Gazete Vatan Logo

Dolar neden düştü? MB faiz kararı sonrası dolar düşmeye devam edecek mi, bugün dolar ne kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yılın 8'inci faiz kararını vermek üzere toplandı. Banka, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Kararın ardından döviz piyasalarında sert düşüş gerçekleşti. Peki, Dolar neden düştü? MB faiz kararı sonrası dolar düşmeye devam edecek mi, bugün dolar ne kadar?

Dolar neden düştü? MB faiz kararı sonrası dolar düşmeye devam edecek mi, bugün dolar ne kadar?

Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar kuru ve altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Merkez, 750 baz puan faiz artırımına giderken, dolar/TL yüzde 5'in üzerinde değer kaybına uğradı. Dolar kuru ve ons altın ile yön bulan altın gram fiyatı da 130 TL birden düşüş kaydetti. Merkez Bankası 'Yüzde 5' enflasyon hedefi doğrultusunda bu kararı aldığını vurgularken enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi.

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ?

27.21 seviyelerinden 25.75 seviyelerine kadar düşen dolar kuru yaklaşık yüzde 5'lik bir değer kaybı yaşadı.

Merkez Bankası'nın faiz kararını beklentilerin üzerinde açıklamasıyla birlikte dolar, Türk Lirası karşısında önemli bir gerileme yaşadı. Dolar kuru 24 Ağustos'ta yüzde 5.29'luk bir değer kaybetti. TL mevduatta faizin artması dövizden çıkılarak TL'ye geçilmesini sağladığı için dolar kuru, Türk Lirası karşısında değer kaybı yaşadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" paylaşımını yaptı.

Haberin Devamı

GOLDMAN SACHS'TAN FAİZ KARARI YORUMU: GÜÇLÜ BİR ADIM

Uluslararası kurumlardan faiz artırımı sonrası ilk yorum Goldman Sachs'tan geldi. Yatırım bankası Goldman Sachs, "Türkiye'de faiz artırımı reel faizi pozitif bölgeye taşımak ve TL'yi daha cazip hale getirmek için güçlü bir adım" dedi.

 CANLI DOLAR KURU