Gazete Vatan Logo

Dolar 1,70 YTL’yi gördü

Para piyasalarında hareket sürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,7010 YTL’ye yükseldi. ABD borsalarında yüzde 6’ya yakın kayıplar oldu. Altın ve petrolde sert düşüşler yaşandı

Borsaların global resesyon kaygıları ile gerilemesi ve yatırımcıların riskten kaçınma eğilimlerinin artışıyla doların yükselişi sürüyor. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,7010 YTL ile dünkü spot piyasa kapanışına göre yüzde 4.12 arttı. Bu seviyeden gelen satışlarla 1,67 YTL düzeyine geriledi.

Dolar dış piyasalarda da değer kazanmaya devam ediyor. Doların, ABD’nin ana ticaret ortaklarının para birimlerine karşı değerini ölçen dolar endeksi bugün 85,233 ile son iki yılın zirvesine çıktı. Euro/dolar paritesi de son iki yılın en düşük seviyesine, 1,2726’ya kadar geriledi. Yatırımcıların yıllar içerisinde oluşturdukları yüksek getirili para birimlerindeki pozisyonlarını kapatmaları sonrasında yen de Euro karşısında son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son iki gündür olumsuz havanın piyasada hakim olduğunu belirten Raymond James Portföy Yönetimi Direktörü Kağan Candan, “Dolar/YTL’nin bugün ilk tepkisi liranın değer kaybetmesi şeklinde. Bu eğilim, Merkez Bankası YTL’nin değeri hakkında bir aksiyon alana kadar devam edecek. Bu yönde hareket devam ederken de düşük hacimli olmakla birlikte faizdeki stres de bir süre daha bizimle olacak. Bu havada hedef seviye söylemek zor” dedi.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilde faiz bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 23.40 bileşik seviyesinden işlem gördü. Gösterge tahvilde dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 22.32, valörlü kapanışta yüzde 22.70 oldu.

ABD BORSALARI ÇAKILDI

ABD’nin derin bir durgunluğa gireceği korkusu ve kötü geçen bilanço dönemi abd borsalarının son beş yılın en düşük seviyelerine gerilemesine neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 5.69, Nasdaq yüzde 4.77, S&P 500 yüzde 6.10 değer kaybetti.

Dolarda yaşanan yükseliş altına satış getirdi. Londra’da altının spot fiyatı bugün son 13 ayın en düşük seviyesi olan 722 dolar 22 sente geriledi.

PETROL DÜŞÜYOR

ABD’de benzin stoklarının geçen hafta beklenenin çok üzerinde arttığının ortaya çıkması, dün petrol fiyatlarında sert düşüşe yol açtı. ABD ham petrolü dünü 5 dolar 43 sent, yüzde 7’nin üzerinde gerileyerek, son 16 ayın en düşük seviyesi olan 66 dolar 75 sentten kapandı.

Haberin Devamı