Gazete Vatan Logo

Bakan Ersoy: 6 ayda 22 milyon turist, 21 milyar gelir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "2023 yılının ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 17 arttı ve 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Yüzde 27 artışla 21.7 milyar dolar gelir elde edildi." dedi.

Bakan Ersoy: 6 ayda 22 milyon turist, 21 milyar gelir

Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "46.4 milyar dolarlık bir gelirle kapatmıştı Türkiye. Bu yıl 56 milyar dolarlık hedef koymuştu. İlk 6 aylık gerçekleşmelere baktığımızda gelir bu yıl 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Artış oranına baktığımızda yüzde 27’lik bir artış oldu. Beklentilerin de oldukça üzerinde oldu.

"100 DOLARLARA GELMİŞ OLDUK"

Kişi başı gecelik gelirimiz 62 dolara kadar düşmüştü. Şu anda 100 dolarları görmeye başladı Türkiye. Yüzde 50’den fazla olumlu çalışmalar sayesinde artış gerçekleşti. 100 dolarlara gelmiş olduk.

Yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranları bu altı ayda beklentilerin altında gerçekleşti. Deprem ve sonrasında seçim sürecinin olumsuz etkileri erken rezervasyon sürecine denk geldi. Serin havaların temmuz ortasına kadar uzamış olması son dakika rezervasyonların kaymasına sebebiyet veriyor.

"İLK 6 AYDA ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 17,5 ARTIŞLA 22 MİLYON 945 BİN KİŞİ OLDU"

Rusça konuşan ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve kendilerinin otel yerine konutlarda konaklıyor olmaları, belli dönemlerde turistlere kiralıyor olmaları, resesyon süreci dünyada etkili oldu, alım gücünün daralması otel misafirlerinin ortalama kalış sürelerini azalttı. Kalım süresi 10.5 gecelemede 9.9 ortalama gecelemeye düştü.

Haberin Devamı

Ortalama konaklama, doluluk oranlarında azalmaya sebebiyet verdi. En önemli şey pazar çeşitlemesi ciddi çalışmalar yapıyor Türkiye. Yeni kaynak destinasyonlarının geliştirilmesine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Son 5 yılda gastronomi, sağlık, bisiklet ve kültür ürünlerinin ortaya çıktığı bir tanıtım yapıyoruz.

"SERTİFİKASYON PROGRAMINI YAYMIŞ OLACAĞIZ"

Tanıtımda özellik birkaç yıldır 200 ülkede tanıtım yapıyor Türkiye. Yeni destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz kaynak pazarlara yoğunlaşıyoruz. İlk 6 ayda ziyaretçi sayısı yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin kişi oldu.

Türkiye şu an itibarıyla sürdürülebilir konaklama sektöründe birinci sıraya geldi. Hızlı bir şekilde bürün sektörün tamamına sürdürülebilirlikle ilgili sertifikasyon programını yaymış olacağız.

Haberin Devamı

"ŞEHİRDE BU HAFTA İTİBARIYLA FESTİVALLERE BAŞLIYORUZ"

11 şehirde bu hafta itibarıyla festivallere başlıyoruz. 5-13 Ağustos tarihinde Kapadokya festivalimiz başlıyor. Son festivalimiz 4-12 Kasım tarihinde Antalya Kültür Yolu festivali ile tamamlanacak.