Gazete Vatan Logo

Dolar 5.5 ay sonra 1.5 milyon liranın üzerinde

24 Eylül'de 1 milyon 350 bin liraya kadar gerileyen dolar bir ayda yüzde 12'ye yakın prim yaptı Serbest piyasada dolar, 5.5 ay sonra yeniden 1 milyon 500 bin liranın üzerine çıktı

Kapalıçarşı'da Cuma günü 1 milyon 492 bin liradan kapanan dolar, haftaya 1 milyon 494 bin liradan başladı. Dolar, saat 10:25 itibarıyla, serbest piyasada 1 milyon 499 bin lira alış, 1 milyon 505 bin lira satış fiyatıyla işlem gördü. Bankalararası piyasada da dolar Rusya krizine paralel fiyatını 1.5 milyon liranın üzerine çıkardı.

Dolar, böylece 12 Mayıs tarihinden sonra ilk kez 1 milyon 500 bin liranın üzerini gördü. En son 12 Mayıs'ta 1 milyon 501 bin liradan günü kapatan dolar, daha sonra gerileyerek 24 Eylül'de 1 milyon 353 bin lirayı görmüştü.

Faiz yüzde 31.8'e çıktı
Dün dolar, günü bankalararası piyasada 1 milyon 516 bin liradan kapatırken, serbest piyasada da 1 milyon 510 bin liradan işlem gördü.

Dövizdeki harekete paralel olarak faiz de yönünü bir kez daha yukarıya çevirdi. Sabah saatlerinde yüzde 32 sınırına yaklaşan gösterge faiz günü yüzde 31.82'den kapattı.

Piyasada en büyük darbeyi ise borsa yedi. 1.5 günlük tatil öncesi borsa dün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederek 14 bin 564 puandan günü tamamladı. Tüpraş yüzde 6.56'lık değer kaybı ile dikkati çekti.

Dün dolar neden çıktı Borsa neden düştü?
1) Yukos krizi Rusya piyasasını olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluğun tüm gelişmekte olan piyasalardan fon çıkışına neden olabileceğine dair tedirginlik oluştu.

2) Rusya'ya para yatıranlar bir günde yüzde 13 değer kaybına uğradı. 1998 yılında da Rusya krizi Türk sermaye piyasasını çok olumsuz etkilemişti, o günlerin kötü anıları canlandı. Rusya'da zarar eden batılı fonların, zarar realizasyomı için Türkiye'deki fonlarını da satabileceği endişesi ortaya çıktı.

3) Yukos'un Tüpraş ile ilgilendiği biliniyordu. Yukos'un dışında TNT gibi Rus petrol devleri de Tüpraş'a sıcak baktıklarım açıklamışlardı. Bu süreçte Rus şirketlerinin tekliflerini revize etmeyebileceği düşünüldü.

4) Zaten Tüpraş ile ilgili kaygılar var, Tüpraş'a ve Tekel'e teklif veren kuruluşların açıklanmayacak olması, "Tüpraş'a yeterli talep gelmedi" iddialarını ortaya atanların eline koz verdi. Tüpraş ve Tekel ile ilgili teklifler 24 Ekim'e kadar toplanırken, görüşmelerin selameti açısından bu tekliflerin kamuoyuna duyurulmayacağı açıklandı.

5) Borsa için bütün bunlar olumsuz etki yaratırken, Cumhuriyet Bayramı tatili de işlem hacmini düşürdü. Ayrıca Çankaya'ya AKP'lilerin eşli davet edilmeyişinin 29 Eîdm'de bir krize yolaçabileceği endişesi yaşayanlar, 1.5 günlük tatil öncesi risk almayıp satıcı konumuna geçti.

Haberin Devamı