Gazete Vatan Logo

Dolar kanla besleniyor

Suruç patlaması ve dün de iki polisin şehit edilmesi ile piyasalarda gerilim iyice arttı. Dolar 2.72’yi test ederek 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Borsa geriledi

Dolar kanla besleniyor

Suruç’ta meydana gelen patlamanın ardından dün iki polisin öldürülmesinin PKK tarafından üstlenilmesi ve yaşanan protestolarda çıkan olaylar, önümüzdeki günlerde de gerginliğin devam edebileceği endişesi ile kur ve faiz sert yükselirken, hisse senetleri kayıplarını arttırdı. Twitter yasağı da piyasalardaki tedirginliği artıran bir unsur oldu.

Bankacılar, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın dün bu hafta sonu için İstanbul’da IŞİD’e karşı uluslararası bir toplantı ve yürüyüş çağrısına dikkat çekerken bu gelişmenin de piyasada bir risk faktörü olarak algılandığını belirtti.

PKK’nın silahlı kanadı HPG, Şanlıurfa’da iki polisin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi ve saldırının Suruç’ta 32 kişinin öldürüldüğü bombalı saldırıya misilleme olarak yapıldığını açıkladı. Haber öncesi 2.6890 civarında işlem gören dolar/TL 2.7227’ye kadar yükselirken, BIST-100 endeksi haber öncesi işlem gördüğü 81.500 seviyesinden kayıplarını artırarak yüzde 1’e yakın geriledi.

TL, yine kayıp lideri

Gelişmekte olan para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi dün de TL oldu. Gelişmekte olan ülke para birimleri yüzde 0.2-0.6 civarında değer kaybederken TL’deki değer kaybı yüzde 1’e yakın seyretti. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “İki polisin ölü bulunması ardından piyasadaki satış baskısının hızlandığını görüyoruz. Türkiye’nin doğusunda yarın ne olacak belli değil tedirginliği yaşanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi önceki gün spot kapanışta yüzde 9.64 seviyesinde gerçekleşirken dün spot kapanış yüzde 9.77 seviyesinden oldu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “HDP lideri Demirtaş’ın bu hafta sonu İstanbul’da yapılacağını açıkladığı IŞİD’e karşı uluslararası barış yürüyüşü, Şanlıurfa’da Pazartesi günü gerçekleşen terör saldırısı sonrası TL varlıklar açısından risk faktörü kabul edilebilir” dedi.

Seçim sonrası hükümet kurulmasına yönelik endişeler de piyasada hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü baskı yaratıyor. İlk tur görüşmelerin ardından tek koalisyon seçeneğini AKP ve CHP ile sınırlanması bu olasılığın gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Haberin Devamı