Gazete Vatan Logo

Borcunu ödemedi şimdi ne olacak?

IMF, borcunu ödeyemeyen Yunanistan’a kapıları kapatmıyor. Referandumdan ‘hayır’ çıkarsa, görüşmeler yeniden başlıyor.

Yunanistan, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyar euroluk borcunu ödeyemedi ve resmen temerrüde düştü. Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, IMF’ye ödeme yapılmadığını bildirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, 5 Temmuz’da düzenlenecek referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevdutların kendi teminatı altında olduğunu duyurdu. Referandumdan ‘hayır’ çıkması halinde ECB, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likidite yardımında bulunmayı da sonlandıracak.

Gözler 5 Temmuz’da

IMF de 6 Temmuz sabahı, Yunanistan’ın temerrüde düştüğünü açıklayacak. Bu açıklamanın ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan’ın kredi notunu sert şekilde düşürecek. ‘Evet’ oyu çıkması halindeyse Avrupa Birliği ve IMF, Tsipras Hükümeti’nin davranışına göre bir yol belirleyecek. Hükümetin istifa etmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a destek olmayı sürdürecek.

Kredi derecelendirme kuruluşları da ülkenin notlarına dokunmayacak. Tsipras istifa etmezse referandumdan ‘hayır’ kararı çıkmış gibi davranılacak.

Haberin Devamı

Komşu’dan son dakika teklifi

Yunan Hükümeti son dakikada borçlarının yeniden yapılandırılmasına paralel olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanması için Euro Bölgesi’nin Kalıcı Kurtarma Fonu ESM ile 2 yıllık bir anlaşma teklif etti. Hükümetten yapılan açıklamada, “Yunanistan Hükümeti finansal ihtiyaçlarını karşılamak ve paralelinde borçlarını yeniden yapılandırmak için ESM ile 2 yıllık anlaşma teklifinde bulundu. Yunanistan pazarlık masasında bulunmaya devam etmektedir” denildi.

‘Evet’ çıkarsa istifa ederim

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, 5 Temmuz’da kreditörlerin şart koştuğu kemer sıkma politikasının oylanacağı referandumda ‘evet’ kararı çıkması halinde, hükümetinin istifa edeceğini açıkladı. Tsipras, “Halk yoksulluk çekmek istiyorsa, ki bu bizim başımızı önümüze eğer, kararlarına saygı göstereceğiz ama istedikleri bu şeyi asla yerine getirmeyeceğiz. Ben her mevsimin başbakanı değilim” dedi.

Haberin Devamı

Sembolik yaptırımlar

Yunanistan’ın 1.6 milyar euroluk borç dilimini ödememesine karşın IMF’nin kapıları kapanmıyor. Ancak Komşu’nun uluslararası piyasalarda resmen iflası ilan edilmiş oluyor. Bunun uluslararası yatırımcılar ve ülkenin mali performanıs üzerindeki etkisi yıkıcı olsa bile IMF’nin Yunanistan üzerinde büyük bir yaptırım uygulaması mümkün görünmüyor. Daha önce Afganistan, Haiti, son olarak 2001’de yılında Zimbabve IMF borçlarını geciktirdi. Örneğin Haiti, IMF’ye olan borçlarını 3 yıl, Afganistan 8 yıl geç ödedi. Somali, Sudan ve Zimbabve’nin hala borçları duruyor.

IMF’nin, ödeme güçlüğü çeken bu ülkelerdeki mali yaptırımları daha çok sembolik kalıyor. IMF’nin temerrüde düşmüş ekonomilerdeki temel tercihine baktığımızda, borç ilişkisinin uzun süreye yayılmış vadeler ile yeniden yapılandırılması yoluyla sürdürülmekte olduğu görülüyor.

Elimizden geleni yaparız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yunanistan’ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, turizm, enerji, ticaret işbirliği alanlarında ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi. AKP’nin grup toplantısında konuşan Davutoğlu, şunları söyledi: “Ege’nin barış gölü olmasını, Kıbrıs sorununun çözülmesini isteriz. Yunanistan’ın ekonomik sorunları karşısında birlikte atabileceğimiz adımları karşılıklı konuşmak üzere, hükümet kurma çalışmaları sonrasında ilk fırsatta yüksek düzeyli işbirliği konseyini yapmak üzere temasa geçeceğiz.”

Haberin Devamı

Euro Bölgesi’nde kalmasını istiyoruz

Yunanistan’ın temerrüde düşmemesi ve son dakika anlaşma için büyük çaba sarfedildi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, 5 Temmuz’da yapılacak referandumda kreditörlerin sunduğu teklifi reddetseler bile Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalabileceğini belirterek, olumlu sinyal verdi.