Gazete Vatan Logo

Devlere üretimin kapısı ayakkabı vergisiyle açıldı

İthal ayakkabıya % 50’yi bulan ek vergi, yerli markalara Türkiye’deki dünya markalarına üretim fırsatını doğurdu. Devlerin kapısını çaldığı markalardan Beta, 4 marka için üretime hazırlanıyor

İthal ayakkabıya getirilen yüzde 30-50 aralığındaki ek vergi, yerli markalara Türkiye’de operasyonu olan dünya markaları için üretimin kapısını açtı. Yabancıların kapısını çaldığı yerli markalardan biri de Beta... Fransız Mephisto’ya üretim yapan Beta, yeni doğan fırsatla birlikte üretim yaptığı marka sayısını 4’e çıkarmaya hazırlanıyor. Mayıs ayında Beta’ya Genel Müdürü olarak gelen Barbaros Akyıldız, fabrikalarının kapasitesini kısa süre önce artırdıklarını, bunun da yabancı markaların üretim taleplerine daha rahat cevap vermelerini sağlayacağını söyledi.

% 40 büyüme

Üretimlerinin yüzde 15’ini ihraç ettiklerini, bir Fransız markasıyla daha görüştüklerini belirten Akyıldız, “Türkiye’de satılan ayakkabıların yüzde 75’i ithal. 1 milyar dolarlık ithalata karşı 700-800 milyon dolarlık ihracat var. Üretimde ise dünyada 8’inci sıradayız. İthalata vergi ile yerli üreticilere talep arttı. Türkiye pazarında olan yabancılar, ek vergi yüzünden artık burada üretim yaptırmak istiyor. Çok büyük markalar şu anda bunun için bize geliyor. Toplamda 4 büyük marka için üretim yapacağımızı öngörüyoruz. Bu sayede hem markaların global üretimlerinden pay alacağım hem de üretim tarafında yüzde 40’lık bir büyüme yakalayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

50 milyon TL’yi bulacak

Üretim, perakende ve ihracat kanallarını daha da güçlendireceklerini, yeni mağazalar açacaklarını da kaydeden Akyıldız, kurumsallaşmaya ağırlık vereceklerini vurguladı. Yönetim, kadro ve iş süreçlerini iyileştirip gelecekle ilgili büyüme planlarını harekete geçireceklerini dile getiren Akyıldız, yeni dönemde en büyük farklarının iş kadını ve iş erkeklerine yönelik koleksiyonları olduğunu vurguladı.

Koleksiyonlarını yenilediklerini, mağazalarda verimliliği esas aldıklarını anlatan Barbaros Akyıldız, “Örneğin bir mağazamızı kapattık. Şu anda 35 mağaza ile devam ediyoruz ama yeni mağazalar açacağız. Online mağazamız başarılı gidiyor. Bu yılı 50 milyon TL civarında ciroyla kapatacağız. Geçen yıl bu rakam 37 milyon TL idi. İhracatımızda da ciddi artış var. Sektör birim ihracat ortalaması 4-4.5 dolar seviyesindeyken biz 50 dolardan ihracat yapıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

3 günde 6 bin ayakkabı sattı

BARBAROS Akyıldız, Beta’nın bir indirim markası olmadığını ancak belli dönemlerde özel kampanyalar yaparak müşterilerine fayda sağladığını anlattı. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde düzenledikleri garaj günlerinin büyük ilgi gördüğünü belirten Akyıldız, şöyle devam etti: “Konforlu, kaliteli, renkli ve fiyat güvenilirliği olan bir markayız. İndirim markası değiliz. Özel kampanyalarımız var. Örneğin geçtiğimiz haftasonu 49.90-109.90 TL aralığında fiyatlara deri ayakkabılarımızı müşterilerimizin beğenisine sunduk. 3 günde 4 mağazamızda 6 bin çift ayakkabı sattık. Normalde 500-600 kişinin girdiği mağazaya 1.500 kişi girdi.”