Gazete Vatan Logo

Borsa devre kesici nedir? Borsada devre kesici ne zaman çalışır?

Borsa yatırımcısının "borsa devre kesici nedir" merakı sürüyor. 1 Şubat 2023 günü BIST 100 endeksinin yüzde 5 kayıp yaşaması sonrası devreye giren devre kesici işlemlerin geçici olarak durdurulmasına neden oldu. Peki borsada devre kesici ne anlama geliyor? Borsa devre kesici ne zaman çalışır? Ani dalgalanmaların önünü kesmek amacıyla kullanılan ve hisse alım-satımlarını otomatik olarak durduran borsa devre kesici nasıl devreye girer?

Borsa devre kesici nedir? Borsada devre kesici ne zaman çalışır?

Borsa devre kesici 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Borsa yatırımcısını ani dalgalanmalara karşı koruyan devre kesici, spekülatif atakları da önler. Devre Kesici Uygulaması, daha önce Otomatik Seans Durdurma Sistemi (OSDS) olarak tanımlanıyordu. Dünya borsalarında da uygulaması olan devre kesici devreye girdiğinde hisse alım-satımları otomotaik olarak durur ve panik satışlarının engellenmesini sağlar. Peki borsada devre kesici ne zaman devreye girer?

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR, NE ZAMAN ÇALIŞIR?

Borsa İstanbul (BIST 100) devre kesici uygulaması, yatırımcıları aşırı fiyat değişimlerinden koruyan bir sigorta görevi görür. Piyasa kısa süreliğine durur, hisse alım satımı yapılamaz. Yatırımcıya adeta bir soluklanma fırsatı verir.

Devre kesici, işlemleri geçici olarak durduğu için yatırımcıya piyasayı anlamak için bir fırsat tanır. Spekülatif atakları önler. Ve ani dalgalanmaların devam etmesini engeller.

1 ŞUBAT 2023 BORSA NEDEN DÜŞTÜ?

BIST 100 endeksi bankacılık endeksinin öncülüğünde yüzde 5'lik bir kayıp sonrası devre kesti. Borsa İstanbul yüzde 9,67 düşüşle kapattığı yılın ilk ayının ardından şubat ayına da negatif başladı. Uzmanlar bir panik satışı ve kar realizasyonunun endekslere hakim olduğunu dile getirirken yeni gelen yatırımcının ocak boyunca düşüşün ardından bir panik hareketi yaşamış olabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı