Gazete Vatan Logo

Direksiyona Şevket Sabancı geçiyor, Güler, Demir ve Ömer Sabancı'nın sorumluluğu artıyor

Sabancı Holding'in beyni İcra ve Strateji Komitesi'ydi. Sakıp Ağa'dan sonra bu komitenin başkanlık koltuğuna Şevket Sabancı oturacak. Grupta Ömer, Demir ve Güler Sabancı'nın sorumluğu da artacak

Sabancı Topluluğu şirketleri dokuz Grup Başkanlığı altında organize edildi. Banka ve Sigortacılık, Lastik ve Takviye Malzemeleri, Kimya, Perakendecilik, Gıda, Çimento, Otomotiv, Tekstil ve Dış İlişkiler. Buna ilaveten Holding bünyesinde 3 adet fonksiyonel Grup Başkanlığı bulunuyor. Finans, İnsan Kaynaklan ve Strateji ve İş Geliştirme. Grup Başkanlıkları'nın yanı sıra, Sabancı Topluluğu Bilgi ve Telekomünikasyon, Kağıt ve Ambalaj Malzemeleri, Turizm, Sigara ve Tütüncülük alanlarında da faaliyet gösteriyor.

Holding'in yönetim kurulu, Sakıp Sabancı Yönetim Kurulu Başkanı, Şevket Sabancı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Erol Sabancı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ömer Sabancı Yönetim Kurulu Üyesi, Demir Sabancı Yönetim Kurulu Üyesi, Celal Metin Yönetim Kurulu Üyesi, Nafiz Can Paker Yönetim Kurulu Üyesi, Aldo L.Kaslowski Yönetim Kurulu Üyesi, Lütfi
Yenel Yönetim Kurulu Üyesi olarak oluşturulmuştu.

Holding'in beyni ise İcra ve Strateji Komitesi idi. Bu komite Sakıp Sabancı, Şevket Sabancı, Erol Sabancı, Ömer Sabancı, Demir Sabancı ve CEO Celal Metin'den oluşuyordu. İşte şimdi kritik soru başkanlık koltuğuna Sakıp Sabancı'dan sonra kimin oturacağı. Sabancı Holding'de uzun yıllar çalışmış olan Güngör Uras'a göre başkanlık koltuğuna Şevket Sabancı geçecek. Erol Sabancı finans alanındaki şirketleri yönetmeye devam edecek. Ancak Ömer ve Demir Sabancı grupta daha etkin rol oynamaya başlayacaklar. Güler Sabancı'nın sorumlulukları da artacak. Demir Sabancı halen perakende, Güler Sabancı da lastik ve takviye malzemeleri gruplarında başkanlık yürütüyor. TÜSİAD Başkanı olan Ömer Sabancı'ya bağlı olan bir grup ise bulunmuyor.

Üçüncü kuşak Sabancılar kendi işini kurmayı seçti
Sabancı Holding'in Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biri olma başarısının altında hiç şüphe yok ki ailenin birbirine olan düşkünlüğü ve bağlılığı yatıyor. Sabancı kardeşlerin babaları öldükten sonra birbirlerinden kopmak yerine biraraya gelerek kuruduğu aile şirketinde ilk ciddi ayrılıklar ise 1999-2000 yıllarında başladı.

Bu tarihten itibaren yeni kuşak Sabancılar teker teker kendi kanatlarıyla uçma kararı aldı. Sabancı Ailesine mensup olup da Holding çatısı dışında faaliyet gösteren bugün iki holding, bir şirketler grubu ve dört şirket var.

Yalçın Sabancı Boss'dan koptu
Emine Kamışlı, Sabancı Holding Başkan Vekili ve Sakıp Sabancı'nın kardeşi Şevket Sabancı'nın kızı. 2001 yılında Aksigorta Murahhas Azası iken görevi bıraktı ve Esas Holding'in başına geçti. Son olarak Sabancı Ailesi'den Ali Sabancı'yı transfer eden Esas Holding, üç yıl içinde yedi şirkete ortak oldu. Esas Holding bünyesinde, Türkiye'nin en büyük acil sağlık sistemi Medline, sağlık bilgi platformu Promed, City Farm, Pan Tarım, Renty, Sporting, Çoban Yoğurtları'nı barındırıyor.

Sabancı Grubu'ndan koparak kendi işini kuran bir diğer isim ise Sakıp Sabancı'nın amcası Hacı Mehmet Sabana'nın oğlu Yalçın Sabancı. Bossa'nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürlüğü görevinden 1999'da ayrılan Yalçın Sabancı kendi holdingi Yasa'yı kurdu. Hacı Sabancı'nın damadı, Cengiz Çetindoğan da Sabancı Holding'ten bağımsız hareket kararını aldı. PhilSa'da genel müdürlük yaparken görevinden istifa eden Cengiz Çetindoğan, Demsa İç ve Dış Ticareti kurdu. Çetindoğan, dünyaca ünlü Mothercare, Laura Ashley ve Mexx'i Türkiye'ye getirdi.

Hacı Sabancı'nın oğlu Mehmet Sabancı da 2001'de Gıda Grubu'nda direktörlük görevinden ayrıldı. Bugün F&B Otomotiv'in sahibi olan Mehmet Sabancı, Rover'ın distribütörlüğünü üstlenirken, Hummer'ı da Türkiye'ye getirdi.

Dilek Sabancı yılda 4 bin turist getiriyor
Sabancı Grubu'ndan bağlarını koparmadan kendi işini kuran Sabancılar da var. Güler Sabancı onlardan biri. Şaraba olan merakıyla bilinen Güler Sabancı dayısı ile birlikte 10 yıl önce şarap üretimine başladı. Bununla birlikte Güler Sabancı kardeşi Yakup Sabancı ile birlikte Birlas Motorsport Lastik Satış ve Servis Şirketi'ni de kurdu. İki kardeş daha sonra Birlas Jant şirketini hayata geçirdi. Grup'tan ayrı kendi işini kuran diğer Sabancı ise Sakıp Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı. 1989 yılında Vista Turizm şirketini kuran Dilek Sabancı her yıl Avrupa'dan yılda 4 bin tursit getiriyor. Vısta, kurulduğu yıldan bu yana, 141 ülkede, 4100 bürosuyla hizmet veren Carlson Wagonlit seyahat acenteleri zincirinin Türkiye temsilciliğini yürütüyor.

Haberin Devamı