Gazete Vatan Logo

Elektrik faturasını yarı yarıya düşürüyor! Uzman isimden kritik uyarı geldi

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte evlerdeki elektrik tüketimi artacak. Vatandaşlar ise elektrik faturasından nasıl tasarruf edeceğini araştırmaya başladı. Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, evlerdeki 'elektrik tüketim canavarı aletleri' açıklayarak, faturadan nasıl tasarruf edileceği konusunda püf noktalarını anlattı. İşte elektrik faturasında büyük düşüş sağlayacak ipuçları...

Elektrik faturasını yarı yarıya düşürüyor! Uzman isimden kritik uyarı geldi

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşları düşündürmeye başladı. Konuyla ilgili vatandaşlar elektrik faturasından nasıl tasarruf edecekleri konusunda araştırma yapmaya başladı. Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, evlerdeki elektrik tüketim canavarı olan aletlere dikkat çekerek faturadan tasarruf etme noktasında bilinmeyen püf noktalarını açıkladı.

YENİ DOLAPLAR FATURAYI YARI YARIYA DÜŞÜRÜYOR

Evlerde en çok elektrik tüketen eşyalar hakkında bilgi veren Karataş, "Evde en yüksek elektrik tüketenler beyaz eşyalar. Evde en yüksek elektrik tüketen aletlerden birisi buzdolapları. Eski dolaplar yılda 700 kilovat elektrik tüketiyor. Yeni nesil a+ dediğimiz yüksek verimlilikli dolaplar ise; yılda 350 kilovat civarında elektrik tüketiyor. Eski dolapları yeni dolaplarla değiştirdiğiniz zaman elektrik tüketimi yarı yarıya düşüyor." ifadelerini kullandı.

BULAŞIKLAR VE ÇAMAŞIRLAR DÜŞÜK SICAKLIKTA YIKANMALI

Sözlerine devam eden Karataş, "İkinci olarak bulaşık ve çamaşır makineleri ciddi oranda elektrik tüketiyorlar. Bulaşık ve çamaşır makinelerinde esas elektrik yıkama sıcaklığı ayarlanırken tüketiliyor. Elektrik ve çamaşır makinelerinde düşük sıcaklık ayarları kullanıldığı zaman yüzde 30 oranında elektrik tasarrufu sağlıyor. Onun için bulaşık ve çamaşır makinesinin dolu şekilde ve ekonomik programlarda çalıştırılması büyük tasarruf sağlıyor." dedi.

Haberin Devamı

YEDİ KAT FAZLA ENERJİ HARCIYOR

Banyo sonrası saç kurutma makinelerinin nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bilgi veren Karataş, "Saç kurutma manikalarında saçın nemi alındıktan sonra kurutulması büyük tasarruf sağlıyor. Çünkü saç kurutma makinelerinin buzdolabından daha yüksek seviyede elektrik harcıyor. Aynı şey ütü içinde geçerli. Ütüler de buzdolabından 7 kat enerji harcıyor. Ütü kullanırken tasarruf etmek için içindeki suyu tam doldurmamak gerekiyor. Çünkü ütü enerjisini içindeki suyu buharlaştırmak için harcıyor. Bu nedenle az su kullanılması büyük tasarruf sağlıyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

EVDEKİ ELEKTRİK CANAVARI: ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNESİ

Evlerde en çok elektrik tüketen aleti açıklayan Karataş, "Esas elektrik canavarı ise; özellikle balkonsuz evlerde kullanılan kurutma makineleri olarak öne çıkıyor. Evlerin artık enerji canavarı çamaşır kurutma makineleri. Eğer çamaşırlarınızı çamaşır kurutma makinesi kullanarak kurutmayı tercih ederseniz; yüksek miktarda elektrik faturasını göze almanız gerekiyor. Eğer çamaşırlarınızı serme yöntemiyle kurutursanız hem elektrik hem de kış aylarında eviniz nem sağlayacağı için doğal gazdan tasarruf etmiş olursunuz." dedi.

STANDBY MODUNDA ELEKTRİK TÜKETMEYE DEVAM EDİYOR

Elektronik eşyaların standby modunda elektrik harcamaya devam ettiğini ifade eden Karataş, "Elektronik eşyalar standby modunda elektrik harcamaya devam ediyor. Buna hayalet tüketim diyoruz. Bu gibi aletler için çoklu bir düğme alıp gece veya evde yokken kapatıldığı zaman yüzde 5 elektrik tasarruf sağlanabiliyor." şeklinde konuştu.