Demirbank’ın Fon’a devrini haksız buldu!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TMSF’nin 2000’de el koyduğu Demirbank’ın eski hissedarları Cıngıllıoğlu ve Reisner’in yaptığı başvuruyu haklı buldu. Tazminat kararı daha sonra açıklanacak.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Demirbank’ın eski hissedarlarının yaptığı iki başvuruyu karara bağladı.
AİHM, Demirbank’ın hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner’in başvurularında Türkiye’yi haksız buldu. Mahkeme, 2006 ve 2009 yılında yapılan iki başvuruyla ilgili, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti. AİHM’den yapılan açıklamada, tazminat kararının daha sonra verileceği bildirildi.
742 milyon euro istedi
BDDK, 2000 yılında aldığı kararda, Demirbank’ın varlıklarının bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle TMSF’ye devredilmesini kararlaştırmıştı. Banka daha sonra TMSF tarafından 2001 yılında HSBC’ye satılmıştı. Bankanın hissedarlarından Cıngıllıoğlu Holding yöneticilerinden Sema Cıngıllıoğlu, bankanın haksız bir şekilde fona devredilmesi ve Türkiye’de açtıkları davalarda haklarını arayamadıkları gerekçesiyle 2006 yılında AİHM’ye başvurmuştu.
Bankanın hissedarlarından Reisner de Demirbank’ın devredilmesi sonucu yine Türkiye’de açtığı tazminat davalarının sonuçsuz kalması üzerine 2009 yılında AİHM’ye başvuruda bulunmuştu. Cıngıllıoğlu Ailesi devletten 742 milyon euro dolar talep ediyordu.
Vedaya hazırlanan HSBC’ye satıldı
Demirbank, demir tüccarları tarafından 1953 yılında İstanbul’da kuruldu. 1980’lerde Halit Cıngıllıoğlu’nun yönetimi almasıyla birlikte banka hızlı bir şekilde büyüdü. Ağırlıklı olarak yatırım bankacılığına odaklanan Demirbank, 1994 Krizi’nden itibaren yüksek getirili devlet kâğıtlarına yatırım yapma stratejisini benimsedi. Topladığı kaynakların önemli bir bölümünü Devlet İç Borçlanma Senetlerine (DİBS) yatıran banka, Kasım 2000’de patlak veren finansal çalkantıdan ağır bir darbe yedi. Demirbank’a 6 Aralık 2000’de el konuldu. Banka, yeniden yapılandırıldıktan sonra Eylül 2001’de İngiliz finans devi HSBC’ye 350 milyon dolara satıldı.