Gazete Vatan Logo

'Cezayı adil buluyorum!'

Bakan Çağlayan'a Ergun Özen’den cevap geldi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, kredilerdeki erken kapatma komisyonu eleştirileri üzerine, “2-3 yıllık kredide % 4 hakikaten fahiş. Ama % 2-3 oranı adil buluyorum” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, kredilerdeki erken kapatma komisyonunu adil bulduğunu söyledi. Özen, Garanti Bankası’nın yeni finansal servisi olan ‘iGaranti’nin lansman toplantısı sonrasında sektöre dair soruları yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bazı bankalar tarafından alınan kredi kapatma komisyonlarını eleştirerek, “Allah gözlerini doyursun bunların. Bıçağı kemiğe dayandıran bazı vampirler var” şeklindeki açıklamasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Özen, şunları kaydetti: “Sayın Çağlayan’a cevap vermek haddime değil benim. Çok eski tanıdığımız, sevdiğimiz, saydığımız bir Bakanımız, çok da faydalı hizmetler yaptığını da biliyorum, çok da yakından takip ediyorum. Sabit borçlanma ile ilgili sanırım. Sabit borçlanıyorsunuz, faizler düşüyor, müşteri geliyor diyor ki, ’erken kapatmak istiyoruz’. Biz bunun fonlamasını almışız...”

Sözleşmede yazıyor

Erken kapatma komisyonunun yasal olduğunu ve anlaşmada yer aldığını söyleyen Ergun Özen, bu durumların daha çok ticari ve KOBİ kesiminde olduğu için genel kredi sözleşmelerinin içinde yer alan bir husus olduğunu ifade etti. Komisyon için yüzde 4

örneğinin geçtiğini anlatan Özen, şunları söyledi:

“2-3 yıllık bir kredi ise yüzde 4 hakikaten fahiş. Ben de ona katılıyorum ama yüzde 2-3’lerin de alınması makul geliyor. Erken kapattığınız zaman ’şu kadar komisyon ödersiniz’ diye çok açık net şekilde yazıyoruz. Bunu adil buluyorum. Müşteri geliyor, ’faiz düştü benim faizimi indir’. Biz yüzde 100 sermayeli müesseseler değiliz ki. Biz de fon buluyoruz.”

Akıllı telefondan uygun faizli kredi verecek

ERGUN Özen, Garanti Bankası’nın akıllı telefonlarda kullanılabilecek uygulaması iGaranti’yi Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer’le tanıttı. İlk etapta iPhone için geliştirilen iGaranti uygulaması, Garanti müşterisi olsun olmasın herkes tarafından, Apple Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. Önümüzdeki dönemde diğer platformlar için de kullanıma açılacak olan iGaranti’de, cazip oranlı ürün ve fırsatlar sunuluyor, tüm bankacılık işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor.

KOBİ’lere düşük faizli kredi verilmesi hakkında soruyu da Ergun Özen, “KOBİ’lere düşük faizli kredi her zaman kamunun işidir. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Türkiye’de de yapılıyor. KOBİ kredilerinde kamunun desteğinin olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde cevapladı.

‘Hatamız varsa kabul ederiz’

“Ücret ve komisyonlarda bu dönemde bir düzenleme gelecek mi?” sorusuna Ergun Özen, şu anda bunun üzerinde çalışıldığını ve bir şeyler olacağının kesin olduğunu söyledi. Ne olacağını bilmediğini ama kendilerinin burada bir hatası olması halinde hatalarını kabul etmeye hazır olduklarını dile getiren Özen, “Bizim maliyetlerimiz var. Faiz oranları düştükçe dünyanın her yerinde komisyon gelirleri daha önem kazanıyor. Türk bankacılık sektörü için de bu böyle olacak ama şu anda komisyon gelirleri Avrupa’ya göre düşük” dedi.

Haberin Devamı