Gazete Vatan Logo

Dünyanın altın kasası İstanbul

İstanbul, dünyanın altın kasası olmaya aday. İstanbul’un 600 bin külçe altının saklandığı Londra’ya rakip olması için İAR CEO’su Esen, bir Altın Kurulu oluşturulmasını önerdi. Esen, “Sistem oluşturulsa ülkeler altınlarını İngiltere yerine Türkiye’de tutabilir” dedi.

Dünyanın  altın kasası  İstanbul

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) CEO’su Ayşen Esen, dünyanın altın merkezi olarak İstanbul’u konumlamak için altın ile ilgili bütün kurumların birlikte çalışması gerektiğini belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB, Borsa İstanbul, İstanbul Altın Rafinerisi, Takasbank, SPK gibi kurumların yetkililerinden Altın Kurulu oluşturulması atılacak adımları hızlandıracaktır. Sistem oluşturulsa ülkeler altınlarını İngiltere’de tutmak yerine Türkiye’de tutabilir” dedi. Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler’in altınını Türkiye’de tutabileceğini anlatan Esen, dünya altın ticaretinin merkezi olarak İstanbul belirlendiği takdirde Türkiye’nin gideceği çok yerin olduğunu belirtti.

THY büyük avantaj

İAR olarak dünyanın birçok ülkesiyle çalıştıklarını anlatan Esen, “Mesela Kanadalı bir maden, madenlerini bize gönderir, biz rafine edip satın alırız. Dünyadaki en önemli 67 rafineden birisiyiz. Bunların içinde en büyük 10’dan biriyiz. Büyük bir maden eğer malını rafine ettirecekse teklif alacağı firmalardan biriyiz” diye konuştu. Bu pazarda ülke sınırının bulunmadığını, rafineri kabiliyetinin önemli olduğunu aktaran Esen, şunları söyledi: “Türkiye’nin THY gibi bir avantajı var. Hemen hemen her ülkeye günde 3-4 seferi var. Kuyumcukent’in havalimanına olan mesafesi 10 dakika. Dünyanın herhangi bir yerinden kalkan mal aynı gün içerisinde benim rafinerime girebilir, ben onu bir gün içinde rafine edebilirim. Bunu İsviçre’de yapmanız mümkün değil. Dünyanın altın merkezi olarak İstanbul’u konumlamak çok doğru olacaktır.”

Haberin Devamı

Her zaman güvenli liman
Altın fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin bulunan Ayşen Esen, “Altın güvenli liman olmayı sürdürecek. Bundan hiçbir şüphem yok. Yakın, orta ve uzun vadede altın daha da güçlenecek. İnsanlar artık para birimlerini sorguluyor ve nereye gideceğini bilmiyor. Altının hayatımızdaki yeri azalmayıp, artacaktır” diye konuştu. Esen, Türk halkının geleneğinde yastık altında altın saklama adetinin olduğunu belirterek, Türkiye’de yastık altında 150-200 milyar dolarlık altının bulunduğunu söyledi.
Hurda satışı azaldı
Ayşen Esen, vatandaşın ‘Alım-satım yapayım derken elimdekinden olabilirim, en iyisi muhafaza etmek’ dediğini belirterek, “Hurda altın hareketi beklentilerin altında kaldı. Fiyatın bu kadar yükseldiği bir ortamda daha fazla satışın olması beklenirdi. Vatandaş seçimden önce altınını tutuyordu, şimdi hareketlenme var” diye konuştu.
Çeyrek zor, gram hareketli
Ayşen Esen, düğün sezonunda İAR’nin gram altın üretiminin arttığını aktararak, “Piyasa Mayıs, Haziran aylarında durağandı, şu anda tam tersi gram altın talebinde hareket var. Orta seviyedeki gelirlinin bile bir düğüne çeyrek altın götürmesi zorlaştı. Düğün sezonu, Eylül, Ekim dönemine kadar hareketli geçecektir” dedi.
Londra’da 600 bin külçe saklanıyor
Şu anda dünyanın altın merkezi konumunda İngiltere bulunuyor. Dünya devletlerinin elinde olan altının beşte biri Londra’da bulunuyor. Başkent ve civarındaki depolarda toplam değeri yaklaşık 300 milyar doları bulan 7 bini aşkın ton altın saklanıyor. Bunun külçe karşılığı 600 bini aşıyor.

Haberin Devamı