Gazete Vatan Logo

Eczane enflasyonu var yenilere izin çıkmadı

Sağlık Bakanlığı nüfusa göre yeni eczane açılabilecek yerleri açıkladı. Büyük şehirlerin hiç birine kontenjan verilmedi. En fazla eczane açığı ise Ağrı, Van, Şırnak ve Şanlıurfa’da.

1üfusa göre yeni eczane açılabilecek yerleri açıklayan Sağlık Bakanlığı, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanıdı.

31 Mayıs 2012’de yürürlüğe giren kanun, yeni açılacak eczane sayılarının, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenmesini öngörüyordu. Nüfusa göre mevcut eczanelerin envanterini çıkaran Salık Bakanlığı bu düzenleme çerçevesinde ilk kez nüfusa göre planlama yaparak yeni eczane açılabilecek ilçeleri belirledi.

Büyük şehirlerin gelişmiş ilçelerinde yeni eczane açılması bir tarafa, büyük oranda fazlalık olduğu, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanındığı dikkati çekti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli ve Kayseri gibi illerin büyük ilçelerinde eczane fazlası bulunduğu için yeni kontenjan tanınmadı. Bakanlığın listesine göre en fazla eczane açığı bulunan iller arasında Ağrı, Şanlıurfa, Van ve Şırnak başı çekiyor. Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şırnak ve İğdır’ın tüm ilçelerinde eczane açığı bulunduğu için yeni kontenjanlar açıldı.

Haberin Devamı

Kura çekilecek

Eczacılar ve eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinde eczacılık yapma hakkına sahip eczacılarla eczacılık fakültelerinde okuyanlar ve fakülteyi yeni kazananlar bir defaya mahsus bu sınırlamaya tabi tutulmadı. Aynı tarih itibarıyla eczanesi bulunanlara da bir defaya mahsus herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini ilçe dışına nakledebilme ve devredebilme hakkı tanındı.

Bu çerçevede eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 sonrasında eczanesini kapatan ancak yeniden işyeri açmak ya da eczanesini başka bir ilçeye nakledmek isteyenler nüfusa göre planlamaya tabi oldu.

Bu kişilerden eczane açmak isteyenler, Kurum tarafından ilan edilen yerler için başvuracak. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilecek. Kurum, eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralamasını göz önüne alarak yerleştirme yapacak. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanacak. Başvuru yapan eczacıların yerleştirme puanlarının eşit olması halinde Kurum tarafından, Türk Eczacıları Birliği temsilcisinin de katılımıyla çekilecek kura sonucuna göre yerleştirme yapılacak. Tercih dönemi 15 Ağustos’ta sona erecek.

Haberin Devamı

Banka şubesi gibi eczanede de lider

Daha önce banka şubesi sıralamasında ‘En çok şubeye sahip ilçe’ ünvanını alan Ankara Çankaya, eczane sayısında da lider görünüyor. Çankaya’da halen 379 eczane faaliyet gösteriyor. Çankaya bu sayı ile Türkiye’deki tüm iller arasında açık ara lider bulunuyor. Çankaya’ya en çok yaklaşan ilçe olan Kadıköy’deki eczane sayısı ise 303. Çankaya’da bulunan banka şubesi sayısı 477 olarak belirlenmişti. İkinciliği de yine eczanede olduğu gibi banka şubesinde de Kadıköy 318 şube ile almıştı. Banka şubesi sıralamasında 280 şube ile üçüncü olan Şişli eczane sıralamasında Karşıyaka’ya geçilmiş durumda.

Haberin Devamı

Eczane fazlası en çok olan ilçe Çankaya

İl/İlçe Kontenjan fazlası

Ankara/Çankaya 379

İstanbul/Kadıköy 303

İstanbul/Fatih 192

İzmir/Konak 169

Antalya/Muratpaşa 155

İzmir/Karşıyaka 117

İstanbul/Şişli 114

Ankara/Altındağ 93

İstanbul/Beşiktaş 80

Antalya/Manavgat 79

Bursa/Osmangazi 73

İstanbul/Bakırköy 73

İstanbul/Üsküdar 73

Ankara/Keçiören 72

Samsun/İlkadım 72

kayseri/Kocasinan 71

Denizli/Merkezefendi 69

Konya/Selçuklu 62