Gazete Vatan Logo

Bakan Yazıcı uyardı

2010 Kültür Başkenti projesinde tempo düştü, yanlışları örtmeyiz

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinde çalışmalarda bir tempo düşüşü olduğunu kaydeden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Harcamaların isabetli kullanılması konusunda hassasız. İnsanın olduğu yerde yanlış uygulama da olur ama onu engelleriz, yanlışın üzerini de örtmeyiz” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu tarafından onaylanan 144 projenin ihale işleminin tamamlandığını, bunların tutarının ise 24.5 milyon lira olduğunu bildirdi. Sarayburnu’ndaki Sepetçiler Kasrı’nda İstanbul AKB Ajansı Yürütme Kurulu üyelerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Bakan Yazıcı, İstanbul 2010 AKB Ajansı’nın, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu ve sivil kurum ve kuruluşların yapacakları çalışmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla 2007 yılında kurulduğunu hatırlattı.

İstanbul’un kaderi değişir

Yazıcı, 2008 yılından bu yana çalışmalarını yürüten ajansın Yürütme Kurulu’nda görev yapan dört üyenin Şubat ayında kendi istekleriyle istifa ettiklerini hatırlatarak, istifa edenlerin yerine Ahmet Tanyolaç, Halim Bulutoğlu, İsrafil Kuralay ve Faruk Pekin’in seçildiğini kaydetti. Hayati Yazıcı, Yürütme Kurulu Başkanlığı’na Şekib Avdagiç’in, Genel Sekreterlik görevi sona eren Eyüp Özgüç’ün yerine ise Mülkiye Başmüfettişi Yılmaz Kurt’un atandığını anımsattı.

Projenin, Türkiye’nin uluslararası kamuoyundaki imajına olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Yazıcı, aynı zamanda medeniyetlerin beşiği olan İstanbul’un kaderini değiştirecek bir fırsat olduğunu kaydetti. Yazıcı şöyle konuştu:

“Harcamaların isabetli şekilde kullanılması temel hedeflerimiz arasındadır. Yanlış uygulamaların hiçbir zaman üzerini örtmeyiz, örtmeyeceğiz. İnsanın olduğu yerde yanlış uygulamalar olur. Ama onu gördüğümüzde engelleriz, bir daha o tür uygulamaların oluşmasına fırsat vermeyiz. Bu konuda son derece hassas olduğumuzu söylemek isterim.”

Geçmişte kurul üyeleri arasında bazı sorunlar yaşandığını kaydeden Bakan Yazıcı, genel sekreterle ilgili bir soruşturma olmadığını ifade etti. Yazıcı, “Bir yürütme kurulu üyesinin dedesinin ölümü nedeniyle gazeteye ajans tarafından ilan verilmiş. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusuna karşılık, şunları kaydetti: “Böyle bir şey olamaz. Bu ajans hiçbir arkadaşımızın yakınının vefatı dolayısıyla ilan veremez. Doğum günü ilanı veremez. Evlilik yıl dönümü ilanı veremez. Öyle bir fatura var ortada. Ödeme talimatını vermiyorum. Bu para ödenmeyecek.”

2009 sonuna kadar 60 milyon lira harcanacak

Projeyi yürütecek yeni ekiple birlikte basının karşısına çıkan Bakan Yazıcı, Topkapı Sarayı’nın orijinaline uygun hale getirileceğini, sur içindeki yapıların temizleneceğini, Ayasofya Müzesi’nde çalışmaların tamamlanacağını ve yılsonuna kadar 60 milyon liralık harcama yapılmasını öngördüklerini söyledi. Şu ana kadar toplamı 24.5 milyon TL olan 88 proje onaylanmış durumda.

Haberin Devamı