Gazete Vatan Logo

Bayi olmak için gitti markayı alıp döndü

Geçen yıl 1.5 milyon adet saat, 500 bin adet gözlük satan Essa Grup’un Başkanı Ercan Çevik, lisans almak için Fransız Freelook markasının kapısını çaldı. Ancak markadan “Markayı satın alın” teklifi aldı. 6 aylık görüşme sonunda Freelook, Essa Grup bünyesine katıldı

Bayi olmak için gitti markayı alıp döndü

Essa Grup, 45 yılı geride bırakan bir şirket... 1970 yılında Muammer Çevik tarafından kurulan aile şirketi, 1993 yılında yönetimi devralan yeni jenerasyon ile Ercan Saat olarak faaliyetlerine devam etmiş. 2000 yılından itibaren Essa Grup olarak kurumsallaşma sürecini tamamlayan şirket, bugün Türkiye ve Hong Kong merkezli 3 ofis, 50’ye yakın ülkede 1.450 bayisiyle hizmet veriyor. Geçen yıl 1.5 milyonun üzerinde kol saati ve 500 binden fazla gözlük sattı.

Daniel Klein, Bigotti, Milano ve Sebago gibi markaları tüketiciye ulaştıran, satışlarını bu yıl bu yıl yüzde 15 artırmayı planlayan Essa Grup, temsil ettiği markaların arasına Sergio Tacchini, Freelook ve Santa Barbara Polo&Racquet Club markalarını da ekledi. Yeni markalar arasına katılan Freelook’un durumu diğerlerinden biraz farklı. Zira Essa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çevik, lisans almak için kapısını çaldığı Fransız markanın 6 aylık görüşmeler sonucunda sahibi olmuş.

Görüşmeler 6 sürdü

Freelook markasının lisans haklarını almak için geçen yıl Paris’e gittiklerini belirten Ercan Çevik, “Kuruluşumuzdan bu yana hedefimiz bünyemize dahil ettiğimiz yeni markalarımızla büyümek ve adımızı daha büyük kitlelere duyurmak. Bu felsefeden yola çıkarak Freelook markasının lisans haklarını almak için marka yöneticileriyle iletişime geçtik. Daha sonra ise onlardan markayı satın almamız konusunda bir teklif aldık ve 6 ay süren görüşmelerimiz başladı. Bu görüşmelerin ardından Freelook’u Essa Grup bünyesine kattık” dedi.

Haberin Devamı

Ağırlıklı olarak kadın tüketicilere hitap eden Freelook markasının saat, gözlük, çanta ve tekstil ürünleriyle ünlü bir marka olduğunu kaydeden Çevik, “Dünyaca ünlü bir diğer marka olan Swarovski ile yaptığı özel anlaşma neticesinde ürünlerinde swarovski taşlarını kullanıyor. Anlaşma neticesinde tüketici saatiyle birlikte Swarovski sertifikasının da sahibi oluyor. Bu sertifika ile tüketicilerde gerçek swarovski taşları konusundaki oluşan yanıltıcı algınında önüne geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

5 yıllık plan yaptı

Haberin Devamı

1970 yılında aile şirketi olarak ilk adımları atılan grubun sektördeki 45’inci yılında yeni markaları Türk tüketicileriyle tanıştırmaktan memnun olduklarını da vurgulayan Ercan Çevik, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyaca ünlü markalardan olan Sergio Tacchini saatlerini, Freelook’un saat ve gözlüklerini, Santa Barbara Polo&Racquet Club’ın hem saat hem de gözlüklerinin tüm dünya lisans haklarına sahip olduğumuzu açıklamanın heyecanı içindeyiz. Yeni markalarımızdan aldığımız güç ve saat sektöründe yaşanan büyümeyle 5 yıllık planlarımıza göre hedefimiz dünyaya saat sektöründe Türkiye’nin adını çok daha iyi yerlere getirmek.”

2 saat şarjla 1 ay kullanılıyor

ERCAN Çevik, 2016 yılında Uluslararası Basel Fuarı’nda satışa sunulması planlanan Sergio Tacchini markasına ait akıllı saat ile sektörde fark yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Çevik, “Sergio Tacchini’nin QF-S1 ürünüyle geleneksel moda saat ile akıllı saatleri birleştirdik. Akıllı saatlerin tüm özelliklerine sahip olan bu saat sadece 2 saat şarjla tam 1 ay kullanılabiliyor. Böylelikle zamanın çok daha değerli olduğu günümüzde sürekli şarj etme zorunluluğu da ortadan kalkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Çevik’in verdiği bilgiye göre saatin fiyatı 300 dolar civarında olacak.

Hedef seneye 2 milyon adet saat satmak

ESSA Grup’un hedefi önümüzdeki yıl yurtdışı ve Türkiye’de 2 milyonun üzerinde saat satmak. Sektörde son yıllarda güçlü bir rekabet yaşandığının altını çizen Essa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çevik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Satışlarda erkekler öne çıkıyor. Geçen yıl yüzde 60 oranında erkek yüzde 40 oranında kadın saati sattık. Erkeklerin saatlere olan ilgisinin nedeninin sadece zamanı takip etmek olmadığını saatlerin kıyafetlerini tamamlayan bir parça olduğunu ve erkeklerin tek aksesuarının saat olduğunu söyleyebiliriz. Essa Grup olarak model ve teknoloji alanında Ar-Ge çalışmalarımızı İsviçre ve Hong Kong’da dünyaca ünlü tasarımcılarla bir araya gelerek yapıyoruz. 2016 yılının saat modasının hazırlıklarını ise tamamladık. Önümüzdeki yıl kadın saatlerinde mavi, sarı ve toprak tonlarında deri kayışlı saatler ve değerli taşlarla süslenmiş altın rengi metal kordonlu saatler öne çıkarken erkek saat koleksiyonunda ise lacivert, toprak tonları ve bordo ağırlıklı büyük kasa kayışlı saatler sezonun favorileri arasında yerini alacak.”

Haberin Devamı