kordonu kaynaklı kök hücre tedavileri 1 yaşından 70 yaşına kadar yüzlerce hastaya hayat verdi. Kordon kanı kök hücre nakli iyi bilinen lösemi ve talasemi gibi kan hastalıklarının tedavisinde yıllardır kullanılmakla birlikte, güncel çalışmalarla kanıtlanan boyutta otizmden serebral palsiye kadar farklı hastalıklarda da yüzlerce hastanın umudu haline geldi.

Haberin Devamı

Anne Bebek Fuarı’nda ailelere bilgi veriliyor

Harbiye İstanbul Kongre Merkezi’nde önceki gün başlayan ve bugün de devam eden İBS Anne-Bebek-Çocuk Fuarı’nda yerini alan Yaşam Bankası, anne adaylarının kordon kanı ile ilgili merak ettikleri soruları yanıtlıyor. Yaşam Bankası FamiCord Group Yetkilisi Serdar Burku, 2016 yılı boyunca düzenledikleri aktiviteler hakkında da bilgi verirken ‘’Yıl boyunca, kordon kanının önemini anlatmaya yönelik 31 toplantı ve 1 kongre sunumuyla 356 kadın doğum uzmanıyla bilgi paylaşıldı. Bilinç düzeyinin artmasına verdiğimiz destekle 1.500’den fazla aileye bire bir ulaştık. 2017’de bu rakamı artırmayı hedefliyoruz‘’ dedi. Famicord Grup Uluslararası Pazarlama Müdürü Andrzej Bednarski de ‘’Tüm hamileler ve anne adayları böyle bir fırsatın olduğu konusunda bilgilendirilmeli, bilinçlendirilmeli. Ben de bir babayım. Kordon kanı sadece bir defaya mahsus doğum anında alınabilecek bir kök hücre kaynağı. Anne ve babalara diyoruz ki lütfen beklemeyin ve geç olmadan bu şansı yakalayın’’ diye konuştu.

Haberin Devamı