Gazete Vatan Logo

Ayçiçek fiyatlarıyla ilgili son dakika! Ayçiçek yağı fiyatlarında indirim! Bir günde büyük düşüş

Ayçiçek fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Pandemi sebebiyle ayçiçek yağı fiyatlarında büyük yükseliş gerçekleşmişti. Şimdi normale dönüş ile birlikte ayçiçek yağı fiyatlarında da indirim gerçekleşti. Fakat bu düşüş şu an için fiyatları yansımış değil. Sektör temsilcilerindan yapılan peş peşe açıklamalara göre ayçiçek yağının market fiyatlarına büyük indirim gelmesi bekleniyor. Şu an için uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı 150 dolar birden düşerek. 1500 dolar seviyesine geriledi. İşte ayçiçek yağı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Ayçiçek fiyatlarıyla ilgili son dakika! Ayçiçek yağı fiyatlarında indirim! Bir günde büyük düşüş

Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı 1500 dolara kadar geriledi. Bu gelişmenin iç piyasaya indirim olarak yansıması bekleniyor. Uluslararası piyasada tonu 2 bin 150 dolara ulaşan ham ayçiçek yağı fiyatlarında talep yetersizliği nedeniyle hızlı bir düşüş yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Ayçiçek yağı fiyatları son 1 yılda yüzde 300’ün üzerinde artış gösterdi. Tüketicinin en çok rahatsız eden artış ise Rusya, Ukrayna savaşının çıkmasından kısa süre sonra Karadeniz’in gemi trafiğine kapatıldığı ve Odesa Limanı’ndan ayçiçek ham yağı dolu 17 gemimizin Türkiye’ye ham yağ getiremeyeceği söylentisi ile piyasada hiçbir darlık olmamasına rağmen 5 litrelik ayçiçek yağları 100-120 lira fiyat aralığından 180-200 TL bandına çekilmişti. Daha sonra herhangi bir kıtlık, arz eksikliği ve bulunamama gibi bir durum olmamasına rağmen yukarı çekilen rakamlar bir türlü aşağı indirilememiş. Zaman zaman birtakım indirim kampanyalarıyla 170-175 lira civarında da satılmaya devam edilmiştir." dedi.

Haberin Devamı

"FIRSATÇILAR AMAÇLARINA ULAŞAMADILAR"

Sözlerine devam eden Ağaoğlu: Tüketicilere yaptığımız çağrıda toplu alımdan kaçınmalarını günlük haftalık ihtiyaçları kadar satın almalarını böylelikle pahalı fiyatla satılan ayçiçek yağına talebi kısmalarını istemiştik. Görülüyor ki global ölçekte tüketicilerin bilinçli tavrı ayçiçek yağına olan talebi düşürdü. Böylelikle rafındaki deposundaki ayçiçek yağının üzerinden vurgun peşinde olan fırsatçılar amaçlarına ulaşamadılar. Stoklarda kalan ayçiçek yağında ham madde fiyatları geri çekilmek zorunda kaldı. Şu anda ülkemizdeki ayçiçek yağı üreticilerinin ve satış noktalarının fiyatları 5 litrelik ayçiçek yağında 120-140 bandına indirmeleri gerekmektedir. Çünkü Rusya, Ukrayna savaşının sıcak aylarında bir söylentiyle ayçiçeğini depoya çekip yüzde 80 fiyat artışıyla etiketleyerek tüketicilere satanlar bu haksız kazançlarını fiyat indirerek tüketiciye iade etmek durumundalar. Ayçiçek yağı fiyatları inmedi, tüketici bilinçlendi, talebi kıstı. Ayçiçek yağındaki ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları muadil sıvı yağların da fiyatlarını tetikledi ve ayçiçek yağı fiyatını referans alan zeytinyağı ve sıvı yağı gibi ürünler de canlanmıştı.

Haberin Devamı

İNDİRİMİ YANSITMAK ZORUNDALAR

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Acilen dünyada en ufak bir fiyat artışı olduğu zaman raflara kimler bunu yansıtıyorsa acilen indirimi yansıtmak zorundadırlar. Bu kadar fırsatçılığa göre yok. Madem yükselirken bunu yükseltiyorlar. İndirim olduğunda neyi bekliyoruz?

İyilere bir şey dediğimiz yok kötü insanların ayçiçek yağı oyunun gördük. Var olan ayçiçek yağına yok dediler. Ardından fahiş fiyattan tüketicilere sattılar. Hububatla ilgili geçen adam itiraf etti gübre ile ilgili biz birlikte hareket ettik. Bu işin makamındakilere biz yanlış yaptık sizinle uğraşalım dedi.

"BU ZAMANLARDA KÖTÜ HAREKET ETMEMEK LAZIM"

Devletin acelesi yok devlet yarına bırakır yanına bırakmaz. Fırsatçılar her fırsatı lehlerine çevirmek için çalışıyorlar. Çıktığı zaman ertesi gün raflara yansıtılıyor da düştüğü zaman neden bekletiyoruz. Ne kadar vurgun vurabiliriz diye bekliyorlar. Gün itibarıyla dünyada büyük bir sıkıntı yaşanırken bu zamanlarda kötü hareket etmemek lazım.

