Gazete Vatan Logo

Ekonomik mucizeyi yeni anayasayla sağlamlaştırın

Clinton, “Türk mucizesi” dediği ekonomik gelişmeyi övdü

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, katıldığı Amerikan Türk Konseyi konferansında “ Türk mucizesi” dediği ekonomik gelişmeyi övdü. Hillary “Türkiye sahip olduğu avantajlardan tam olarak yararlanabilmesi için, evinde demokratik ilerlemeyi, bölgesinde de barış ve istikrarı sağlamlaştırmalı” uyarısı da yaptı

Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) 30. Yıllık Konferansı dolayısıyla düzenlenen akşam yemediğine katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bazı Amerikalı ve Türklerin iki ülke arasındaki ortaklığın geleceğine dair soru işaretleri dile getirdiklerine dikkati çekerek, “Bu sorulara cevap vermek, her iki ülke yönetimlerinin sorumluluğudur. Şunu vurgulamak istiyorum ki; ABD, Türkiye’nin bölgede ve dünya sahnesinde artan rolünden memnuniyet duyuyor” dedi. ABD’li bakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile bazı konular da tam görüş birliği içinde olmayabiliriz. Ancak hiçbir iki ülke, iki dost ve hatta aynı ailenin iki üyesinin bile her zaman her konuda aynı şekilde düşünmesi imkansızdır. Türkiye’nin, artan etkisiyle birlikte gelen sorumluluklarını üstlendikçe, ABD ile arasındaki ortaklığın da ilerleyen yıllarda daha yapıcı hal alacağından eminim.

‘Türklerin güveni arttı’

Türkiye son yıllarda ekonomik alanda çarpıcı büyüme gösterdi. Öğrencilerden girişimcilere ve hükümet yetkililerine kadar, Türklerle konuştuğumda kendine güven ve iyimserlik görüyorum. Bazılarının ‘Türk mucizesi’ dediği bu hikaye iyi biliniyor. Ancak bunun stratejik anlamları belki de daha az anlaşılmış durumda. Dolayısıyla dört noktaya dikkati çekmek istiyorum; birincisi, güçlü Türk-Amerikan ilişkisi Türklerin refahına katkıda bulundu. İkincisi olarak da bunun karşılığında, Türkiye’nin ekonomik büyümesi bizim ortaklığımızı daha fazla güçlendirmeli. Üçüncüsü, Türkiye’nin sahip olduğu avantajlardan tam olarak yararlanabilmesi için, evinde demokratik ilerlemeyi, bölgesinde de barış ve istikrarı sağlamlaştırmalı. Dördüncüsü de Türkiye’nin ekonomik liderliği bölge genelindeki ilerleme için güçlü bir itici güç olabilir.”

Bağımsız medya uyarısı

Clinton, “Ancak daha da iyisini yapabiliriz. Bu odadaki sizlerin de yardımıyla bu ilişkiyi yeni bir düzeye çıkarabiliriz ve güvenlik ittifakımızdaki kadar dinamik ve kalıcı bir refah seviyesi için ortaklık inşa edebiliriz” dedi. Clinton, canlı bir ekonominin fikirlerin özgürce paylaşılmasını, enformasyonun serbest akışını ve hukukun üstünlüğünü gerektirdiğini, adil yargılamayı güçlendirme ve yolsuzluğun üzerine gitmenin ülkelere daha hızlı büyümeleri yolunda yardım ettiğini, ayrıca özgür ve bağımsız bir medyayı korumanın da çok önemli rol oynadığını ifade etti.

‘Sorun ilerlemeyi yavaşlatır’

Tüm bu sorunların bölgenin ilerlemesi ve gelişmesini yavaşlattığını kaydeden Clinton, komşularla gerilimleri azaltmak ve istikrarı artırmanın, büyüme ve etkinin artmasının reçetesi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin liderleri de bunu farkında, bu nedenle son yıllarda açılımlar yapıyorlar. Ancak bu, sadece Türkiye tarafından değil, tüm ülkeler tarafından da cesur seçimler ve güçlü siyasi iradeyi gerektiriyor” dedi.

‘Arap Baharı eşsiz fırsat’

Clinton, “Arap Baharı”nda, Türkiye’nin, kapsayıcı demokrasinin gücünü ve sorumlu bölgesel liderliği göstermesi yolunda eşsiz bir fırsata sahip olduğunu ve bu açıdan Türk muhataplarıyla yakından çalıştıklarını söyledi. Ancak Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilemeden ise kaygı duyduklarını söyleyen Clinton, “Tarafların, kapılarını uzlaşıya açık tutmaları olumlu ve iki ülkeyi de bu önemli ilişkiyi tekrar rayına oturtmak için fırsatlar aramaya çağırıyoruz” dedi.

‘Azra ve Yunus beni çok etkiledi’

Clinton, ABD adına, Van’daki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi, duaları ve düşüncelerinin Türk halkıyla birlikte olduğunu söyledi. Depremde 48 saat sonra Azra bebek ile annesi ve babaannesinin, 13 yaşındaki Yunus’un enkazdan çıkarılması gibi örnekleri hatırlatarak, insanoğlunun yaşama direncinin kendilerini derinden etkilediğini kaydeden Clinton, iki hafta önce terör örgütü PKK’nın Çukurca’daki hain saldırıyı da anımsatarak, ABD’nin şiddet içeren aşırılıklarla mücadelesinde Türkiye’nin yanında yer aldığını vurguladı.

Annesini kaybetti Türkiye gezisi iptal

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bugün İstanbul’da yapılacak “Afganistan için İstanbul Konferansı”na katılması bekleniyordu. Ancak acı bir olay Clinton’ın Türkiye’ye gelmesine engel oldu. ABD’li Bakan’ın Washington’da aynı evi paylaştığı annesi Dorothy Rodham hayatını kaybetti. 92 yaşındaki Rodham’ın dün sabah erken saatlerde yaşamını yitirdiği açıklandı. Ancak ölümün hastanede mi yoksa evde mi gerçekleştiğine dair bilgi verilmedi. Vefat haberi öncesinde Clinton’ın ‘annesinin rahatsızlığı nedeniyle’ İngiltere ve Türkiye ziyaretlerini iptal ettiği açıklanmıştı. Dorothy Rodham’ın rahatsızlığı konusunda bilgi verilmedi.

Haberin Devamı