Gazete Vatan Logo

En çok ev değiştirme Kadıköy ilçesinde

Kentsel dönüşüm İstanbul’daki taşınmalara hız verdi. Dönüşümün en yoğun olduğu Kadıköy taşınmaların % 15’ine ev sahipliği yaptı. Taşınanlar aynı ilçe ve çevresinde kalmayı tercih etti.

En çok ev değiştirme Kadıköy ilçesinde

İstanbul’da son 3 yılda ağırlık kazanan kentsel dönüşüm, taşınmaları hızlandırdı. İstanbul’un 39 ilçesi arasında taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı ilçe Fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi kentsel dönüşümün yoğun olarak uygulandığı bölgelere sahip olan Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy, İstanbul’daki taşınma hareketliliğinin yüzde 15’ine sahip olurken, ilçeyi yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir takip etti. Taşınmaların Anadolu yakasında ağırlık kazandığı görüldü.

Kadıköy’den çevreye

TSKB Gayrimenkul Değerleme ve REIDIN tarafından hazırlanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ raporu ilk kez yayımlandı. 2016 yılının ilk çeyreğini kapsayan 12 bin taşınma işlemi üzerinden raporun verileri oluşturuldu. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.

Rapora göre, İstanbul’da 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. İstanbul’un 39 ilçesini kapsayan raporda, ilk sırayı Kadıköy aldı. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi önemli dönüşüm alanlarına sahip olan Kadıköy’de taşınmaların yüzde 15’i gerçekleşti. Kadıköy’den taşınanların yüzde 43’ü yine Kadıköy içine giderken, yüzde 57’si Kadıköy dışına çıktı. Kadıköy dışına çıkanlar ağırlıklı olarak Ataşehir ve Üsküdar’a yöneldi. Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ı kentsel dönüşümü neden olarak gösterdi.

Haberin Devamı

Kadıköy’ün ardından en çok işlem Maltepe’de gerçekleşti.

İstanbul’daki taşınma hareketlerinin yüzde 11’ine Maltepe sahip oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 59’u yine Maltepe’de bir mahalleye giderken, ilçeden çıkanların adresi Ataşehir ve Kadıköy’e geçti. Maltepe’den taşınanların yüzde 30’u buna sebep olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Maltepe’nin ardından en çok taşınmanın yaşandığı ilçeler yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal olarak sıralandı.

Avrupa’da düşük

Avrupa yakasında ilk sırayı Beşiktaş aldı. İstanbul’daki taşınmaların yüzde 4.31’i Beşiktaş’ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti.

Haberin Devamı

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan da taşınmalarda mevsimselliğin öne çıktığını belirterek, “Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemlerinde taşınmaların artmasını bekliyoruz. Yıl genelinde taşınmaları en çok etkileyen faktör kentsel dönüşüm. Kadıköy ve Maltepe’nin yanı sıra Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Esenler’de de hareket bekleniyor” dedi.

Aynı bölge tercih ediliyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğinin olduğunu belirterek, “Taşınmalarda Anadolu yakası ve Kadıköy ön plana çıkıyor. Gerek yeni biten inşaatlarda gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölge olma eğilimi var. Ayrıca kullanıcılar taşınırken mümkün olursa oturduğu evini büyütmeyi tercih ediyor. 1+1 daireler geçiş dönemlerinde kullanılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatları da artırdı

- İstanbul’da 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı.

- Yaklaşık 12 bin taşınma işleminin yüzde 15’i Kadıköy’de gerçekleşti.

- Kadıköy’ü Maltepe, Ataşehir, Ümraniye ve Kartal izledi.

- Avrupa yakasında Beşiktaş, Küçükçekmece, Esenyurt, Sarıyer ve Arnavutköy’de taşınma hareketliliği yaşandı.

- 1+1 dairelerden 2+1’lere taşınanların oranı yüzde 40 oldu.

- 3+1 daireden yine 3+1 daireye geçenlerin oranı yüzde 92’ye çıktı.

- Kat bazında bakıldığında 2’inci kattan 3’üncü kata taşınma oranı yüzde 50 oldu.

- Taşınmaların ilk sebebi kentsel dönüşüm olurken, boşanma, çocukların okulu gibi özel sebepler de başı çekiyor.

- Taşınma hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde konut satış ve kira rakamları da arttı. Kira değerleri 1 yılda Kadıköy’de yüzde 35, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 37, Maltepe’de yüzde 30, Ataşehir’de yüzde 36 arttı.