Haberin Devamı

Dünya 5 yılda büyük gıda sorunu yaşayacak. Ülkemiz bundan ne kadar az etkilenirse o kadar bizim faydamıza. Köylü, çiftçi bütün olumsuzluklara rağmen üretim yapmaya devam ederken, en ufak bir artışı köylünün çiftçinin üzerine koyarken neden tüketicinin alım gücünün zorlandığı bu günlerde indirim hala raflara yansımadı. Son dakika yansıtacaklar. Bunların yanına kalmayacak.

Kesinlikle yüzde 30’unu yansıtmak zorundalar. Fiyatı ertesi gün hemen yansıtıyorlar. Köylünün mazotunu gübresini üstüne koyuyorlar mı koyuyorlar. Ayçiçek yağı fiyatı 150 liranın altına düşmek zorundadır. Plan program yapanların hesabı tek tek sorulacak. Yanına kalmayacak, hesabını verecekler. Burası büyük bir devlet, biz büyük bir ülkeyiz. 150 liranın altına düşmek zorunda başka şansları yok. Bu kadar fırsatçılığa müsaade etmeyecek devlet."

Haberin Devamı

Dünya gazetesine konuşan Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaff er Yıldırım, pandemi döneminde palm yağı üretiminde yaşanan sıkıntıların aşılması, Fed’in faiz artırımı ve Ukrayna’dan sevkiyatların başlaması ham ayçiçek yağ fiyatlarında düşüşe neden olduğunu söyledi.

FİYATLAR SON BİR BUÇYK AYDIR KADEMELİ OLARAK DÜŞÜYOR

Fiyat düşüşün yalnız ham ayçiçek yağında yaşanmadığını kaydeden Yıldırım, “Palm yağı ve soya yağında da düşüşler var. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara geriledi. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda düştü. Ayçiçek yağında ise Ukrayna’daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasiteleri artmaya başladı. Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine neden oldu. Ukrayna’dan küçük gemiler lokasyon olarak sadece Türkiye’ye işlem yapabiliyor. Eskiden Hindistan, Çin’e ve AB ülkelerine büyük gemilerle yapılan sevkiyat, söz konusu limanlardan küçük gemiler sadece Türkiye’ye girebiliyor ve burada piyasayı ciddi manada düşürmüş durumda. Fiyatlarda son 1,5 aydır kademeli olarak düşüş yaşanıyor. Savaştan önce Ukrayna’dan mal temin etmek için Rusya’ya göre yaklaşık 20 dolar fiyatı daha yüksekti. Savaştan sonra ise Ukrayna malı 100 ile 150 dolar Rusya’dan daha ucuz oldu” dedi.

Diğer yandan yurtdışındaki talepsizlikten dolayı verilen teklifl erin fiyatları daha da düşürdüğüne vurgu yapan Yıldırım, ayrıca yurt içinde hasadın önümüzdeki ayın ortalarında başlayacak olması piyasayı tamamen kilitlediğini ifade etti.

BİR GÜNDE 150 DOLAR BİRDEN DÜŞTÜ

Türkiye’nin ayçiçek yağına 45 günlük gibi kısa bir ihracat yasağı getirdiğini ve buna rağmen pazarda ciddi bir kayıp yaşanmadığını aktaran Yıldırım, ancak şu anda ana ihracat pazarı olan Ortadoğu ve Afrika pazarlarında ciddi bir talepsizlik olduğunu vurguladı. Ayçiçek yağının ton fiyatının en yüksek 2150 dolara kadar çıktığını ve Türkiye’de 2080 dolara kadar mal alan firmaların olduğunu bildiren Yıldırım, “Hepimiz terste kaldık. Bir günde yağ fiyatı 150 dolar düştü. Şimdi bu bağlantılar geliyor ve firmaların hepsi ihracatçı. Şu an piyasa ciddi manada zararına satışlar var. Piyasa gıdım gıdım gidiyor ve herkes ihtiyacı kadar alıyor. İç piyasada da çok ciddi bir tıkanıklık var. Türkiye iç piyasasında uluslararası ayçiçek yağının en yüksek çıktığı fiyatlara hiçbir zaman rafl arda ulaşılamadı. Türkiye’de raf fiyatların geriden geldiği için o yüksek fiyatlar yansımadı. Ancak direk indirimlerin yansıdı” şeklinde konuştu.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARINDA YÜZDE 15 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Ayçiçeği yağ fiyatlarının uluslararası pazarda gerilemeye başladığını aktaran Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, uluslararası piyasada yüzde 30 düştüğünü ve iç piyasada fiyatların düşmeye başladığını söyledi. İç piyasada yansımayan fiyatlarla beraber yüzde 15 civarında bir düşüş beklendiğini ifade eden Angı, “İç piyasa şu an durgun ve yansımayan fiyatlarla beraber bir düşüş bekleniyor. Yeni fiyatlarla 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 155 ile 160 lira gibi bir seviyelerde olması bekleniyor. KDV dahil yüzde 20’ye yakın düşüş olması söz konusu. Yeni hasat da fiyat düşüşünde etkili olacak” dedi. Diğer yandan çekirdek ve ham yağ ihracatının Rusya ve Ukrayna’dan ciddi anlamda yapıldığına dikkat çeken Angı, “Türkiye’nin yağ ihracatını yasaklaması ile sektör bir durgunluk yaşadı. İhracat kapısının tekrar açılmasıyla sektör için hareketli geçti. İlk etapta alınan siparişleri yetiştirilmesi konusunda yoğun geçti ama son dönemde yeni siparişlerde yavaşlama yaşanıyor. Yeni siparişlerin azalması sektörü zorluyor” açıklamasında bulundu. (Milliyet)