Gazete Vatan Logo

Bir tweet attı dünya karıştı

Başkan Trump’ın Türk çeliği ve alüminyumuna ilave vergi getirileceğine dair tweeti Wall Street dahil dünyayı karıştırdı.

Bir tweet attı dünya karıştı

Türkiye’de piyasalar ABD-Türkiye arasındaki gerilimin düştüğüne dair bir sinyal ararken, ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen zamanlaması manidar tweet bir anda tüm dengeleri bozdu.

Trump, tam da Berat Albayrak’ın ekonomide yeni modelin ayrıntılarını açıkladığı ve kurun denge aradığı dakikalarda tweet attı. Trump, “TL güçlü dolarımız karşısında hızla değer kaybederken, Türkiye’ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına az önce yetki verdim. Gümrük vergileri alüminyumda yüzde 20, çelikte yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu anda iyi değil” dedi.

Bu tweet’in ardından TL, dolar karşısında 2001 başından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydederek, tarihi zirve olan 7 düzeyini test etti. Ardından 6.40 seviyelerinde bir denge arayışına girdi.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 22.11 ile tarihi zirveyi gördü. TL’de bir ara günlük kayıp yüzde 20’yi geçti. Borsa’da da pek çok hisse taban fiyata çekildi. Bu tweet sadece Türkiye’yi değil Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Avrupa’da yüzde 2’ye, Wall Street’te yüzde 1’e yakın düşüşler oldu.

Haberin Devamı