Gazete Vatan Logo

Emtia pazarı nedir, nasıl kurulur? Emtia nedir? Altın sertifikası ihracı

Emtia pazarı nedir, nasıl kurulur? Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni adımlar atılacağını duyurmasının ardından ilk adım olarak gelire endeksli devlet iç borçlanma senetleri ihraç duyurdu. GES kararının ardından yeni kararlar peş peşe açıklanırken Borsa İstanbul da BİS bünyesinde “emtia pazarı” kurulduğu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışma başlatıldığı belirtildi. Peki, Emtia nedir?

Emtia pazarı nedir, nasıl kurulur? Emtia nedir? Altın sertifikası ihracı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde “Emtia Pazarı” kurulduğunu, altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi. Peki, Emtia pazarı nedir, nasıl kurulur? Emtia nedir?

Emtia pazarı nedir, nasıl kurulur?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tarafından yapılan açıklamada, "Bugün (09.06.2022) Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan adımlar kapsamında; Borsa İstanbul nezdinde "Emtia Pazarı" kurulmuş olup, altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlanmıştır."

Konuya ilişkin olarak yayınlanan bilgi notunda şöyle denildi:

"BIST bünyesinde kurulan Emtia Borsası ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacaktır. Bu pazar sayesinde yurt içinde ihracı yapılmış altın sertifikaları alınabileceği gibi demir, çelik, gümüş, bakır vb emtialarının ihracı halinde işlem görmesi için altyapı oluşturulmuştur.

Yurtdışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler bu işlem için SPK ya ihraç ücreti ödemek zorunda idiler. Alınan karar ile bu şirketler bahsi geçen ücreti ödeme yükümlülüğünden kurtularak, şirketlerini büyütmek için yurt dışında elde ettikleri halka arz kaynaklarını şirketlerine aktarmada kolaylık yaşayacaklardır.

Haberin Devamı

SPK'nın almış olduğu diğer bir kararla, yurt içinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre SPK ya ödeyecekleri kayıt ücretinde %90'a varan indirim sağlayacaklardır. Sağlanan bu kaynakla şirketler yurt dışı roadshow ve benzeri tanıtım faaliyetlerini finanse edebileceklerdir.

Kararda yer alan başka bir unsur ile, şirketlerin SPK hükümlerine göre, yurt dışından sağlayacakları kaynaklar için çıkarmış oldukları borçlanma senetleri ve benzer sermaye piyasası araçları için SPK'ya ödenen ücretlerinde yarı yarıya indirim sağlanmıştır.

Emtia nedir?

Ekonomide emtia veya meta ekonomik bir mal, genellikle tam veya önemli değiştirebilirlik içeren bir kaynaktır: yani piyasa malın örneklerini kimin ürettiği dikkate almadan eşdeğer veya buna yakın olarak ele alır.

Haberin Devamı

Emtia ekonomide ticari faaliyetlerin konusu olan maden (altın, gümüş, platin), tarım ürünleri (pamuk, tahıl, kahve) veya enerji kaynakları (petrol, doğalgaz), hayvancılık ürünleri vb. malların bütününe verilen isim.

Çoğu emtialar hammaddeler, temel kaynaklar, pirinç ve buğday gibi tahıllar, şeker gibi tarım veya demir cevheri gibi madencilik ürünleridir. Emtialar ayrıca kimyasallar ve bilgisayar belleği gibi özelleştirilmemiş seri üretim ürünleri de olabilir.

Bir emtia malının fiyatı genellikle bir bütün olarak pazarının bir fonksiyonu olarak belirlenir: köklü fiziksel emtialar aktif olarak spot ve türev piyasalarında işlem görür. Emtiaların geniş çapta mevcudiyeti genellikle daha az kar marjına yol açar ve fiyat dışındaki faktörlerin (marka gibi) önemini azaltır.

Emtia'nın diğer tanımları arasında "faydalı veya değerli bir şey" ve "piyasada satın alınabilecek ekonomik bir mal veya hizmettir"

Haberin Devamı