Gazete Vatan Logo

Avrupa'dan 'ihale' tepkisi!

'Kontrolü kaybetmek istemiyor'

-Europolitics, köprü ihalesinin iptal edilmesi olasılığına ilişkin analizinde son gelişmelerin, AB adayı Türkiye’nin “özelleştirmeleri ve kamu ihaleleri yönetimine ilişkin ciddiyetinin sorgulanmasına neden olduğunu” yazdı.

-Europolitics, "Türk yetkilileri, yerli şirketleri himaye eden ve siyasi sadakati satın alabilen bir araç üzerindeki kontrolünü gevşetmeye niyetinin olmadığını gizlemiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köprü ihalesinin iptal edileceği sinyalini vermesinin, yurt dışındaki yankıları sürüyor. Europolitics, ihaleye ilişkin gelişmelerin AB adayı Türkiye’nin “özelleştirmeleri ve kamu ihaleleri yönetimine ilişkin ciddiyetinin sorgulanmasına neden olduğu” yorumunu yaptı.
Brüksel’de yayımlanan Europolitics gazetesi, “Kamu ihaleleri konusunda Ankara, sorularla karşı karşıyadır” başlığını kullandığı analizinde “Türkiye’nin en büyük ihalelerinden biri olacaktı, şimdi ise AB adayı Türkiye'nin özelleştirmelere ve kamu ihalelerinin yönetimine ilişkin ciddiyetini sorguluyor” diye yazdı.

-“TÜRK DEVLETİNİN YAKLAŞIMI HÜKÜMET İÇİN SORUN HALİNE GELDİ”-

Europolitics, “Türk devletinin kamu ihaleleri konusundaki uygulamaları, hükümet ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir sorun haline geldi” görüşünü dile getirdikten sonra Avrupa Komisyonu’nun son İlerleme Raporu’nda Türkiye’de kamu ihaleleri konusunda ilerlemenin olmadığını, AB müktesebatına uyum sağlanamadığını belirttiğini anımsattı.

-“İHALELER ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ GEVŞETME NİYETİ YOK”-

Halbuki kamu ihalelerinin, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde bloke edilen fasıllar arasında bulunmayan üç başlıktan biri olduğu için Türkiye’nin şimdiye kadar ilerleme sağlamış olabileceğini vurgulayan Europolitics, şu iddiaları da dile getirdi:
“Türk yetkilileri, yerli şirketleri himaye eden ve siyasi sadakati satın alabilen bir araç üzerindeki kontrolünü gevşetmeye niyetinin olmadığını gizlemiyorlar.”
Europolitics, analizinde kamu ihaleleri konusunda getirilen başlıca eleştirinin “şeffaflık eksikliği” olduğuna da dikkat çekti

Haberin Devamı